čtvrtek 13. června 2019

Série Nástroje smrti


Nástroje smrti jsou povedenou fantasy sérií složenou ze šesti dílů z pera nadané autorky Cassandry Clare, které snad ani nemusím představovat, protože jsou  celosvětově známé. Všechny díly šestidílné série v žánru  young adult jsou plné magie, nadpřirozených bytostí a bojů.

V prvním díle Clary objevuje tajemný svět Lovců stínů, odhaluje jeho světlé a stinné stránky. Zjišťuje celou řadu informací a seznamuje se s novými přáteli. Její starý život je v nenávratnu a ona se musí smířit se svojí novou rolí. Ze všech sil se snaží zachránit svoji matku a vrhá se tak vstříc všem nebezpečím, je zapálená, statečná, zbrklá a nerozvážná.  Naštěstí je tu Jace, který ji vždy přijde na pomoc a chrání ji.  Je to vynikající lovec stínů, nebojácný, čestný, sebevědomí a okouzlující. Kromě něj Clary ochraňuje vlkodlak, který jí nahrazuje otce a významnou roli hraje i Simon, Clařin nejlepší kamarád. Vztahy zamíchají i nový kolegové z branže, kteří k hrdince od první chvíle cítí nevraživost.

V městě z popela a městě ze skla autorka přitvrzuje. Rozvíjí děj na základě temného hrdiny v podobě Valentýna, který je odhodlaný zničit podsvěťany.   Postupně odkrýváme jeho minulost, ukazuje se nám nejen jako vůdce revoluce, ale jako zamilovaný člověk. Zjišťujeme jeho pohnutky, názory, city, ale i činy, kterých byl schopen. Měl vždy jasné vize, sebevědomí a charisma, které mu zajišťuje mnohé stoupence. I přes veškerou snahu hrdinů se Valentýnovy podlé plány začínají postupně uskutečňovat. Autorka popisuje přítomnosti i minulost. A protagonisté se ocitají uprostřed války, která přináší oběti.



Zjišťujeme více ze světa Lovců stínů jejich historii i pravidla. Spolek se ukazuje jako instituce, která zaměstnává lidí s pochybnými ideály, kde dochází k nekalostem a vznikají tak díry v zákonech. Hrdinové se tak musí spoléhat jen sami na sebe. Kromě démonů hrdinové bojují se svými city a touhami. Ve všech dílech hraje významnou roli romantická linka.

„Démoni se živí smrtí, bolestí a šílenstvím,“ nedal se přerušit Valentýn. „Když zabíjím já, je to proto, že musím. Vyrostla jsi v krásném, ale falešném ráji obklopeném křehkými skleněnými stěnami, dceruško. Tvá matka si vytvořila svět, v němž sama chtěla žít, a v tom tě vychovala, nikdy ti však neřekla, e to celé je jen přelud. A démoni, připravení vraždit a rozsévat hrůzu, zatím celou tu dobu čekali na tom, až budou moci to sklo rozbít a z té lži tě vytrhnout.“

Lovci stínů jsou prostě všude, kam se podívám. Jak já si tuhle sérii moc oblíbila. A jsem nadšená, že ji konečně celou vlastním a mám doma. Vážně děkuji nakladatelství Slovart a především značce Booklab za poskytnutí této série k recenzi. Už dlouho jsem si na ní totiž brousila zuby. Sice není úplně ideální, že všechno čtu pozpátku a z Temných lstí vím, jak to dopadne, ale stejně mě to baví.




Každým dílem se hrdinové a více poznávají a vazby upevňují. Kromě toho, že hrdinové neustále bojují zlem, řeší milostné pletky i romantické vztahy. Každý hrdina má jiný problém k řešení, ale vzájemně se podporují. Líbí se mi, že děj graduje a zvyšují se i počty stránek i napětí v ději. Mění se i záporní hrdinové a přechází se od Valentýna k Sebastianovi, jehož linka mě zaujala daleko více. Hrdinové se vyvíjejí, stejně tak jejich city. A já každou další částí hltala děj více a více. Líbí se mi, že je vše propojené, propracované a akční.  

A stejně tak mě uhranul i seriál Shadowhunters, který se od knižní verze v lecčems liší, ale zároveň je v mnohém podobný. A to mě právě baví, že knižní předloha není úplně stejná, ale že jsou tam odlišnosti, tak alespoň nevím, co přesně mám čekat a mnohdy jsem v napětí.


