úterý 10. května 2016

Pokud se nebojíte nastoupit, Let 305 vás vezme na nečekanou cestu časem

Tento strhující  sci-fi thriller mě od první strany vtáhl do děje.  Hned na začátku knihy dojde ke zřícení letadla a začíná tak boj o holý život. Nic netušící pasažéři brzy zjistí, že pád letadla nebude to nejhorší, co je potká. Budou bojovat nejen se svoji lidskostí, ale i nehostinnou krajinou, ve které se schovává nečekaný nepřítel.  

Román je rozdělen do tří částí, autor vsadil na časté střídání kapitol, kterých se v ce
lé knize objeví 53. Příběh je střídavě vyprávěn z pohledu Harper a Nicka. Takže krásně vidíme ženský a mužský pohled na věc.

Harper Laneová je úspěšná spisovatelka, která stojí před životním rozhodnutím, které oddálí pád letadla. Harper díky této katastrofě zjistí, že je daleko silnější a odvážnější než tušila.
Nick Stone je investor, který se od první chvíle ujímá vedení. Má vůdcovství v krvi i vrozenou autoritu. Po dlouhé době má konečně příležitost cítit se užitečným a tak neváhá rozdávat úkoly a řešit problémy. Lidé ho poslouchají a vzhlížejí k němu, jen díky němu nevypukne úplný chaos. Nick svoji úlohu bere velmi vážně a svými činy se snaží zachránit, co nejvíce lidí.

Obě tyto postavy brzy pochopí, že nejsou ve staré dobré Anglii, jakou ještě do včerejška znali, ale že se ocitli na neznámém místě. Časem odhalují příčinu pádu i angažovanost některých pasažérů, kteří vědí více než ostatní. Postupným odkrýváním pravdy, vyplují na povrch nečekané zvraty i vzájemné propojení jednotlivých postav. Ukáže se, že na jejich bedrech visí osud celého světa. Mohou ho zachránit nebo zničit.

Let 305 je napínavé kniha, plná tajemství, nejistoty, strachu a nebezpečí. V příběhu nechybí láska, odhodlání ani těžké volby, které mají závažné následky. Na autorovi se mi líbí, že umí napnout čtenáře, nebojí se zvratů a zároveň v knize nechybí humor ani nadsázka. Pro mě úžasná kombinace, která udělá z knihy něco neuvěřitelně čtivého.

 „Včera v noci jsem porodila nosorožce. Ale ne jen tak ledajakého. Těhotnou samici nosorožce, která čekala dvojčata. A měla tři rohy. Spoustu rohů. Porodila jsem dvojtěhotnou, trojrohou nosorožčici. Aspoň se tak cítím."

Autor do knihy promítl část z jeho minulosti, kdy se sám zabýval internetovými start-upy. Takže se nevyhneme vysvětlení některých jevů z vědy a techniky.  Sám autor o knize tvrdí, že jde o úvahu nad možnými následky zneužití technologií. Zda takové technické vylepšováky opravdu lidstvu pomáhají nebo naopak ubližují.  Pokud si chcete přečíst jednu možnou verzi budoucnosti, neváhejte a začtěte se do této pozoruhodné knihy.


A. G. Riddle se předtím než se vrhl na spisovatelskou dráhu, věnoval rozvíjením začínajících internetových podniků. Vyrůstal v Severní Karolině a v současné době žije v Lake Lure se svou manželkou. Atlantský gen, který (součástí trilogie) se stal světovým bestsellerem a prodalo se více než 1 500 000 výtisků.

Ukázka:
Jsem jako pečená masová roláda. Hovězí vývar nalitý do křehkého vaku z kůže. Horečka mě sžírá. Mívala jsem občas chřipku a máma měla před třemi lety zápal plic, ale tohle není ani jedno. Tohle je špatné. Jsem nemocná a mám strach. V kóji v první třídě letadla se kolem mě svět míhá jen v krátkých záblescích mezi spánkem a bezvědomím. Sklání se nade mnou doktorka.
„Slyšíte mě, Harper?“
„Ano.“ Sotva vnímám svůj vlastní hlas.
„Vaše infekce se zhoršuje. Je to z té rány na noze. Rozumíte mi?“
Přikývnu.
„Vyčistila jsem ji, když vás vytáhli z vody, ale zanítila se. Dávám vám čtyři ibuprofeny a za chvíli se vrátím, abychom probraly, co dál.“

Spolykám pilulky a zavřu oči. Co dál. To zní legračně. Proč? No jo, protože mám infekci v noze. Aspoň že zbytek pořád drží pohromadě. 

Recenze napsaná pro Literární svět.

16 komentářů:

  1. Kniha mě zaujala na první pohled a doufám, že se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky zaujala na první pohled a naštěstí mě nezklamala. ;-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knížku mám doma, čeká na přečtení :) Dost se na ni těším a doufám, že bude pořádně napínavá :D

    OdpovědětVymazat
  3. Stejně jako mnohé další, i mě zaujala už podle obálky, když jsme si pak přečetla recenzi, je mi jasné, že si ji musím připsat na seznam :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu mám na wishlistu, tak snad tam nebude dlouho :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze. :) Kniha by mě i lákala, ale mám na seznamu knihy, které mě berou více, a tak pochybuji, že se k ní někdy dostanu. Ale super tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Můj seznam knih,které chci číst je opravdu dlouhý, takže chápu, že se musí vybírat. Na všechny knihy čas prostě není.

      Vymazat
  6. Tak to je paradni recenze a super kniha. Miluju stridani pohledu v kapitolach a tento zanr take. Diky za tip.
    Bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač a děkuji za pochvalu. :) Já mám také v oblibě tento žánr, takže jsem velmi ráda, že se ke mně kniha dostala. ;-)

      Vymazat
  7. Fííha, meno autora ma hneď zaujalo, čítala som od neho Atlantský gén a ten sa mi fakt páčil. Ani som netušila, že už vydal aj ďalšiu knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla jen tuhle a líbila se mi, takže se chystám i na Atlantský gen. :)

      Vymazat
  8. Skvělá recenze, díky za tip na další knihu :-)

    OdpovědětVymazat