pondělí 20. srpna 2018

Lovkyně draků



Iskari – Poslední Namsara je pohádkově laděná kniha plná dračího ohně, řinčení mečů a kradmých pohledů, která kromě romantické linky nabízí dramatické okamžiky z lovu i tvrdý souboj s osudem.

Příběh nás zavede do království, kde zjizvená princezna bojuje s draky a nosí jejich hlavu na stříbrném podnosu. Pyká tak za své činy z mládí, kdy svým jednání přivolala draka a rozpoutala peklo. Mnoho obyvatel přišlo o život. Asha se snaží vše napravit a zároveň se vyhnout domluvenému sňatku. Nečekaně dostane šanci na vykoupení, pokud zabije nejnebezpečnějšího draka Kozua, což tozhodně nebude nic lehkého. Na jednu holku je toho dost naloženo. Ale Asha je odolná a silná, i když ji tělo hyzdí popálená kůže, kráčí hrdě za svým cílem.

Kam Namsara přinášel smích a lásku, Iskari donesla zkázu a smrt. Kudy Isakri kráčela, lidé se třásli strachy ve svých domovech. Když promluvila, lidé plakali. Když se vydala na lov, nikdy neminula cíl. 

Autorka si s knihou opravdu vyhrála, začala ji totiž psát už v 17 letech, protože v té době bylo málo příběhů se silnou dívčí postavou. Ciccarelli obdivovala Xenu nebo princeznu Mononoke a rozhodla se vytvořit vlastní hrdinku, která bude odvážná a nebojácná. Iskari byla vlastně protestem proti ztvárňování slabých žen, které musí muž zachránit.

Není se tedy čemu divit, že je Asha vykreslená jako silná osobnost – jedinečná, obávaná, schopná, neohrožená, svá, dravá, statečná, ušlechtilá a zároveň nezdolná. Prostě hrdinka, která se umí zastat lidí, na kterých ji záleží a hodlá bojovat za správnou věc. Asha je samostatná, na nikoho jiného se nespoléhá, přeci jen zabila už mnoho draků, tak ji máloco dokáže nahnat strach.

Byl to začarovaný kruh: kde nahlas zněly dávné báje, tam se objevili draci, kde se objevili draci, tam zavládla zkáza a zrada a oheň. Oheň především.

Tahle napínavá kniha je určena především mládeži a všem milovníkům draků. Součástí této fantasy je opravdu krásně zpracovaná mapa celé země a jednotlivých rodů. Příběh je složený z krátkých kapitol, které jsou prokládány nejrůznějšími starými legendami. Dočkáme se tedy několika příběhů v samotném příběhu. Tyhle mýtické části patřily k mým nejoblíbenějším. Dozvíme se totiž mnohé zajímavosti, třeba něco málo z historie vybájené země, proč se začali lovit draci nebo jak přesně přišla Asha k jizvám.  Tyhle úryvky krásně doplní a osvětlí samotný děj.

Příběh je zasazen do tajemného světa, který ještě obývají bájné bytosti – draci. I když se je lidé snaží vyhubit, ještě se drží. V tomto světě ještě existují otroci, kteří nemají dovoleno sáhnout na svobodné lidi ani by se jim neměli dívat do očí, jinak je čeká krutý trest. Asha brala otroky jako samozřejmost, ale pak ji jeden převrátil život vzhůru nohama.




Přežila popálení od nejnebezpečnějšího ze všech draků. Kdo se něčím takovým může pochlubit? Svou jizvu nosila hrdě jako královskou korunu.

I když je příběh zakalen temnotou, láska si najde svoji cestu i v nejhlubší tmě. Asha byla dosud proti citům imunní, ale drzý otrok ji zaskočil a zaujal, přeci jen si dovoluje na královskou dceru. Čím blíže ho poznává, tím více se jí začíná jeho osobnost líbit. Ale Asha má hroší kůží a kromě své rodiny si nikoho nepouští k tělu. Torwin se bude muset hodně snažit, aby obměkčil její srdce a pomohl jí vyhrát nad osudem, který jí byl předurčen.

Iskari si ihned po zveřejnění v edičním plánu dočkala publicity a to díky obálce a názvu, které nakladatelství Alpress vybralo. Snesla velká vlna kritiky fanoušků, kteří znají originální zpracování a byli tedy nepříjemně zaskočeni českou verzí. Na žádost čtenářů nakladatelství nakonec název změnilo, ovšem obálka zůstala neměnná.  Nádherného zahraničního přebalu jsme se tedy nedočkali, ale to čtenářům přeci nedokáže překazit radost z četby.

„Celý život jsem věřila lžím. Už nechci. Prosím.“ Pohlédl jí do očí a teď už bez váhání přistoupil blíž. „Pokud je to tak, nemůžeš poznat pravdu, i když se díváš přímo na ni.“

Kristen Ciccarelli je kanadská spisovatelka, která pochází z rozvětvené slovinské rodiny vinařů. Dětství prožila na farmě, kde svůj čas trávila hraním her a čtením knih. Dnes žije ve městě Kitchener se svým milovaným manželem a psem. V letošním roce by měl této autorce v zahraničí vyjít další díl její série o dracích a my si pak budeme muset ještě chvíli počkat na český překlad. Věřím, že čekání bude stát za to.

Ukázka:
Nikdo nesměl znát pravdu, zvlášť o těch dlouhých letech, kdy se snažila napravit svoje chyby. Asha pořád zůstávala zkažená. Kdyby někdo mohl dohlédnout do jejího nitra, spatřil by duši zjizvenou stejně jako její zevnějšek, nechutnou a odpudivou. Vyprávěla jsem o Iskari a Namsarovi. Iskari byla bohyně, po níž Asha získala svůj titul. V současnosti jméno Iskari znamenalo ničitel a zabiják. Význam jména Namsara se během doby také změnil. Už pouhé slovo namsara znamenalo ideál hrdiny.

Hodnocení: 4/5

Recenze psaná pro Literární svět!

5 komentářů:

  1. Super recenze :) I přesto, že drakům zrovna neholduju, tahle kniha vypadá naprosto skvěle, navíc ta krásná obálka.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. ja mam pribehy s draky rada, takze to mozna zkusim :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek :) já si knihu nedávno pořídila v UK verzi, tak snad se do ní brzy pustím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuhle knihu si velmi ráda časem přečtu, šup s ní na seznam.
    Mám ráda příběhy s draky a zatím jsem jich moc nepřečetla.

    OdpovědětVymazat