pondělí 4. září 2017

Papírová princezna


Papírová princezna je takovou moderní verzí dobře známé Popelky. V tomto případě nesnesitelné nevlastní sestry nahradili neodolatelní, fascinující a zároveň pyšní Royalové, kteří hodlají Elle pobyt co nejvíc znepříjemnit a daří se jim to skvěle.

„Myslíš si, že existuje muž, který by ti neublížil? To muži dělají Ello. Ubližují.“ Popadne mě za zápěstí. „Měla bys odtud odejít. Tihle Royalové tě zničí.“


Kniha je vyprávěna z pohledu hlavní hrdinky Elly Harperové – jde o  silnou osobnost, která toho už hodně prožila, sama se musela postarat o nemocnou matku, po její smrti si zajišťovala střechu nad hlavou i stravu. Byla nucena vzít práci striptérky, aby neskončila pod mostem. Z nuzných podmínek ji vyvlekl její opatrovník a to rovnou do obrovského sídla plného luxusu. Ella má najednou přístup ke všemu – k jídlu, penězům, oblečením i posteli. Tuhle pohádku je ovšem kazí ostatní obyvatelé domu – Royalové, kteří se rozhodli Ellu vystrnadit. Vidí v ní zlatokopku, která pálí za jejich otcem a to oni nehodlají dopustit. Na denním pořádku jsou výhružky i naschvály, ovšem Ella vrací protiúder. Čím více času všichni tráví pohromadě, tím více se poznávají a ztišťují, že Ella není jen hezká tvářička, ale i bojovnice.

Celou dobu na sobě cítím rozmrzelý, naštvaný pohled čtyř párů očí. Jako by byl první dne školy, kdy se všichni rozhodnou, že tu novu holku budou nenávidět – prostě proto.

Dalším hrdinou, který stojí za zmínku je Reed Royal, který je nesnesitelně bohatý, namyšlený, agresivní,mužný, vysoký,  rozmazlený spratek s vypracovaným tělem, tmavými vlasy a modrýma očima. Prostě ideál krásy, který Ellu přitahuje i přes jeho netaktní a někdy až neandertálské chování.

„To máš chlapskou verzi premenstruačního syndromu, nebo máš tu mizernou náladu nonstop?“

Kniha se čte sama, nemusíte u ní přemýšlet. Tuhle oddechovku mohu doporučit dívkám, které si oblíbili třeba seriál Super drbna a nevadí jim náhled do života snobů. Příběh je čtivý, hravý, svěží a zábavný. Nejde o přelomové dílo, pro náročnějšího čtenáře nemá, co nabídnout, ale jako čtení na dovolenou  - perfektní  volba.


Tenhle román pro dívky zaujme nejen značkovým oblečením, rozlehlými sídly nebo limuzínami, ale především neodolatelnými, i když poněkud namyšlenými mužskými hrdiny, kterým nechybí vyrýsované svaly.

„Nejsem žádný studijní materiál. A víš co? Já realitu znám a stojí pěkně za houby. Nikdy bych realitu necpala lidem, které mám ráda. Spíš bych se je snažila před realitou uchránit.“

V knize nejde o nějaký literární přínos, je to nenáročné čtení, u kterého se zabavíte. Na Papírovou princeznu jsem se všech stran slýchala chválu a sama jsem se chtěla přesvědčit, co na ní všichni vidí a objevila jsem skvělý příběh, který se ihned zařadil mezi mé oblíbené. Já osobně se co nejdřív chystám pustit do druhého dílu, protože ten konec jsem opravdu nečekala.

Ve zkratce Papírová princezna vypráví o tom, jak se chudá, ostřílená holka dostane do bohaté rodiny, plné krásných a namyšlených bratrů, kteří ji nenávidí a dávají jí to pěkně sežrat. Nejde o žádný originální příběh, ale autorčin styl psaní prostě umí zaujmout. Děj není nudný, naopak autorky knihu okořenili sarkastickými dialogy, nevyhnula se ani erotice či mužské dominanci.

