pátek 12. února 2021

Pod dohledem

Myslíte si, že jste v bezpečí. Ale ve skutečnosti jste… Poddohledem. Tento psychologický thriller má na svědomí Lisa Jewellová – britská autorka, která žije se svou rodinou v Londýně a dříve pracovala jako PR asistentka v módním odvětví a jako recepční. V roce 1998 vydala první román Ralph´s Party. Za svou kariéru již vydala dohromady 18 titulů.

Tento mrazivý příběh je pro mě prvním setkáním s autorkou a už se vůbec nedivím, že se jedná o bestseller. Dílo je to neskutečně čtivé, ale především bravurně vystavené. Autorka nejede podle zajetých osnov, ale nepředvídatelně předkládá šokující informace.

Voyerství je projevem nadvlády, jako duševní trýznění, jako znásilnění, jako šikana. Nesouvisí s tělesností samotného počínání, nýbrž s pocitem moci, který tak pachatel získává, s křehkou rovnováhou id a ega.

Dílo je vyprávěno vypravěčem, který se zaměřuje hned na několik rozličných postav:

Freddie Fitzwilliam syn ředitele, který trpí Asperagovým syndromem a jeho největší vášní je pozorování lidí a zapisování si o tom. Zkoumá své okolí dalekohledem, ale chodí i fotit do ulic.

Jenna, jejíž matka je v okolí brána jako psychicky labilní osoba, takže ji nikdo nebere vážně. Má za to, že je sledována, obtěžována a pronásledována.

Joey byla od mládí černou ovcí rodiny, divoká, chaotická dívka, která nic nedotáhla do konce a ničeho nedosáhla. Po smrti matky se rozhodla konečně ve svých 27 letech dospět. Vdala se, našla si práci, ale spořádaný život ji dlouho nevydržel, na první pohled ji uhranul starší ředitel školy, slušný a pro ženy představující ztělesněnou dokonalost. Joey si vzala vysněného muže, ale přesto ji přepadá touha. Okouzlující ředitel školy ji na první pohled zaujal a ona z toho šílí. Posedlost ji brání v normálním životě.

Jenže co si počít s nedosažitelným objektem touhy, když ho najednou získáte? Co se z něj stane? Nemělo by na to existovat nějaké slovo, které to vystihne? Když totiž člověk dostane, po čem prahne, má to jeden zádrhel: všechno to toužení a snění a fantazírování po sobě nechá obrovskou díru, která se dá zaplnit jenom dalším toužení m a sněním a fantazírováním.

Kniha je složena ze čtyř částí. A jednotlivé kapitoly jsou uvedeny datumy, aby se čtenář lépe zorientoval v ději. Jednotlivé dny jsou navíc předkládány z několika pohledů, tedy více hrdinů popisuje stejný den. A kromě toho v knize náhodně nalezneme přepis výslechů.

Pod dohledem toho skrývá mnohem víc než  jen vyšetřovaný zločin (samotné vyšetřovatelce Rose Pelhamové není dán v příběhu nějak výrazný prostor). Z děje navíc mrazí. Zjistíte, že mezi námi je mnoho jedinců, kteří ujíždějí na sledování životů jiných. Někteří pravidelně sledují své vytipované protějšky, fotí je, šmírují, aniž by si toho jejich oběti všimli. Je děsivé, jak si člověk nemůže být ničím jistý. Prostě člověk nikdy neví, kdo ho zrovna pozoruje.

Jedná se o příběh, ve kterém se objevuje voyerství, chtíč, tajnosti, poblouznění, podezření, Aspergerův syndrom, tělesná fascinace, přitažlivost či paranoia. Pod dohledem je znepokojivě podivné čtení, které jistě zaujme nejednoho čtenáře. 

Ukázka:

Děje se s ním něco divného. Tohle už dělal stokrát: sledoval lidi, chodil za nimi, fotil si je. Nikdy dřív ale nebyl nervózní, nikdy se nebál přistižení. Tentokrát si ovšem připadal zranitelný a pošetilý, a to kvůli tomu, že se mu někdo naboural do soukromých počítačových souborů. Někdo spatřil jedinečnou mechaniku jeho osobního světa, světa, jemuž šéfoval, a pocity, které kvůli tomu měl, se mu ani trochu nezamlouvaly. Připadalo mu, jako by dělal něco špatného, jako by i on sám byl v jistém smyslu špatný. A pocit špatnosti nebyl Freddiemu příjemný. Žádnou špatnost totiž na svědomí neměl. Cítil, jak hluboko v jeho nitru něco kypí.

Hodnocení: 4,3/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Líbí se mi věta o "znepokojivě podivném čtení.." Ty víš, jak jednoho nalákat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha zní moc dobře. :) A já thrillery ráda, takže píšu si na seznam. :)

    OdpovědětVymazat