středa 28. června 2017

Nahlížení

Nahlížení je debutem české autorky Dany Zahoříkové, která přišla s originálním námětem, který zasadila do magického města s názvem Slepenec . Osud všech obyvatel je dávno předpovězen a po skončení školy se ho konečně všichni dozví z úst ředitelky. Hlavní hrdinku poznáváme v momentě, kdy čeká na přidělení svého budoucího celoživotního zaměstnání, které nelze změnit (všichni musí přijmout svůj úděl, ať se jim líbí nebo ne). Meg je nečekaně vybraná jako nahlížečka – jde o tajemnou profesi obestřenou tajemstvím.

Nahlížení pro ni stále bylo velkou neznámou. Bylo to, jako by po ní chtěli, aby roztáhla ruce a začala létat. Jak se má někomu dostat do hlavy?


Meg je tedy vyslána do učení, její život se od základu mění a ona postupně začíná, přichází na kloub tomu, co znamená být nahlížečem. Ještě se nesžila s novým prostředím a po městě se objevují mrtvá těla. Někdo záměrně likviduje mocné nahlížeče a Meg pomáhá s vyšetřováním spolu s namyšlenou, snobskou a povýšenou Clarissou Swiftová, která je rovněž začínající učednicí - a dívčí válka může začít. Meg to nemá vůbec lehké, musí chytit vraha dřív, než bude pozdě.

Hlavní postavou je Meg Bellová šestnácti letá uličnice, kterou si určitě oblíbíte. Je svá, sebevědomá, nezbedná, energická, přímočará, neotesaná a hlavně má na všechno připravenou odpověď mnohdy až kousavou.

Autorka se především zaměřila na dialogy postav. Hlavní protagonisté jsou neuvěřitelně ukecaní a jejich rozhovory jsou vedeny v humorné rovině. Vtipných situací je v knize hned několik. Postavy jsou navíc i ironické, takže se při čtení čtenář opravdu pobaví.

„To, že nám byl dán určitý dar, ještě neznamená, že ti, co ho nemají, jsou míň než my. K tomu, aby člověk něco dokázal, přece nepotřebuje zázraky ani zvláštní schopnosti. Nemám pravdu?“

Knihy českých autorů čtu výjimečně, ale u Nahlížení mě ke čtení přesvědčil nejen povedený obal, ale především anotace. Tahle nenápadná fantasy mě mile překvapila. Příběh měl spád a pobavila jsem se. A i když je styl vyprávění určen spíše mladším čtenářům (působilo to na mě dětským, až pohádkovým dojmem), já byla spokojená.

Nahlížení je oddechová kniha, kterou bych doporučila především mládeži. Jde o jednoduché, až předvídatelné čtení, u kterého nemusíte přemýšlet. Tenhle fantasy příběh v sobě zahrnuje nejen kriminální zápletku, ale i rozvíjející se mladou lásku. Nároční čtenáři budou určitě zklamaní, ale ti, kterým nevadí prostý, humorný děj si přijdou na své.

„Mít přání, lorde, je prvním krokem k jeho naplnění.“

zdroj


Kapitoly knihy svižně ubíhají, protože dialogy rychle posouvají děj, který směřuje k odhalení lstivého vraha. Samotná zápletka není nijak propracovaná a ani totožnost nebezpečného vraha není těžké uhodnout. Navíc mě v knize zarazilo pár situací, které odporují zdravému rozumu, ale paní Zahoříkové se hodily do příběhu -  každopádně díky sarkastické hlavní hrdince jsem byla ochotná mnohé chyby odpustit.

Dana Zahoříková v současnosti pracuje jako knihovnice v Plzni. Knihy jsou její velkou láskou, kromě nich ráda sleduje filmy a navštěvuje přírodu. Je fanynkou Terryho Pratchetta, oblíbila si Mikulášovy patálie a skupinu Monty Python.

Nahlížení s podtitulem Podivný začátek utvrzuje čtenáře v dojmu, že by mohlo jít o sérii, tak uvidíme, zda se dočkáme pokračování.

Ukázka:
Meg věděla o nahlíženích to, co ostatní. Totiž nic. Jistě po Slepenci kolovalo dost povídaček o nahlíženích, ale kolik v nich bylo obsaženo pravdy, to nikdo nevěděl. Nahlížeči byli tajemní jako noc o půlnoci. Mluvilo se o nich jen šeptem, pokradmu. Špitalo se o nich, že vidí člověku přímo do hlavy a dokážou v ní přečíst i tu nejskrytější myšlenku. Šuškalo se, že v brzkém ránu chodí městem a čtou si v lidských snech jako v románech. Malé děti se strašily historkami o tom, že když budou zlobit, nahlížeč si je najde a odnese bůhvíkam a nikdo je už jaktěživo nespatří. Klevetilo se o jejich úžasných schopnostech – o létání, převtělování, maskování, o neviditelnosti ani nemluvě.

Hodnocení: 3,5/5


Moc děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku! 

12 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě a souhlasím s tebou, obálka je vazbě krásná... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že se nemá kniha soudit podle obalu. Ale krásné obálky mě prostě nalákají ke čtení. :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, nicméně na přečtení této knihy zatím nijak nespěchám.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a úplně tě chápu, vychází tolik zajímavých knih, že je potřeba si vybírat. ;-)

      Vymazat
  3. O Nahlížení jsem už pochopitelně slyšela, ale ještě jsem se k němu nedostala. Vypadá to sice hezky a mile, bohužel já spadám spíše do kategorie náročnějších čtenářů... :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud spadáš do kategorie náročnějších čtenářů, tak Nahlížení opravdu nebude pro tebe. :D

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a byla svěží, vtipná :) Ale čekala jsem něco jiného a asi už nespadám do té věkové kategorie, pro kterou je psaná :) Takže nakonec jsem byla zklamaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naštěstí nečekala nic a pobavila jsem se. :D Kniha je opravdu psaná pro jinou věkovou kategorii, ale v tomhle případě se mi příběh četl dobře. :) Každopádně ji doporučuji mladším ročníkům. :D

      Vymazat
  5. Knihy českých autorů moc nečtu a tahle kniha asi nebude vyjímkou. ALe třeba jednou najdu něco, co bude stát za to :D
    → melloriya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já české autory moc nevyhledávám, ale jednou za dlouhý čas nějakého vyzkouším. Mám ráda Petrusovou a chystám se na Naslouchače od Stehlíkové - podle reakcí je kniha výborná.

      Vymazat
  6. Knihu sice znám, ale pouze z doslechu a podle obálky. Recenze se ti moc povedla :)

    OdpovědětVymazat