Na rozdíl od seriálu jsou mi hrdinové v knize mnohem sympatičtí a lidštější. V seriálu mě hlavní hrdinka vyloženě vytáčela, ale v knize jsem si ji dokonce oblíbila. Cassandra Clare ji skvěle vykreslila a v mých očích i polidštila, že jsem více chápala její zkratkovité jednání.


„Já tě miluju a budu tě milovat, dokud budu žít, a jestli existuje život po životě, budu tě milovat i v něm.“

Tato série je prostě velice oblíbená a zpracovaná v mnoha podobách. Nelze opomenout ani film s Lilly Collins, který taktéž stojí za zhlédnutí. Navíc podle mého, je každý díl lepší, napínavější a emotivnější.  To platí i pro seriál, který měl pomalejší rozjezd, ale ke konci jsem si mohla oči vyplakat, jak jsem si určité postavy oblíbila.

Není divu, že je Cassandra Clarke tak oblíbenou spisovatelkou. Má totiž tenhle magický svět dokonale v malíčku a především dokonale propracovaný – uvěřitelný. V každém dílu čeká hrdiny nová výzva, jde jim pernamentně o život. Stále je někdo z nich ohrožený a zbytek party party přispěchá na pomoc. Do toho ty neustálé trable s láskou, ať už s tou obětovanou či neobětovanou.  Tvoří zajímavý a především napínavý mix, který je neskutečně čtivý. Cassandra Clare opravdu umí vyjádřit hluboký cit a dodat dílu autentičnost.

Ukázka:
„A vy, lovci stínů, jste co?“ „Někdy se nám říká nefilim,“ řekl Hodge. „V bibli se tak označovali potomci lidí a andělů. Legenda praví, že lovci stínů byli stvořeni před více než tisícem let, když lidskou rasu plenily invaze démonů z jiných světů. Jonathan, lovec stínů, první z nefilim, přivolal anděla Raziela, který v poháru smíchal svou krev s krví několika lidí a pak ji dal obsah poháru vypít. Ti, kdo vypili andělskou krev, se stali lovci stínů, a po nich jejich děti a děti jejích dětí. Pohár pak vešel ve známost jako Pohár smrti. Legenda sice nemusí odpovídat pravdě, faktem, ale zůstává, že vždy, když v průběhu let řady lovců stínů prořídly, bylo možné pomocí Poháru stvořit další lovce stínů.“ „Bylo možné?“ „Pohár zmizel,“ řekl Hodge.


 Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

Hodnocení: 4/5

11 komentářů:

  1. Tuto sérii mám tak dlouho v plánu si přečíst. Už jen podle anotace mě velmi zaujala, a tedy doufám, že se k ní konečně už dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně naspané. :) Na autorčiny knihy se připravuju už dlouho, zatím jsem se k nim ale bohužel nedostala. Je vidět, že jsou její knihy opravdu hodně povedené, podle mnoha kladných hodnocení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně též trvalo dlouho než jsem se ke knihám dostala, ale zalíbily se mi moc. :)

      Vymazat
  3. Já mám doma to původní vydání od kk a moc se mi to líbí. Tohle je taky krásné a původně jsem si říkala, jak je parádní, ale to moje se mi nakonec líbí víc. A série je skvělá. Už se těším, až si ji znovu přečtu...

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se naopak líbí víc tohle nové vydání, ale hlavní je to, co je uvnitř. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nástroje smrti jsem kdysi zkoušela, ale přečetla jsem jeden díl a moc mě to nevtáhlo, přemýšlím spíš, že bych zkusila Pekelné stroje, autorka je opravdu oblíbená a nějaký důvod to mít musí, tak ji ještě nezavrhuji. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Film jsem kdysi viděla a moc se mi líbil. Pak jsem se dozvěděla, že byl natočen podle knižní předlohy a od té doby mám sérii na seznamu. Ráda bych se do ní jednou ponořila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taktéž viděla první film a věděla jsem, že svět Lovců stínů je něco pro mě. :)

      Vymazat
  7. to je moje úplně nejoblíbenější fantasy serie! :)) mám u jednu runu jako tetování

    OdpovědětVymazat