středa 7. prosince 2022

Rabbits

 Rabbits aneb Hraj, pokud si troufáš je nevšední technothriller vyprávějící o smrtící undergroundové hře, která dokáže přepsat realitu, jak ji známe. Autorem je americký spisovatel Terry Miles, který je filmař a zakladatel společnosti Public Radio Alliance. Je známý i svými podcasty jako je například Rabitts, Tamis či The Last Movie. 

"Jde tady o to, že se od tý hry máš držet dál, pokud chceš zůstat naživu." "Vážně není nic, co bys nám o tom, co se děje, mohl povědět? Vůbec nic?" zeptala se Chloe. "Jednoduše to nechte bejt. Nebudete z toho mít nic než potíže, to vám garantuju."

Hlavní hrdinka je tajemná K, která je posedlá hrou a má výbornou paměť. Už léta se snaží do hry dostat a neustále hledá informace, pátrá po nesrovnalostech, honí se za indiciemi, hledá vzory a luští šifry. Za ta léta je znalkyní hry, která se libuje v řešení hádanek a rozpoznávání vzorců. Začínají se jí dít divné věci a ona neví, co je náhoda a co okraj králičí nory. Objevují se u ní psychické problémy, ale hrdinka nechce polevit, jelikož konečně naráží na jednu stopu za druhou. Vše spustilo nečekané shledání s minulým vítězem hry, který K poprosil o pomoc a následující den zmizel. Tenhle pohřešovaný hrdince prozradil, že tentokrát je ze hrou něco špatně a musí  být opravena.

Tvrdí se, že hra vznikla v roce 1959 a zatím proběhlo deset kol. Všichni účastníci jsou neznámí i samotná cena nebyla nikdy zveřejněna. Vše je totiž obestřené tajemstvím. O hře je zakázáno mluvit a ti, kteří jí prošli, nesmí nic prozradit, jinak jim hrozí trest. Ti, kteří se ponoří do hry navíc postupně ztrácí pojem o čase a někdy prostě zmizí.  Prostě spousta otázek a málo odpovědí.

"No, šušká se, že v zákulisí hry působí nějaká síla: cosi mocného, záhadného a příležitostně smrtícího. Něco tam venku, co se odkudsi dívá, z nekonečné temnoty zírá do našeho světa a čeká, až hráči udělají chybu."

Tenhle spletitý román přináší divokou jízdu plnou popkulturních narážek. Je zručně napsaný a obsahuje intriky, cliffhanger i spoustu teorií. Během čtení narazíme na manipulaci, monitorování, ovlivňování,  ale třeba i na alternativní reality. V knize nechybí záhadná historie hry, zajímavosti i poznámky ke hře. Navíc jsou v publikaci zmíněny ve velkém nejrůznější oblíbené hry a několik informací o nich. Do toho se mísí minulost hrdinky.

Součástí promyšleného díla jsou nejrůznější konspirační a vědecké teorie, záhady, hry, nebezpečí i šifry. Nechybí směsice paranoie a nesrovnalostí. Čím víc se do hry ponoříte, tím víc je nebezpečnější. A nyní se pomalu rozjíždí 11 kolo. Není to jen hra, ale dějí se v ní šílené věci. Hrdinové naráží na samé varování a realita se nečekaně mění a známé věci mizí. Panika je na pořadu dne. Herním plánem je celý svět a kdo hraje by si měl mít na pozoru.

  • Hraješ a nikdy neprozradíš.
  • Najdi kliky bran, portálů a dveří.
  • Nás Správci dbale hlídají a střeží.
  • Hraješ a běda pokud zradíš.

Kniha má přes 460 stran a jedná se o debut, což není poznat. Jelikož kniha je opravdu propracovaná a psaná ve strhujícím tempu. Lze ji číst více krát, protože v ní lze najít skryté nápovědy. A rozhodně nad ní budete nějakou dobu přemýšlet a vstřebávat. Tohle pohlcující a promyšlené čtení je vhodné nejen pro geeky, ale i pro čtenáře, kteří rádi čtou nepředvídatelné knihy, které skrývají více vrstev.

Ukázka:

...Míra tajnůstkářství, která hru obestírá, je znepokojivá, a totéž platí i o počtu kandidátů... ŠUM... od počátku stezky až k první značce panuje chaos, její logiku nezvládne vysledovat žádný algoritmus... PRASKOT... svou nejzákladnější podstatou se hra připodobňuje k tekutině, buněčné cytoplazmě nebo protoplazmě... ŠUM... Velice dlouho ležela u ledu, když vtom se roku 1959 náhle objevilo první vodítko. Cosi v deníku The Washington Post, dopis šéfredaktorovi a pak text písně od The Everly Brothers, z čehož po zkombinování vzešel první náznak , že je hra zpátky. Studentka na Oxfordu si to celé dala dohromady a zapojila do myšlenkové dílny na Cambridge svou profesorku... PRASKOT... jméno Rabbits poprvé zaznělo v souvislosti s obrázkem králíka na zdi veřejné prádelny v Seattlu. Nejmenovalo se tak konkrétní kolo hry a ani aktuální kolo se tak nejmenuje... pokud je nám známo, hry samotné, přinejmenším hry v tomto moderním podání, žádná jména nemají. Komunita hráčů jim pouze přiřazuje čísla... ŠUM... pozor, máme důvod se domnívat, že počet případů, kdy byli hráči ohroženi na tělesném i duševním zdraví, byl podhodnocen, a... ŠUM.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře: