pátek 29. července 2016

Stínová královna

Bylo nebylo jedno království, kde spravedlivě vládl král se svou milovanou ženou a dvěmi dětmi. Země vzkvétala do té doby, než se stala strašná nehoda a královna přišla o život. Král si vzal za manželku Irinu a tím se všechno změnilo. Irina totiž byla mocná čarodějnice - marduška, která chtěla celou Havraní říši zotročit. Pomocí kouzel začala ovládat všechny v její blízkosti, její počínání však odhalila mladá princezna Lorelei, která od té doby utíká před Irinou a snaží se procvičovat magii a vymýšlet plán, jak získá svoji říši zpět a zničí královnin zhoubný vliv. V tomto plánu ji pomáhá její bratr a Gabril, který sourozence vychovává a zároveň je jejich ochráncem a učitelem.

Hlavní postavou je Lorelei , kterou jsem si během chvíle oblíbila. Je to neskutečná bojovnice, je spravedlivá, odvážná a zároveň vlídná. Pro blaho říše a svých nejbližších je ochotná položit svůj vlastní život.

„Do bitvy se nechodí proto, že jsi si jistá vítězstvím. Bojuješ, protože víš, že je to správné.“

Další zajímavou postavou je sedmnáctiletý Kolvanismir Arsenjevněk, který se nešťastnou shodou náhod stává králem a jeho hlavní prioritou je zachránit lid Eldru před strašlivými obry. 
Nezkušenému, mladému vladaři leží na ramenou obrovská tíha zodpovědnosti.  A zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

A nakonec tu máme obávanou mardušku Irinu. Zlá a nemilosrdná královna se nebojí jít přes mrtvoly, je odhodlaná vládnout a cokoli ji stojí v cestě, zničí a rozmete. Neštítí se ničeho. Je skrz na skrz prolezlá zlobou a kvůli ní Havraní říši pokrývá všudypřítomné zoufalství, bída a neutuchající hlad. Krajina umírá kvůli Irininým podlým kouzlům, prostě skvěle vykreslená záporná postava.

Součástí knihy je i mapa, která je neocenitelnou pomocnicí v orientaci mezi říšemi. Během čtení jsem ji několikrát použila.


„Musíš to myslet vážně. Srdce pozná, jestli jsi hodna toho, aby tě poslechlo. Nesmíš pochybovat. Nesmíš mít v sobě rozporuplné myšlenky. Řekni, co žádáš, a dej do toho veškerou svou touhu a upřímnost. Pak se ti podvolí každá niterná podstata.“

Autorka napsala opravdu čtivý příběh, který mě překvapil, čekala jsem milou pohádku na motivy Sněhurky, ale získala jsem mnohem víc. Dostala jsem se doprostřed sporu dvou mardušek. Některé scény mě doslova šokovaly a vyrazily dech. O to víc jsem chtěla spolu s Lorelei zničit krutou královnu, která má všechno to peklo na svědomí.

Celý příběh je vyprávěn vypravěčem, jak to u pohádek bývá zvykem.  Mě si kniha získala napětím, zvraty, emocemi, postavami i obálkou, nemám ji co vytknout. Byla to jízda a já jsem hrozně ráda, že jsem se pustila do čtení. Stínová královna je prostě nabitá akcí.


Ukázka:
Zlá královna se obávala princezniny síly a dělala všechno možné, aby pokořila její vůli, ale princezna se ji odmítala podvolit. Princezna mohla svůj zármutek změnit v zatrpklost, ale raději ji změnila ve vlídnost. Strach ji mohl ochromit, ale ona ho využila k posílení odvahy. Naučila se zlézat zdi, padat z výšek, aniž by se zranila, dokonale se maskovat a proběhnout lesem bez toho, že by po ní zůstaly jakékoli stopy. Naučila se přežít, ale nikdy nepřipustila, aby svůj vlastní život povýšila nad životy druhých.

Nelze hodnotit jinak než 5/5

Za recenzní výtisk hrozně moc děkuji nakladatelství Baronet!

16 komentářů:

  1. Už jsem četla několik dobrých recenzí na tuto knížku, tak myslím, že si ji budu muset pořídit :) A obálka je taky moc hezká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka mě okamžitě zaujala a po přečtení anotace jsem knihu musela mít. :)

      Vymazat
  2. Těším se až si ji přečtu. Pěkná recenze =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knížka mě hodně láká, zaujala mě hned po vydání :) Tak snad se mám opravdu na co těšit :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenzia :) Kniha vyzerá veľmi dobre, vďaka za tip!

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha mě zaujala už svoji obálkou a ráda bych si ji přečetla :). Pěkná recenze! :).

    OdpovědětVymazat
  6. Stínovou královnu už mám také přečtenou a neskutečně se mi líbila! Autorka si s tím retellingem poradila moc dobře a už se nemůžu dočkat až budu číst další díl :) Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, také se už nemůžu dočkat dalších knih od autorky. :)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Stejně jako ty jsem z knihy maximálně nadšená :) Doufám, že druhý díl autorka napíše co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
  8. Prostě skvělý příběh, musím říct, že jsem byla překvapená, jak moc se mi kniha líbila :)

    OdpovědětVymazat