sobota 19. října 2024

Utonulý kraj

 Utonulý kraj aneb Někdy voda dává život, ale jindy přináší smrt sepsala americká autorka Emily Lloyd-Jonesová, která vyrostla v Oregonu. Nyní žije v severní Kalifornii, kde se toulá sekvojovými lesy. Studovala angličtinu na Western Oregon University a poté napsala několik románů určeným young adult čtenářům. 

Tahle temná pohádka má přes 330 stran a je plná legend, velšského folkloru a mytologie. Autorka stvořila bájné příběhy, které zasadila do fantasy prostředí. Na konci díla nalezneme slovníček použitých velšských slov s jejich správnou výslovností.

Pro ně to bylo cosi vzdáleného. Neskutečného. Ve stínu pohoří Annwxn si všichni značili vstupní dveře žezlem, počítali vrány hnízdící na okolních stromech, nosili do lesa košíky čerstvých jablek a chleba výměnou za dobré počasí a nabádali své děti, aby nikdy nesmlouvaly s nikým, koho v lese potkají.

Gwaelodu vládne krutý kralevic Garanhir, který hledá stále vzácnější mágy. Pomocí zvědů se mu podařilo vypátral Mer, která umí zkrotit i samotnou řeku. Dívka byla odvedena ze svého domova a dostala se do služeb kralevice. Po letech se ji podařilo uprchnout a nyní se schovává. Nikdo ji nechrání, musí si pomoci sama. Nemá kam jít, cestuje z místa na místo. Až se její cesty znovu protnou ze zvědem, který byl pro ni u dvora něčím jako otcem. A ten ji nabídne cestu ven z problémů. Práce spočívá v oslabení kralevice a získání pokladů. Bohatství by ji umožnilo žít za hranicemi, postavit si dům a být konečně v bezpečí. Ale tahle mise bude velmi nebezpečná a cesta za svobodou zrádná. 

Utonulý kraj přináší putování plné nebezpečí, starých zvyků, pomsty, paniky, strachu, křivdy, následků, moci, krutosti i nemožností. Autorka opět zvolila nevšední hrdiny. Třeba muže pod kletbou jinolidu, který se rozhodl pomstít svoji rodinu. A vyměnil sedm let života ve službách za získanou magii. 

Déšť se jí ani nedotkl. Snášel se - a poté jako by narazil na nějakou neviditelnou stříšku, stékal se po ní a nedopadl ani na statkáře, ani na dítko. Tkadlena stojící opodál byla od deště celé mokrá. Pohledem sjela na dítě a prudce se nadechla. "Odnes ji dovnitř," šeptala statkáři. 

Temně pohádkový příběh o dívce, která ovládá vodu v zemi, kde jsou kouzla na útlumu se mi líbil. Kde žije poslední vodomág v nespoutané krajině plné prastarých lesů.  Autorčin debut Kostischrány mě nadchnul, takže jsem věděla, že se chci pustit i do jejího dalšího pochmurného románu. V němž jsou hrdinové zoufalí, jelikož jim je odpírána možnost volby. Nechtějí být pouhým nástrojem.

Jedná se o melancholický příběh s hororovými prvky, ve kterém se objevují části psané kurzívou připomínající legendy či pohádky, mísící se s minulostí nebo přítomností hlavních hrdinů. V příběhu vystupují zajímavé bytosti. Utonulý kraj je samostatným fantasy románem přinášejícím jedno nečekané dobrodružství. 

Magie není lidská vlastnost. Ovládá ji jinolid a vzbuzuje obavy i obdiv. Ke každému, komu se dostalo takového daru, ostatní přistupovali zároveň s nedůvěrou i závistí. 

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář: