sobota 1. června 2019

Série Winternight


Série Winternight je trilogií, která přichází s pohádkovým příběhem zasazeným do zasněžené středověké Rusy plné magie, ruského folklóru a nadpřirozených bytostí.

Tahle young adult série zaujme nejen svými kouzelnými obálkami, ale i temně pohádkovým vyprávění, při kterém vám bude tuhnout krev v žilách a to nejen kvůli silným ruským mrazům. U obou knih se v závěru dočkáme slovníčku pojmů, který nepřibližuje a osvětluje některé výrazy. Například čjorti – různí duchové z ruského folkloru nebo tuman – rusky mlha.

V knize čteme o dospívání hlavní hrdinky, která je v obou dílech silná, odvážná, inteligentní a vzdorovitá. Stále má bláznivé nápady, svoji hlavy, touží po svobodě a hledá životní poslání. 
Rozhodně si nic nenechá líbit a neposlouchá má vlastní hlavu a dobré srdce. Svými skutky se často dostává do potíží. Medvěd a slavík nám přiblíží několik let jejího života, dokonce odhalí i něco o její matce a babičce. Dívka věži vypráví již o dospělé hrdince, která je stále divoká a jde si za svým. Také se změnilo prostředí, které se přesunulo ze studeného, zapadlého venkova do skvostné Moskvy, tedy hlavního města.

Ona se nebojí, pomyslel si Konstantin zarputile. Nebojí se Boha. Nebojí se ničeho. Viděl to v jejím potrhlém pohledu, četl z jejího mlčení a z těch dlouhých hodin strávených v lese. V každém případě žádná křesťanská dívka nemůže mít takové oči nebo se s takovou lehkostí pohybovat ve tmě.


Netypická díla jsou řazena k žánru young adult, ale přesahují ho. Myslím, že starší čtenáři je lépe ocení, ti mladší se možná budou dokonce bát. Je zde několik scén, z kterých mrazí. Do příběhu zasahuje náboženství, fanatický kněží a nejrůznější nadpřirozené bytosti. Jedná se o ojedinělé a kouzelné spojení ruské historie pohádkovými prvky a divokou hrdinkou.

V knize jsou ženy popisovány jako majetek, se kterým se obchoduje a prodává se nejvýhodnější nabídce. Od žen se očekává podřízenost, ochota svůj úděl přijmout a nestěžovat si. Především rodit děti, starat se o domácnost a do ostatních věcí nestrkat nos. Autorka zde skvěle vykreslila patriarchát. Vasja už v téhle době má osvícenské myšlenky a odmítá přijmout danou úlohu služky. Medvěd a slavík vypráví o jejím dětství a nesnázích, které ji na venkově potkají. Sourozenci se od sebe vlivem povinností odlučují a temnota získává navrch.



Dívka ve věži přiblíží život nejstarší ze sourozenců Olgy, která už má děti a žije u dvora. A setkáme se Sašou, ze kterého se stal svatý muž, chránící svého bratrance velkoknížete Dmitrije Ivanoviče. Kromě magických nepřátel Rus ohrožují i násilní nájezdníci, kteří plení vesnice, zabíjení a odvážejí mladé dívky. Schyluje se tedy k válce s Tatary. Jsme v době, kdy neexistuje sjednocené území zvané Rusko, ale obyvatelstvo žije pod nadvládou různých knížat, která se zodpovídají mongolským 
vládcům. Ovšem hlavní slovo má opět Vasja, která bude muset znovu zakročit proti temným silám.

„To nemůžeš.“ „Proč ne? Má jeho život větší cenu než životy ostatních? A říkám ti jistě, že jestli on bude žít, mnozí zemřou.“

Jde rozhodně o zajímavou sérii, která mě okouzlila svoji atmosférou, velice silnou a odhodlanou hrdinkou a temně pohádkovým dějem plným roztodivných bytostí. Rozhodně si plánuji přečíst závěrečný díl. Kromě jiného se mi líbilo, že do samotného příběhu jsou zamotány další příběhy, třeba vyprávění o Mrazíkovi. Celý děj provází mrazivá atmosféra, silná zima, poryvy větru, nedostatek jídla, strach, démoni, tradice, kultura, křesťanství i magie.

Katherine Arden je americká autorka, která procestovala svět. Narodila se v Austinu,  poslední ročník střední školy strávila ve Francii. Rok žila a studovala v Moskvě, která je pravděpodobně inspirovala k sepsání této série. Také žila na havajském ostrově, momentálně žije ve Vermontu.

Ukázka:
Následujícího dne Pjotr svou dceru seřezal a ta plakala, i kdy nebyl nijak zvlášť krutý. Měla zakázáno odejít z vesnice, ale pro jednou jí to nijak nevadilo. Přes Dunin optimismus se přece jen nastydla a teď měla ohavné noční můry, ve kterých ji na mýtině v lese navštěvoval jednooký muž, kůň cizinec. Saša, i když to nikomu neřekl, projížděl západní částí lesa a hledal toho jednookého muže nebo alespoň starý dub s kořeny nad zemí. Ale nenašel muže ani strom a pak tři dny sněžilo, hustě a bez ustání, takže nikdo nevytáhl paty z domu. Jejich život se stáhl dovnitř, jako vždycky v zimě, scvrkl se na kolečko jídla a spánku a drobných ospalých domácích prací. Postarej se o ni, řekla mu Marina před tolika lety, když jí krásnou tvář zbarvil nádech smrtelné nemoci. Vybrala jsem si ji, je důležitá. Péťo, slib mi to.


 Hodnocení: 4,1/5

Děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzních výtisků!



4 komentáře:

  1. Mně hrozně mrzí, že jsem si tuhle sérii nakonec nevzala na recenzi. :-(
    Ty ohlasy jsou u všech super a Ruskou lidovou slovesnost fakt můžu...:-( Vážně nechápu, proč jsem si tuhle sérii nechtěla přečíst -_- :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto tě chápu, já první díl taky přehlédla. Ale když jsem zaznamenala ten pozitivní ohlas, tak jsem se do série pustila a jsem za to ráda. ;-) Je to něco jiného.

      Vymazat
  2. Zní to naprosto úžasně. Připisuji si tuto sérii na seznam k přečtení. Teď se k ní dostat. :D

    OdpovědětVymazat