sobota 8. dubna 2017

Je načase čelit pravdě

Nakladatelství Slovart znovu vydalo nesmrtelný příběh nesoucí název Volání netvora, tentokrát s filmovou obálkou. I toto čerstvé vydání je doplněno krásnými, temnými a černobílými ilustracemi, které dokreslují příběh. Kniha je opravdu nádherně zpracovaná.

Jedné probdělé noci, kdy Conor opět nemůže spát, se stane něco nečekaného. Majestátní tis, který už tolik let nehnutě stojí na zahrádce u domu, se zhmotní do podoby netvora.  Malý třináctiletý chlapec je konfrontován tímto netvorem a setkává se s ním tváří v tvář.

Kdo jsem? opakoval netvor. Jsem páteř, na které jsou zavěšené hory! Jsem slzy, co roní řeky! Jsem plíce, které vydechují vítr! Jsem všechno nezkrocené a nezkrotitelné!

 Conor prožívá těžké období, otec od nich odešel, každou noc se mu zdá stejně strašlivá noční můra a jeho milovaná maminka je vážně nemocná. Chlapec se s těžkým životním údělem špatně vyrovnává. Ve škole prožívá muka, nejen kvůli tomu, že se stal cílem šikany, ale i kvůli tomu, že se k němu lidé chovají jinak. Litují ho a mají o něj starost. Nikdy ho nepotrestají, a proto se cítí ještě hůř, chce být normální školák bez zvláštního zacházení.

Je to pravdivý příběh, řekl netvor. Mnohé pravdivé věci mohou vypadat jako lež. Království dostanou prince, jaké si zaslouží, selské dcery bezdůvodně umírají a čarodějky si někdy zaslouží zachránit. Ve skutečnosti docela často, věř tomu či ne.

Čekala jsem pohádku pro děti, ale dostala jsem příběh, který má hloubku a může si ho přečíst úplně každý. Dojemná a tragická kniha o nebohém chlapci a tajemném netvorovi z dávných časů, který za vyprávění svých tří příběhů chce jediné – slyšet pravdu. A pravda někdy bolí!

Kapitoly nejsou jako v jiných dílech označeny číslicí, ale nadepsány slovy, které nám prozradí čeho se bude daný úsek týkat.  Kniha vznikla na motivy námětu Siobhan Dowdové, která Volání netvora nestihla dokončit. Už ale měla vypracovanou dějovou linii a vymyšlené postavy. Patrick Ness na Siobhaniny myšlenky navázal, protože ho inspirovaly a navíc dostal nutkání sepsat tenhle neobvyklý příběh, aby ho předal čtenářům.

Příběhy jsou jako nejdivočejší zvěř na světě, zaburácel netvor. Pronásledují, koušou a honí se za kořistí.

Volání netvora se v březnu dostalo i do českých kin. Jednu z hlavních rolí získala i známá Sigourney Weaver (jako Conorova babička) a představí se nám i Felicity Jones, kterou známe z Inferna nebo z životopisného dramatu Teorie všeho. Ta si zahraje Conorovu drahou maminku.

zdroj

Ne vždycky musí být někdo dobrý. A ne vždycky musí být někdo zlý. Většina lidí je někde uprostřed.

Patrick Ness je americký autor, který se narodil poblíž armádní základny ve Virginii. Když začal pracovat na svém prvním románu, osud ho zavedl do Londýna, kde se usadil a dodnes zde žije. Je autorem příběhu My ostatní tu prostě žijem a série Chaos. Na konci března Nessovi vyjde v nakladatelství Slovart další kniha pro mládež s názvem Něco víc.

Ukázka:
Conor popotáhl a zvedl oči k jeho tváři. Prostírala se před ním jako stěna. „ Jak může být pravda oboje?“
Protože lidé jsou komplikované bytosti, řekl netvor. Jak může být královna dobrá i zlá čarodějka zároveň? Jak může být princ vrah i zachránce? Jak může být apatykář nevrlý, ale správně uvažovat? Jak může farář uvažovat špatně, ale mít dobré srdce? Jak se mohou neviditelní lidé stát ještě osamělejšími, když se zviditelní?

Hodnocení: 4,5/5

Recenze psaná pro Literární svět! 

10 komentářů:

  1. Znovu Patrick Ness, musím si od něj opravdu něco přečíst, cítím se i docela trapně, že jsem od něj ještě nic nečetla :D
    Jinak hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knížku pořád narážím, asi bych to měla brát jako znamení a konečně si ji přečíst. Moc hezká recenze, povedla se ti! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) A to jsem do teď pořád trochu váhala, jestli se do knihy pustit nebo ne :) Ale šancí jí dám :)

    OdpovědětVymazat
  4. K autoru získávám stále větší sympatie navzdory tomu, že jsem od něj zatím nic nečetla :D Ale určitě to změním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě před časem jsem na tom byla stejně. :D Až mě zaujalo Volání netvora.

      Vymazat
  5. O této knize čtu poprvé, ale jsem si stoprocentně jistá, že po ní šáhnu. Neuvěřitelně jsi mě svým článkem navnadila. Děkuji za zajímavý tip! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec čas. Jsem ráda, že jsem pomohla. :) Ať se ti kniha líbí. :)

      Vymazat