úterý 18. června 2019

Síla stínů


Síla stínů je druhým dílem série Sedmiříší v troskách. Jde o fantasy v žánru young adult vydané nakladatelstvím Slovart pod značkou Booklab.

Začátek příběhu byl pro mě velkým překvapením. První část série se totiž točila kolem Adriana a Jenny. Ale Síla stínů zcela změnila hlavní hrdiny. Navíc se ocitáme v zcela odlišné části říše. S každou další kapitolou jsem čekala návrat k dřívějším pořádkům, ale autorka mě převezla.  Do popředí se dostala mladá hrdinka Lyss – dědička trůnu, o které jsme dříve slyšeli jen z doslechu, a která zabrala téměř všechny kapitoly sama pro sebe.  Musím připustit, že jsem se chvíli vzpamatovávala, ale hrdinka je opravdu sympatická, takže jsem se s ní nakonec sžila.

Když vás přistihnou při lži, je to zlé, ale když mluvíte pravdu, a přesto vás označí za lháře, je to daleko horší.


 Sedmiříší se nachází v dlouholeté válce, ve které Lyss ztratila několik členů rodiny. Hrdinka žije ve světě, kde je válka na denním pořádku. Kde se nepřítel nezdráhá použít ty nejhorší intriky a lsti. Ardenksý král je silný protivník, který nemá srdce je zlomyslný, zlý a bezcitný netvor, který rád zastrašuje a zabíjí. Zanechal za sebou spoustu obětí a ztrpčil mnohým život. Chce dobývat a zničí vše, co mu stojí v cestě. Lyssina rodina se stala několikrát terčem atentátu a mnohdy Arden slavil úspěch. Lyss se chce pomstít a především ukončit dlouholetý spor o území. Vidí, že válka ničí životy všem, odmala cvičí a svojí inteligencí a odvahou je považována za jednu z nejlepších válečnic. Válka všechny vyčerpává, ale nepřinesla změnu. Došlo k patové situaci, vše se opakuje stále dokola. Lyss prosazuje změnu taktiky, je ponořená do záležitostí státu a neřeší lásku. To se poněkud změní, když pozná Hala, z kterého se stane válečný zajatec.

V knize opět nalezneme mapu, kde je vykreslená Sedmiříše, která už se stala předlouhou autorčiny předešlé série. Sedmiříše je bezesporu zajímavá, skrývá mnohá tajemství, dochází k ní k válkám a revolucím. Žijí v ní hrdinové i padouši, ale především je protkaná magií.

V knize hraje důležitou roli politika, taktika a válečné strategie. Válka je všudypřítomná a hrdinka ji rozebírá ze všech možných úhlů. Celý příběh je vlastně vystavěn na válečných machinacích. V Síle stínů se podíváme na druhou stranu válečné barikády, než tomu bylo v prvním dílu.

„Chci tím říct, že se musíme pustit toho, co jsme doposud dělali a zariskovat. Když budeme dělat to, co doposud, povede to ke stejnému výsledku – téhle nekonečné válce. Nemůžeme šlapat vodu věčně. Nakonec se utopíme.“

Magie zde už není tolik patrná jako v prvním díle, ale objevuje se. Dočkáme se i dráčka, i když jen okrajově. Taktéž narazíme na pomstu, nenávist, ztrátu, neutuchající boje, zášť, odplatu, stesk a bolest.  



Od pokračování jsem čekala, že se příběh více rozjede, ale opak byl pravdou. Síla ohně byla rozhodně napínavější a temnější. Objevilo se v ní několik dramatických scén, které mi ve dvojce chyběly. Na druhou stranu v Síle stínů se objevily lepší postavy, okamžitě jsem si oblíbila dědičku trůnu, která měla srdce na správném místě a uměla se prosadit a stát za svým názorem.  Bohužel se nějak výrazně  v ději neposuneme. Jsem zvědavá, s čím na nás autorka vyrukuje v následujícím díle, od kterého konečně očekávám nějaký pořádný zvrat a napětí. Další dva díly by měli u Slovartu vyjít v průběhu následujícího roku.

Cinda Williams Chima je americká autorka píšící knihy pro mládež. Na svědomí má například pěti dílnou sérii s názvem  The Heir Chronicles nebo sérii The Seven Realms Series, na kterou navazuje Sedmiříše v troskách.

Ukázka:
Můžou děti volně pobíhat po lese, jako to dělávali naši rodiče?  Můžeme se plavit z našich přístavů, aniž bychom riskovali, že nás zajmou nepřátelé? Můžou naši kouzelníci v noci klidně spát, když vědí, že je možná spoutají obojkem a uvězní? Může se královna procházet ulicemi hlavního města, aniž by se musela pořád ohlížet přes rameno?“ „Nevidím důvod, proč by nemohla,“ namítl trochu rozmrzele lord Howard. „Od posledního útoku na královskou rodinu už uplynuly skoro čtyři roky.“ „Jenomže lidé umírají pořád, nebo snad ne?“ nedala se Lyss. „Umírají lidé, které si nemůžeme dovolit ztrácet. Co na to říkáte vy, kapitáne Byrne? Myslíte si, že jsme v bezpečí?“

 Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

10 komentářů:

  1. Mě by také překvapila taková zásadní změna. :) Ale bývá to tak, že druhé díly bývají slabší... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že o sérii jsem už slyšela, ale nečetla jsem ji. Ale z vlastních zkušeností bývají druhé díly většinou nejslabší ze série. Většinou. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bohužel pravda. Autoři poslední dobou zbytečně natahují děj.

      Vymazat
  3. Krásná recenze, i když přiznám se, tahle série mě nezaujala již od samého počátku. Myslím si, že ji vynechám.. :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuto sérii vůbec neznám. :-o Musím na to mrknout, i když teď toho mám na TBR listu opravdu hodně. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zatiaľ som dvojku ešte nečítala, ale mrzí ma, že si nezachovala dynamický spád prvého dielu.

    OdpovědětVymazat