pondělí 7. října 2024

Jak se zbavit lásky

 Jak se zbavit lásky aneb Co když jedno přání všechno změní? je humorný román pro ženy od kanadské autorky Kate Robbové.

Gemmě Wildeové se rozpadl vztah a má pocit, že ztratila čtyři roky života. Stuart byl upjatý a povrchní. Podle rodiny by hrdinka potřebovala do svého života pustit trochu šťávy. Ale Gemma je svéhlavá osoba, která má vše promyšlené, váží si bezpečí, vždy volí bezpečné možnosti a nechce zkoušet nové věci. Ji uklidňuje monotónnost a u ex přítele vždy věděla, co může čekat.

"Stuart byl bezpečný. Byl jednoduchý. Dal ti tu předvídatelnost, po které prahneš. Byl jako lidský ekvivalent toustu s máslem, ale na toustu s máslem nemůžeš žít moc dlouho."

Ovšem zlomené srdce umí s člověkem zamávat a hrdinka se rozhodne vyzkoušet kouzlo, které všechno změní. A Gemma začíná žít zcela jiný život. Den, kdy poznala svého ex jako by nebyl a zavedlo ji to úplně jiným směrem a předchozí čtyři roky života se odehráli úplně jinak. Gemma bydlí jinde, pracuje jinde, ale hlavně ji nepoznává její nejlepší kamarád Dax. Ona sama je dezorientovaná a začíná panikařit. Ne nadarmo se říká, bacha na to, co si přeješ.

Jako bych minulou noc šla spát ve svém normálním životě a ráno se probudila do úplně nového. Tedy pokud pořád nespím. Štípnu se di paže tak akorát, abych to cítila. Ne, jsem rozhodně vzhůru. Nebo jsem byla v nějakém druhu kómatu a právě jsem se po letech probudila?

Jedná se o povedený debut, který pobaví. Sedl mi autorčin osobitý styl psaní, oblíbila jsem si hlavní hrdiny, kteří byli sympatičtí a potrhlí. V knize je vyzdvižena láska k rodině, kamarádský vztah mezi mužem a ženou a humor. Na úplném konci příběhu je k nalezení recept na margaritu od tety Livi a nechybí ani Kierstenina verze. A navíc je zde k nalezení Gemmin návod, jak se vyrovnat s rozchodem.

Jako by mezi námi bylo nějaké neznámé napětí, zvláštní a husté jako med. 

Kniha má kolem 300 stran, ale já ji měla rychle přečtenou. Je velmi čtivá, úsměvná i romantická. Jak se zbavit lásky je příběh, který opravdu dokáže rozesmát čtenáře. Milá a příjemná kniha, která pohladí po duši. Tahle oddechovka v sobě ukrývá i kouzelnou stránku. Jelikož hrdince se plní přání a dostává se do jiné reality. Nějakou trhlinou ve vesmíru se stane, že nedojde k setkání s nyní bývalým přítelem. Gemma se chce ale vrátit zpátky. Ale díky této situaci poznává, o co přicházela. A získává šanci na změnu a jít si za svými sny.

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat