pondělí 27. ledna 2020

Černá čarodějka


Černá čarodějka je povedeným debutem americké autorky Laurie Forest, která žije uprostřed hlubokých vermontských lesů, sedává u krbu a popíjí silný čaj.

Anotace:
Elloren Gardner je vnučkou poslední Černé čarodějnice Carnissy Gardner, která přemohla nepřátelské síly a uchránila lid před zničující válkou. Ale ačkoli je Elloren své babičce podobá jako vejce vejci, ve světě, kde jsou magické síly nade vše, nemá žádný vliv.

Jejím celoživotním snem je stát se lékárnicí, a tak je šťastná, když je přijata na prestižní univerzitu Verpax. Ale brzy si uvědomí, že na univerzitě studují i zapřisáhlí nepřátele Gardneřanů a že tahle škola může být pěkně nebezpečným místem.

A další hrozba je na obzoru a Elloren bude muset přijmout výzvu a navázat na dědictví své slavné babičky. Může však důvěřovat těm, které celý život nenávidí a bojí se jich?

Tahle povedená fantasy přináší poutavý svět plný magie a kouzel. Dílo má dokonalou obálku, která mě zaujala ihned na první pohled a naštěstí za ní děj nikterak nezaostává - právě naopak, jde o napínavé a pozoruhodné čtení.

Fantasy kniha v žánru young adult má sice téměř 500 stran, ale stejně jsem si přála, aby byla delší. Jde o neskutečně čtivý a poutavý příběh, který se rychle četl a mně se nechtělo ani na chvíli knihu odložit.

Černá čarodějka přináší magický svět plný nadpřirozených bytostí, jako jsou čarodějnice, vlkodlaci, ikaralové, elfové a další. Kniha je plná nejrůznějších stvoření i charakterů. Upozorňuje na předsudky i diskriminaci u odlišných ras. Vzájemná nevraživost a netaktnost je patrná v každé době a rozděluje společnost. Každá rasa má odlišný pohled na věc, jinou kulturu i zvyky.

„Budeš tam mít jizvu, která ti bude připomínat, že musíš být vždy připravena. Je to válečná jizva, Elloren.“ Proč jsi na mě tak hrubý?“ vytrhnu mu zápěstí z ruky. „Protože,“ vychrlí ze sebe a při tom uchopí oběma rukama opěradla mé židle, „protože ty nepotřebuješ, aby tě někdo chlácholil!“

Dílo popisuje období, ve kterém jsou ženy brány jako méněcenné. Elloren je tichá knihomolka, osamělá dívka, která se touží vzdělávat na univerzitě. Což pro dívky není zrovna typické, naopak je po nich v raném věku požadováno zasvěcení – tedy spojení s vybraným mužem. Elloren dříve pravidla nemusela řešit, žila poklidným, nudným životem v zapadákově, ale nenadálou návštěvou tety se jí otevřely zcela nové obzory.




Hlavní hrdinka prochází značnou změnu charakteru. Vesnická dívka je v začátku velice naivní, ale postupně odhaluje pravdu a otevírá oči. Dříve ji kazila nevědomost, ale brzy v nepřátelském prostředí prozřela a viděla, že nic není takové, jak se mohlo v začátku zdát.

Velký okřídlený již brzy povstane a vrhne svůj stín strachu na celou zemi. Tak jako noc střídá den a den střídá noc, tak také proti němu povstane další Černá čarodějka, jejíž moc překračuje veškerou naši představivost. Až ti dva změří své síly na bojišti, nebesa se otevřou, hory se budou třást a voda se zbarví doruda… a jejich osud předurčí budoucnost celé Erthie.

Příběh o morálce, inteligenci, nenávisti, nadřazenosti, svérázných pravidlech, politice, rasových rozporech, děsivých zákonech, pohrdání, šikaně, ale i proroctví. Kniha ukazuje mnohé problémy společnosti, které se objevují i dnes. Jde o dobrodružné dílo jedné mladé hrdinky, která se odmítá vzdát a bojuje nejen za svou budoucnost.

Černá čarodějka je složená ze tří částí a uvnitř nechybí ani mapa Západní říše. Jde o první díl vzrušující série, která má skvěle našlápnuto. Já osobně se nemohu dočkat pokračování. Tohle dílo mohu jedině doporučit a to nejen fanouškům fantasy literatury.

Ukázka:
Ale měla jsem na výběr? Měla jsem je nechat, aby mě šikanovali? Nechat je, aby do mě kopali, mlátili mě a vyhrožovali mi dalším násilím? Ne, plané výhružky jsou určitě lepší volba, teď se mě alespoň bojí. Nemám sice žádné magické schopnosti, ale jsem vnučka Carnissy Gardnerové, neteř Vyvian Damonové a jsem pod ochranou Lukase Greye. Po zbytek směny se drží, vyburcovaného strachu a vzteku, abych si nějak ospravedlnila, co Lukas udělal, ale přesto nedokážu potlačit prudkou vlnu sžíravé viny. Alespoň se snažím vyhýbat pohledu ostatních. Především Yvanovu.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí skvělého recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Jak píšeš, obálka mě zaujala taky. Je dokonalá !! Teď přemýšlím, jestli ji opravdu zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsi mě nalákala :-) dávám na svůj to read list. Díky díky. Přijde mi, že poslední dobou vychází spoustu "fantasyblbostí" tak jsem ráda, že je ke čtení další skvělý příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh se mi osobně líbil moc, teď doufám, že vyjde i pokračování

      Vymazat