sobota 19. května 2018

The Crown



The Crown je opravdu nádherně zpracovaná publikace, která potěší nejen fanoušky britské královské rodiny. Uvnitř na vás čeká mnoho fotek nejen ze seriálu, ale i dobové snímky z archivu Windsorů. Propracovaný příběh sepsal Robert Lacey – královnin životopisec, který se držel faktů, a díky němu můžeme nahlédnout pod střežený život monarchistické rodiny.

Britský seriál The Crown se dočkal dvou napínavých sérií, sklízel samou chválu a rychle se vyšplhal mezi oblíbené pořady. Nejen věrní fanoušci často „googlili“, co je na jednotlivých epizodách pravdy, a tak se Robert Lacey rozhodl sepsat toto obdivuhodné dílo, které oddělilo skutečnost od fikce.

„Vše, co jsem slíbila, provedu a dodržím. K tomu mi dopomáhej Bůh.“

The Crown přináší pravdivou zpověď Alžběty II., která je nejdéle vládnoucí britskou panovnicí. Časová osa zabírá to nejzajímavější z let 1947-1955. Kniha kromě dobových fotek obsahuje i úvodní strany tehdejších novin, útržky autentických projevů či rodokmenu rodiny Windsorů. Kniha obsahuje medailonky jednotlivých vybraných osob, které více či méně přiblíží čtenáři.

Kromě Alžběty II. v knize najdete mnoho jiných významných postav jako je královna Mary, na zoubek se podíváme i Winstonu Churchilovi, Edwardu VIII. nebo třeba princezně Margaret, jejíž poměrně dlouhá kapitola mě nesmírně bavila.  Margaret byla mladší sestrou Alžběty a odmalička se cítila méněcenná, byla považována za rozmazlenou osobu, která má ráda večírky. Margaret se stala módní ikonou a byla považována za krásku doby. Nakonec způsobila skandál, když si hodlala vzít již rozvedeného muže.


Ten výraz malého Charlese je k nezaplacení. :D

Jakému vyššímu smyslu bychom se měli oddat, pokud ne milované osobě a věčné lásce?

Nečekala jsem, že mě příběhy členů královské rodiny tolik zaujmou, ale bylo zajímavé si přečíst, proč došlo k abdikaci Edwarda VIII., jak úzký vztah měla rodina k cigaretám, jak Londýn ochromil smog, kterému podlehlo 6 000 Britů (díky této smutné epizodě byl konečně schválen zákon o ochraně ovzduší).

Podstatná část děje byla věnována i Philipovi manželovi Alžběty II. Dozvídáme se, jak se tito dva vlastně poznali, jak se oťukávali, jak se vzali a jak moc je změnila korunovace Alžběty. Dříve žili uvolněnějším životem, a i když rodina z jejich svazku nebyla nadšená, vzali se, zplodili děti a žili v klidu. Po převzetí úřadu začala být Alžběta svázaná pravidly a Philip začal strádat, ztratil nejen své zaměstnání, jeho děti neponesou jeho jméno a dokonce musel opustit rodinný dům a přestěhovat se do Buckinghamského paláce.

„Jsem jediný muž v zemi, kterému není dovoleno předat své jméno vlastním dětem.“

Samozřejmě, že důležitou část vyprávění tvoří samotná korunovace královny, která se stala velkolepou událostí britských dějin. Kniha nám přiblíží historická fakta, například se dozvíme, že Alžběta II. během celého dne vystřídala tři koruny a celý obřad trval několik hodin a i přes královniny protesty byl vysílán živě televizí.





Jednotlivé kapitoly se jmenují stejně jako jednotlivé díly seriálu a v knize jsou na pravou míru uváděna fakta a je poukázáno na případy, které si filmaři domysleli, aby uživili děj série. The Crown má rozhodně co nabídnout, je to originální a především zajímavě zpracovaná kniha, díky které jsem se dozvěděla mnoho zajímavostí ze světa královské rodiny.

Učitelé života by mohli vyučovat lépe než ti školní.

Tahle kniha je opravdu krásná, to zpracování je skvostné, příběh v žádném případě nenudil, navíc mi osvětlil britskou historii. Knize nemám absolutně, co vytknout. Nejen pro příznivce královské rodiny je tohle dílo nutností.

Ukázka:
O osmnáct měsíců později bývalý král, nyní vévoda z Windsoru, položil své matce v dopise otázku, aby vyjádřila, jak vnímá vše, co se přihodilo. Královna Mary mu upřímně odpověděla: „Vzpomeň si, jak zdrcená jsem byla,“ napsala, „když jsi mne informoval o své plánované svatbě a abdikaci, a jak jsem Tě prosila, abys tak nečinil kvůli nám a kvůli zemi. Nezdálo se, že bys byl schopen porozumět jakémukoliv jinému úhlu pohledu nežli tomu svému… Obávám se, že sis vůbec neuvědomil, jaký šok způsobil Tvůj postoj Tvojí rodině a celému národu. Těm, kteří se tolik obětovali během války, se zdálo nepředstavitelné, že Ty, jejich král, jsi odmítl položit podstatně menší oběť… Celý svůj život jsem kladla vlast nad cokoliv jiného a nedokáži se nyní změnit.“

Co vy a královská rodina? Láká vás tahle knížka? Sledujete seriál?

Hodnocení: 5/5

Za knihu velmi děkuji nakladatelství Omega, tuto krásku můžete objednat třeba zde.


4 komentáře:

  1. Tahle knížka by mě rozhodně bavila, děkuju moc za tip! A skvělá recenze:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem pomohla a já zase děkuji za kompliment. :)

      Vymazat
  2. Knížka se ke mě taky dostala, a je tak nádherná! Nemůžu se dočkat, až se do ní pustím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky nemohla dočkat, až se do ní pustím, tak jsem se na ní vrhla hned. :D Je opravdu nádherná. :)

      Vymazat