čtvrtek 4. března 2021

Mělas to vědět

Mělas to vědět, aneb Nic nezůstane skryto je psychologickým thrillerem od americké autorky Jean Hanff Korelitzové, která se narodila a vyrostla v New Yorku. Hned po studiích na Cambridge se pustila do autorské tvorby. Je vdaná za irského básníka Paula Muldoona z nímž má dvě děti. Filmového zpracování se dočkal i její román Doznání.

Grace je uznávaná terapeutka, která se pyšní svým pozorovacím talentem. Své poznatky z praxe se rozhodla shrnout v knize, která ji má brzy vyjít. Upozorňuje ženy, že mají dát na svůj instinkt a první dojem, že muže nepředělají. Hned v začátku vztahu ženy zjistí, jaký doopravdy je, ale záměrně se to snaží  ignorovat a to je právě osudná chyba. Grace se považuje za šťastnou ženu s dobrou prací, luxusním domem, hodným synkem a milujícím manželem. Vše se změní, když je zavražděna mladá matka. Vyšetřování policii zavede i na práh hrdinčina domu a ona zjišťuje, že svého muže vlastně vůbec neznala.

„Ano, ale ten název je tak trochu… konfrontační, nezdá se vám? Mělas to vědět. Tohle si přeci říkáme pokaždé, když koukáme na tiskové konference politiků, kteří měli paralelní vztah, a jejich ženy stojí vedle nich a hledí jako vyoraná myš. Jako že fakt? Vážně tě to překvapilo?

Tenhle thriller je plný zvratů, vodítek a nečekaných návnad a momentů. Kniha je složená ze tří částí, ve kterým vypravěč seznamuje čtenáře s životem hrdinky před, v průběhu a po vraždě mladé matky Malagy Alvesové.

Jonathan Suchs Gracein manžel je na první pohled soucitný a obětavý člověk. Je to uznávaný onkolog a tak často vídá utrpení. Ovšem pod povrchem ukrývá patologické chování. Charismatický muž se silnou osobností, hrdinku v začátku uhranul a ona žila jen pro něj. A proto vůbec netušila, kde se její manžel momentálně nachází, že byl vyhozen z práce a především, že znal oběť.

Hrdinka je v šoku, musí vše řádně vstřebat. Všechno je totiž jinak, než si myslela. Sama radí druhým, jak si vybrat a pořádně poznat partnera a sama žila v nevědomosti. Proto se rozhodne sama zapátrat a zjistit, proč patří mezi podezřelé.


„Co jsou podle vás ty nejdůležitější věci, které bychom si my ženy měly zjistit o muži, který nás zaujme?“ „Řekla bych,“ začala Grace, „že jde spíš o umění naslouchat tomu, co se vám člověk snaží sdělit, a nikoli o dotazy ohledně minulosti, takzvaných velkých problémů nebo překážek v oblasti financí či náboženství, na něž se lidé na začátku vztahu obvykle zaměřují. I tyto věci jsou samozřejmě významné, ale já bych ráda upozornila, že ještě podstatnější je věnovat pozornost tomu, jak se váš protějšek chová nebo jakým tónem mluví, když hovoří o svých myšlenkách a vztahu k lidem.“

Na motivy knihy Mělas to vědět vznikl i stejnojmenný seriál na HBO – minisérie v angličtině nese název The Undoing, ve které si hlavní role střihli Nicole Kidmanová a Hugh Grant. Obě verze příběhu se v mnohém liší. Mě osobně víc zaujal seriál, byl opravdu napínavý a dramatický. Scénáristé se opravdu předvedli a já do poslední chvíle netušila, kdo má na svědomí vraždu. Děj pomalu eskaloval a vytřískal z předlohy to základní a přetvořil jí v něco nevídaného.

Úspěšné ženě s vlastní terapeutickou praxí se zhroutí svět, myslela si, že vede dokonalý život v krásném domě po boku uznávaného onkologa a s milovaným synem Henrym. Ale opak je pravdou, žila ve lži a teď se cítí podvedená a ponížená.

Asi jsem udělal chybu, že jsem se jako první dostala k seriálu, který se mi opravdu moc líbil. Samotná kniha už na mě nijak nezapůsobila. Autorka promarnila potenciál, který naopak scénáristé využili. Příběh nebyl tolik napínavý, ani nijak překvapující. Takové monotónní vyšetřování. Kromě toho na můj vkus bylo příliš mnoho částí z terapeutické praxe hrdinky, škoda, že se raději autorka nezaměřila na svedení čtenáře ze stopy.

Tenhle dramatický děj zaměřený na lidskou psychiku vypráví o zlomovém momentu v životě, který dokáže převrátit svět vzhůru nohama. Ukazuje čtenářům svět zbohatlíků, snahu zapadnout do škatulky. Nechybí ani lži, posedlost, hledání důkazů i silné emoce.

Ukázka:

„Ten příběh začíná zhruba takhle: Nikdo ho doposud nemiloval tak jako já. Žádná z dívek přede mnou nedosahovala jeho intelektu. Nejsem pro něj dost dobrá. Zbožňuje mou nezávislost. Nic z toho ovšem nejsou fakta. Jsou to jen konstrukty poskládané z toho, co nám řekl on a co jsme si doplnily my samy. Ten člověk se stane vymyšlenou postavou vymyšleného příběhu.“ „Jako nějaká postava z knížky?“ „Ano. A provdat se za románového hrdinu není ten úplně nejlepší nápad pod sluncem.“ „Ale… Z toho, co říkáte, se mi to jeví jako nevyhnutelné.“ „Tak to není. Kdybychom téhle záležitosti věnovaly aspoň zlomek pozornosti, který, dejme tomu, věnujeme nákupům, podobných problémů by výrazně ubylo. Ale co to s námi u všech všudy je? Nevyzkoušíme snad dvacet párů bot, než si jeden pořídíme, a nenačteme tucet recenzí od úplně cizích lidí, než si vybereme podlahářskou firmu? Ovšem pak stačí, aby se nám někdo trochu víc líbil anebo o nás projevil zájem, a už hážeme svůj eňo ňůňo detektor za hlavu a klidně k němu přidáme všechny ty první dojmy.

Hodnocení: 2,7/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Knihu jsem hodně zvažovala, ale nakonec jsem si ji nevybrala. A podle poměrně velkého množství zklamání a negativně laděných recenzí, jsem velkou chybu neudělala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba tobě by příběh zrovna sednul, ale já byla bohužel zklamaná.

      Vymazat