pondělí 3. července 2023

Stezka Českem

 Stezka Českem aneb Může jít každý je cestopisem a prvním oficiálním přechodem po hranicích republiky. S pomocí přátel toto dílo dal dohromady Martin Úbl, který na dlouhé přechody chodí přes dvacet let. Poté, co nebyl přijat na práci v rychlém občerstvení, rozhodl se přednášet o cestování a také začal psát knihy. Na to navázal, když se svými kamarády vytvořil první dálkový přechod  - Stezka Českem. Taktéž sepsal trilogii Neuvěřitelné příhody z hor.

"Stezka existuje sama o sobě, ale díky lidem žije."

Kniha má kolem tři sta stran a je složená z dvaceti etap a jedné alternativní, které jsou proložené různými tipy třeba, jak se připravit na cestu, co si s sebou sbalit. Jak si Stezku užít a jaké vybavení si vzít. Část je věnovaná jídlu, zmíněná je třeba i Czechoslovak trail. A nechybí ani několik osobních příběhů.

Těch 39 dní mi vrátilo víru v to, že lidé stále umí být a jsou dobří. 

V každé etapě čtenář nalezne její název, mapičku, počet kilometrů, stoupání, klesání a kolik dní by měla zabrat. Následuje popis zajímavých míst, přes které vede, případně tipy na spaní či hospody. Na konci je menší shrnutí, výběr top míst a popsaný povrch.

Na první pohled kniha zaujme krásnou obálkou, která je příjemná i na dotyk. Inspirativnímu obsahu vévodí nádherné fotky, které až berou dech. Hned na deskách knihy je vyobrazena mapa České republiky, kde je vidět kudy vede celý přechod a co všechno stezkaři musí projít. Kniha obsahuje definice stezkaře a nechybí jediné a pravé stezkařské desatero, kde jsou zásadní moudra, např. Co nesmrdí, to je čistý nebo První den chutná jakékoliv jídlo všem. ;-)

Pro nás se práce se Stezkou Českem podobá přechodům hor: většinou je to krásné, někdy je to dřina, někdy třeba dost prší, ale když se nakonec otočíte zpátky, víte, že to stálo a stojí za to.

Hrozně se mi líbí tento nekomerční projekt od lidí lidem, kdy došlo k vytvoření dálkového přechodu vedoucí přes celou republiku, koncipovaného v podobném stylu jako slavné zahraniční traily. Projekt byl oficiálně spuštěn 1. září 2022 a je dopodrobna promyšlený. 

Vznikly webové stránky i facebooková skupina a nově i instagram, kde naleznete všechny informace o stezce, které budete potřebovat a případně zde najdete i parťáka na cesty. Samozřejmostí jsou tipy, rady i pomoc. Cestu lemuje značení a různé milníky. Existují i stezka boxy, kde jsou uloženy pohledy, tužky a razítka. Vznikl i merch v podobě placatek, trik, láhví či šátků. Po zdolání celé trasy dostanete nárok na certifikát. 

Jsem zpovědní vrbou, vidím lidi v situacích, ve které je kolikrát neuvidí ani jejich nejbližší. Spousta z nich si sáhla na psychické i fyzické dno a já tu pro ně zářím jako maják jistoty. Podám pomocnou ruku tam, kde je třeba.

Projekt zaujal velké množství lidí a není se čemu divit. Je milé, že se hlásí dobrovolníci, kteří ve volném čase pomáhají. A to různým způsobem. Třeba jako Trail Angel, ti pomáhají stezkařům na stezce s čím je potřeba, někdo nabídne jídlo, někdo střechu nad hlavou, u někoho se dá vyprat či nabít telefon.

Tenhle oficiální přechod má vlastní značení terénu, je zapsán v systému evropských dálkových tras FRA a dostal se i do amerického Forbesu.

Pokud si stále ještě nevěříte, zkuste si malý test. Zabalte si, jako byste chtěli vyrazit do hor, a vyjděte ze dveří před váš dům. Pokud v ruce nemáte igelitku a na nohou žabky, je to první dobré znamení, že můžete do přírody.

Člověka brzdí vlastní pochyby a obavy, ale většina zúčastněných se shodne, že se od nich máme oprostit a prostě jít do toho. Získáte tím důvěru v sebe, rozšíříte si obzory, budete se radovat s maličkostí, poznáte pocit svobody nebo prostě jenom vypnete. Já osobně bych moc ráda v budoucnu nějaký ten pochod absolvovala, vybrala bych si nějakou zajímavou etapu, ale budu muset překonat strach a najít odhodlání.

Pokud je už někdo rozhodnutý, tak se bavte a užijte si to. Jen je důležité dodržovat pravidla chování v přírodě. Orientovat se můžete podle navigace, map, itineráři, rozcestníků či značek. Díky knize si lépe dovede představit, do čeho jdete a na túru se tak můžete dopodrobna připravit. Důležité je si uvědomit, s jakými finančními prostředky budete pracovat, jakou dopravu zvolíte, jaké oblečení, jaké máme zkušenosti a především vaše fyzické schopnosti.

Tohle krásné inspirativní dílo vás jistě alespoň nahlodá k tomu zvednout se z gauče.

A kam se o prázdninách chystáte vy? Lákalo by vás přejít Českou republiku? 

Ukázka:

Pro mě jsou všechny mé cesty hlavně o potkávání lidí a poznávání jejich motivací, snů a životních zkušeností. Někdo chce vyzkoušet něco nového, někdo je po rozchodu, po vážné nemoci, někdo má rád chození, někdo si che zaběhnout, někdo chce být sám a někdo to jde, protože kámoš říkal, že to bylo super.. Tohle na tom miluju. Člověk nemusí jezdit do zahraničí, aby zažil pořádné dobrodružství. Pokud si neumíte užít procházku v lese za barákem, nikdy si neužijete ani ten velký svět za hranicemi. Stezka Českem je místo, kde se budete cítit naživu. Hory, lesy, louky, řeky, potoky, východy a západy slunce, déšť, bouřky, pařáky, zvířata, stezkaři, dobrota Trail Angelů, jeden velký batoh na zádech a můj chlupatý parťák - tak já si představuju dokonalý život. A tak vypadalo našich posledních 38 dní.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Zajímavá kniha, časem bych si ji ráda přečetla.
    Jít Stezku by mne lákalo, jen se bojím, co by řekla moje záda na batoh obsahující víc než rezervní mikinu, svačinu, větrovku a láhev s pitím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taktéž by mě to celé moc lákalo, ale bojím se, že strach bude silnější.

      Vymazat
  2. Díky za skvělou recenzi! Přejít Českou republiku by mě asi nelákalo, v práci chodím hodně, takže ve volnu nechám nohy ráda odpočívat :).

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá kniha, určitě bude skvělým dárkem pro někoho, kdo rád cestuje po Česku.

    OdpovědětVymazat