středa 9. října 2024

Bylo nebylo jedno zlomené srdce

 Bylo nebylo jedno zlomené srdce je fantasy román od americké spisovatelky Stephanie Garber, která miluje Disneyland. Vyučuje tvůrčí psaní na soukromé univerzitě a píše fantasy příběhy pro mladé. Prošla si celou řadu zaměstnání, byla například baristka, vedoucí na letním táboře nebo dobrovolnice v mexické škole.

 Všechny příběhy vznikají z pravd i lží, říkávala. Záleží jen na tom, čemu věříme. A to Evangelína uměla, věřila věcem, které ostatní považovali za pouhé mýty.

Na knihu jsem se neuvěřitelně těšila. Předchozí autorčina série Caraval si mě získala. A Bylo nebylo jedno zlomené srdce je snad ještě lepší. Já osobně jsem byla naprosto nadšená od první stránky. Příběh je pohádkový, vrtkavý, napínavý a nehorázně čtivý.

Evangeline Foxová je dívka, která věří v mnohé, třeba na osudovou lásku. Přišla o rodiče a nehodlá se vzdát svého milovaného Luca. Je přesvědčená, že ho někdo proklel a v den jeho svatby s jinou uzavře dohodu s osudníkem. Ví, že je to špatný nápad, ale je zoufalá. Osudový srdcový princ je krutý, rád ubližuje a bere si víc, než je člověk ochotný dát. Přesto jde do rizika a žádá překazení svatby. Výměnou za tři polibky je její přání splněno. Ale způsobem, který neočekávala a tím se rozjede slet nejroztodivnějších událostí. Přeci jen příběh může končit nekonečně mnoha způsoby.

Ale Evangelína si odjakživa přála lásku na první všechno, přála si prožít milostný příběh, jaký prožili její rodiče. 

Ona je zvídavá, odvážná, přátelská, ale zároveň naivní a beznadějná romantička - hledající svůj šťastný konec. Její rodiče prožili lásku jako z pohádky a ona touží potom samém. A on je znuděný, okouzlující,  a neomalený. Není schopen lásky, jelikož mu nebije srdce. Jeho polibky jsou smrtící a jedině jeho pravá láska je přežije a dokáže mu znovu roztlouct srdce. 

Věděla, že je to až příliš dobré, aby to byla pravda. Vytušila, že žije v klamu a kdyby se podívala zblízka, zjistila by, že to, co považovala za hvězdný prach, jsou ve skutečnosti žhnoucí uhlíky zákeřné kletby.

Bylo to prostě BOŽÍ. Užila jsem si čtení každé strany. Takhle má vypadat skvělý fantasy příběh. Celý magický svět je originálně pojatý, není nouze o zvraty, dílo je nepředvídatelné, hrdinové jsou charismatičtí a romantická linka je uvěřitelná a hlavně to mezi protagonisty jiskří. 

Kromě krásné obálky a ořízky musím pochválit i povedenou grafickou stránku knihy. Součástí díla jsou kromě mapy Slovutného Severu i dopisy, recepty lektvarů a především úryvky z novinových článků. Bylo nebylo jedno zlomené srdce prostě na první pohled zaujme a to nejen neotřelým stylem psaní autorky.

Ale byla jako příliv, který je přitahován obrovskou silou měsíce. Nedivila se, že se vlny neustále rozbíjejí, jistě je ta obrovská síla ničí stejně jako ji.

Temně pohádkové dílo přináší slow burn romantiku, kouzelný svět i napínavý a zamotaný příběh, ve kterém nechybí magie, legendy, nesmrtelná stvoření, zrada i tajemství. Nápadité dílo je složené ze tří částí a má přes 350 stran. Jedná se o první díl trilogie a já už se nemůžu dočkat pokračování. 

Velice děkuji za poskytnutí recenzního výtisku Knihám Dobrovský!

2 komentáře:

  1. Milá Knihomolko, tohle zní jako dokonalá knížka na dlouhý (pod)zimní večery, užít si každou stránku s huňatou dekou a svařákem po boku, to by mi teda vůbec nevadilo. ;) Měj se krásně, Vivi ♥

    OdpovědětVymazat
  2. nad knihou uvažuji, ale zatím odolávám :D

    OdpovědětVymazat