„Uvažovala jsi někdy nad tím, jestli se někteří lidi náhodou nenarodili bez kusu mozku v hlavě?“ zeptá se. „Důkaz máš přímo tamhle. Ty holky daly označení prázdná makovice úplně nový rozměr.“

Příběh až pohádkově naivní a těžko uvěřitelný, ale neskutečně čtivý. Knihu jsme přečetla během jednoho dne, který mi neuvěřitelně zpříjemnila.
Papírová princezna je plná bohatství, moci, privilegií, nenávisti, ale i lásky vás zavede do sídla neodolatelných Royalů, kteří vás zničí!

Ten kluk býval mým nepřítelem, původcem tolika citové bolesti. Teď se k němu přivinu, jako by byl jediný, kdo mě na tomhle světě dokáže utišit. 

Kniha mi v lecčems připomínala sérii Rosemary Beach (blonďatá hrdinka, která přišla o matku, z nuzných podmínek se dostává do luxusu, její nevlastní bratr ji ze začátku nesnáší, přesto to mezi nimi jiskří), ale na rozdíl od téhle až moc přecukrované série, pro mě vyšla Papírová princezna jako vítěz. Co mi v Rosemary Beach chybělo, to jsem v tomhle příběhu našla.

zdroj
Erin Watt je pseudonym dvou kamarádek spisovatelek – Jen Frederick a Elle Kennedy, které spojily síly a vytvořily slibnou sérii Royalové. Obě autorky mnohé spojuje – nejen starost o svou rodinu a domácí mazlíčky, ale i láska ke knihám a samotnému psaní.



Ukázka:
„Měla bys vědět, že ať hraješ jakoukoli hru, nevyhraješ. Proti nám všem nemáš šanci.“ Hlas má hlubší, chraplavější. Moje malé představení ho nenechalo chladným. To máme druhý bod. Jsme taky ráda, že k němu stojím zády, takže neví, že i on má na mě vliv – svým hlasem a pohledem. „Když teď odejdeš, s prázdnou to nebude. Můžeš si nechat, co ti táta dal, a nikoho z nás už nikdy neuvidíš. Jestli zůstaneš, zničíme tě. Sotva se odtud odplazíš.“Otočí mě k sobě a skloní se tak, že se rty téměř dotýká mého ucha. „Měl bych pro tebe novinku, zlato – klidně si přede mnou předváděj striptýz třeba každý den, stejně si to s tebou nerozdám, jasný? Táta možná na tu tvoji mladistvou prdelku letí, ale my ostatní víme, co jsi zač.“


Hodnocení: 4,5/5


Děkuji Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

13 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Na knihu se chystám a čím víc nadšených recenzí na ni čtu, tím víc jsem přesvědčená, že ji okamžitě musím mít :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za pochvalu. :) Mně osobně se příběh moc líbil, snad budeš stejně nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel zřejmě patřím k tomu 1% čtenářů, které tahle kniha neoslovila. Až moc mi připomíná "Padesát odstínů", které vážně nemusím.. Recenze je, ale pěkná.. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému nemůže sednout všechno. Jelikož já tenhle žánr mám ráda, byla jsem více než spokojená, na druhou stranu chápu ty, kteří tomuhle moc nehoví. Naštěstí je na světě tolik knih, že si každý vybere to, co ho baví. :D

      Vymazat
  4. To zní docela zajímavě. :) Někdy je třeba si dát i takovou lehčí oddechovku, takže možná se do toho pustím nějaké líné zimní odpoledne. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  5. Papírovou princeznu mám už nějakou dobu v seznamu "chci přečíst" a už se moc těším, až se k ní dostanu. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  6. Hah, teĎ jsem si všimla, že už jsem ti tu komentář psala. :D A až dneska jsem přišla na to, že ji vlastně mám v seznamu, hezký. :D Paměť nula nula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí. :D Aspoň jsi si tuhle knížku znovu připomněla. :D

      Vymazat