úterý 13. června 2017

Metoda 15/33

zdroj
Nakladatelství Omega poslední dobou vydávalo jeden zajímavý titul za druhým. Dcera čarodějnice se okamžitě zařadila mezi mé oblíbené příběhy a už se nemůžu dočkat pokračování. Nadchla mě i Neviditelná knihovna, Nejchladnějšídívka ve městě chladu nebo Nové Pompeje. Doufala jsem , že Metoda 15/33 od Shannon Kirk, která je navíc světovým bestsellerem se ponese na stejné vlně, ale bohužel nenaplnila má očekávání.

Lisa je vynikající studentkou, vzornou dcerou z bezproblémové rodiny, kterou cestou do školy unesli. Lisa je prudce inteligentní a přináší nevšední pohled na děj očima oběti, která není k smrti vyděšená, ale naopak na každém kroku kalkuluje a přemýšlí. Hrdinka s mozkem génia, si pamatuje hodně věcí, a tudíž ji nedělá problém si vše přepočítat, ověřit a především naplánovat.

Hra na ovci a vlka, akorát, že v tomhle případě jsou role prohozené a bát by se měl sám únosce, protože netuší s kým má tu čest. Lisa je totiž plná nenávisti, pohrdání, je rafinovaná a především pomstychtivá.  Dokáže vypínat své emoce, proto s klidem snáší napjaté situace.



„Nezkoušej křičet, brečet nebo žadonit o slitování, jako to dělaly ty ostatní,“ utrousil a znělo to, jako by se probudil z nějaké letargie, která ho do tohoto okamžiku ovládala.




Hned na začátku mě poněkud nemile překvapil font písma a styl autorky, která má talent odbíhat od děje, ráda skáče od jedné věci k druhé, tak jak jí zrovna napadne. Příběh je vyprávěn ich formou pomocí deníkových zápisků a tak se často zapleteme do úvah hlavní hrdinky. Nechybí ani zmínky o minulosti. Popravdě jsem se nějak nedokázala začíst, hrdinka mi byla nesympatická a navíc těžko uchopitelná - oplývala až superhrdinskými schopnostmi a celé její počínání bylo nejenom v některých situacích nelogické, ale navíc poněkud zdlouhavé, až nudné. V knize jsem postrádala napětí a spád.
Geniálně nadaná hlavní hrdinka uměla snad všechno a téměř nic jí nedokázalo rozhodit. Opravdu těžko uvěřitelný příběh. Kdyby alespoň hrdinka byla starší a zkušenější nebo kdyby nebyla v očekávání, tak by příběh dával trochu větší smysl. Více než polovinu knihu zabírá její plánování, až ke konci se konečně začíná něco dít.

Mé vnitřní odhodlání pomstít se mu bylo vyšší než tisíce vrcholků hor, vzdálenější než samotný Bůh, všichni Jeho apoštolové, Jeho nepřátelé a miliony matek nezvěstných dětí. Kéž by umřel v těch nejhorších bolestech.

V knize se střídají kapitoly z pohledu zvláštního agenta, který vyšetřuje případy unesených dívek a samotné oběti únosu Lisy, která popisuje, jak prožívala uvěznění a jak se ze vzniklou situací vypořádala. 


Metoda 15/33 je debutem autorky Shannon Kirk, i přes kritiku, které jsem se nemohla vyhnout, věřím, že kniha si najde své příznivce. Téma únosu je určitě čtivé a zajímavé navíc milovníky psychothrillerů určitě příběh potěší. Nevšední hrdinka je navíc trochu sociopatka, takže opravdu dopředu není jasné, co se jí honí v hlavě a co provede. Mně sice kniha nesedla, ale jinému může kápnout do noty.



Musím pochválit i jistou originalitu příběhu. Bylo netypické číst o neskutečně stresující události z pohledu člověka, který umí vypnout emoce. Netypický vhled na různé věci v jiných dílech nenajdete. Některé okamžiky byly silné, jiné plytké.

Ukázka:
Jsme na místě. Svaly na pažích se mi křečovitě napjaly, ramena mi ztuhla do tvaru písmene T. Jsme na místě. Tlukot mého srdce by snad dokázal způsobit zemětřesení nebo zvednout hladinu oceánu do mocné tsunami, takové rány to byly. Zvenčí mne ovanul čerstvý vzduch, jako by se chtěl prodrat okolo mého věznitele dovnitř, jako by mne chtěl utěšit. Na zlomek vteřiny jsem pocítila jeho chladivé pohlazení, ale přítomnost mého únosce ho v následném okamžiku potlačila. Nemohla jsem si ho přes napůl shrnutou pásku přes oči pořádně prohlédnout, přesto jsem cítila, jak nepohnutě na mne zírá.
Unesli tě. Seberou ti tvoje děťátko a dají ho nějakým zrůdám. Tebe svrhnou na dno lomu. Nikdo nemá ponětí, kde jsi. Musíš si pomoci sama. Tohle jsou holá fakta a ty je musíš přijmout. Jedinými tvými nástroji je to, co najdeš v téhle místnosti. Uvědom si to, Drž se svého plánu.


Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat v Knihkupectví Dobrovský

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze a s tvými argumenty souhlasím :-) Jen Dorothy byla ta druhá dívka, ústřední postava se jmenuje Lisa :-)) Taky mě to ale ze začátku zmátlo, když Liu popisoval, že hledají Dorothy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to. :D Já si prostě zafixovala, že je to Dorothy. :D Děkuji moc za upozornění. ;-)

      Vymazat
  2. Uf, nevím, jestli bych na tuhle knihu měla žaludek :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Na knihu se určitě chystám láká mě ta netradiční hlavní hrdinka :)

    OdpovědětVymazat