čtvrtek 8. září 2022

Řetěz ze železa

 Řetěz ze železa je druhým dílem nové fantasy série o lovcích stínů nesoucí název Poslední hodina od úspěšné autorky Cassandry Clare, jejíž díla mají vždy nádherné obálky a především čtivý obsah plný akce.

Příběh se odehrává v minulosti v 19. století v deštivém Londýně. Jedná se o fantasy knihu určenou mládeži, která je plná akce, ale i lásky. Vydává ji nakladatelství Slovart pod svoji young adult značkou Booklab.

„Pravda je lepší než lež! Jakkoli to může být kruté, pro něj je krutější nevědět – všichni věděli, že se to stalo, a nikdo mu to neřekl, a dokonce ještě teď ho nechávali věřit, že ona je celou tu dobu stále naživu…“ „Grace, pravda se dá říct různě,“ namítla Lucie.

Kordélii Carstairsové se na první pohled splnil její sen. Bude si brát svoji dlouholetou lásku –pohledného, inteligentního a odvážného Jamese Herondale. Problém je v tom, že celý obřad bude jen na oko. Kordélie Jamese zachránila od vězení, když lhala o tom, že s ním strávila celou noc a on se jí odvděčuje tím, že si ji na rok vezme, aby nepřišla k újmě její čest. Ale jinak stále touží po tajemné Grace Blacktornové, která mu popletla hlavu svými kouzly. Kordélie se trápí i kvůli jejímu milovanému meči Cortaně, která ji znenadání začala pálit do dlaně. Má pocit, že ji není hodna. Když zklamala své známé a nezachránil všechny životy. Ve městě se totiž potuluje sériový vrah, který se zaměřuje na osamocené lovce stínů a krade jim runy. Nejsou žádné stopy, kromě Jamesových snů, ve kterých vidí vraždu a začíná se bát, zda za veškerým šílenstvím náhodou nestojí on sám. Jelikož je spjatý s démonem Belialem, který si chce přivlastnit jeho tělo.

Jamesova sestra taktéž řeší krizi, zamilovala se do ducha. Jesse je pohledný, hodný, milý, zachránil jejího bratra a navíc zemřel nešťastně při nanášení run. Lucy se tak dává dohromady s Grace, aby zachránily osobu, na které jim nesmírně záleží. Pomalu jim dochází možnosti a dívky se začínají obracet na temnější síly.

Ta smršť zkušených polibků Ariadne připravila o dech i o rozum. Věděla to celé ty uplynulé čtyři měsíce. Nemýlila se. Stálo to za cokoli. Obětovala by v tu chvíli všechno. S nikým jiným nikdy ani náznakem nezažila něco podobného. S něhou si vzpomněla na to, jak se smály a zkoušely to i ono, aby zjistily, co se jim vlastně líbí.

Jednotlivé kapitoly jsou vyprávěny z pohledu různých vypravěčů, vidíme tak pohled na věc z více úhlů. Dokonce nechybí ani části z pohledu vraha, který číhá na svoji kořist. Kromě přítomnosti jsou zaznamenány i kapitoly z minulosti. Konkrétně pojednávají o Grace. O tom, jak se dostala k Tatianě, jak poznala Jesseho a co se mu vlastně přihodilo. Jak získala sílu a s tím zařídila připoutání k Jamesovi. Tahle postava žila v řetězech a snažila se zavděčit náhradní matce, aby ji měl někdo rád a tak dělala vše, co po ní chtěla.

Jedinou menší nevýhodu vidím ve velké množství postav, ve kterých se neustále ztrácím. A rozhodně bych uvítala nějaké shrnutí, soupis či rodokmeny rodin. Jedná se o romantické fantasy chronologicky navazující na trilogii Pekelné stroje. Přináší s sebou lásku, problémy s alkoholem, silné nepřátele, zamotané vztahy, magii šikanu, vydírání, tajemství, pohrdání, závist, tužby, boje, komplikace, pletky či pomstu.

„Jak nejsi hodna? Proč proboha?“ „Protože žiju ve lži. Protože moje manželství je podvod. Protože pokaždé, když mluvím s Jamesem a předstírám, že ho nemiluji, lžu mu do očí.“

Jde o literaturu v žánru LGTTQ+. Sama autorka Cassandra Clare velice ráda poukazuje na fakt, že na sexuální orientaci nezáleží a velmi ráda zakomponovává nejrůznější romantické pletky do svých děl bez ohledu na pohlaví i rasu. Zobrazuje různé formy lásky a hodně se v knize řeší právě sexuální orientace a vyznání se ze svých citů.

Na další ságu o lovcích stínů, kteří jsou předurčení k ochraně světa před monstry, jsem se hrozně těšila. Autorka totiž umí psát akcí nabité, dramatické, romantické a především čtivé příběhy, které čtenáře strhnou. A Řetěz ze železa není výjimkou. Autorka tenhle nebezpečný svět úžasně vykreslila a propracovala. Počet fanoušků neustále stoupá a Clare vymýšlí stále nové a nové příběhy. Za sebe moc doporučuji sérii Temné lsti nebo moji nejoblíbenější Pekelné stroje, které mě hrozně zasáhly a vzaly za srdce.

Tahle romantika v žánru young adult má kolem 600 stran a je opět obohacena využitím perských slov. V závěru knihy jako malý bonus nalezneme krátký příběh Magnuse a Jema nesoucí název S knihami zacházejte vždycky opatrně. V díle nechybí zakázaná láska, neopětované city i spalující touha. Těšit s čtenáři mohou i na černou magii či útoky démonů.

Ukázka:

To nezvládnu, pomyslela so Kordélie a s vypětím vůle se bránila návalu paniky. Nechtěla Jamesovi vtisknout nechtěný polibek, a už vůbec ne na veřejnosti. To už si ji ale přitahoval do náruče. Dlaní ji pohladil po tváři a jeho rty se otřely o koutek jejích úst. „Když už jsme došli tak daleko,“ zašeptal, „tak teď necouvej.“ Zvedla bradu, až se její rty dotkly jeho. Usmál se. „Nikdy bych…“ zašeptala vzdorovitě, ale to už ji líbal. Ten polibek i úsměv, který ho doprovázel, ucítila v celém těle až do morku kostí. Bezmocně se ho chytila za ramena a poddala se. Ačkoli nechal ústa decentně zavřená, jeho rty byly neuvěřitelně jemné a tak hebké a teplé, že musela potlačit tlumené zasténání. Odtáhl se a Kordélie si roztřesenýma rukama uhladila šaty. Sotva se od sebe odtrhli, shromáždění hosté propukli v jásot. Je vdaná. Je vdaná a naprosto vyděšená.

Hodnocení: 4,6/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Já mám fantasy neskutečně ráda, ale přiznám se, že od této autorky jsem ještě nic nečetla. Když to vidím, měla bych to napravit.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat