středa 30. ledna 2019

Síla ohně



Síla ohně je první díl fantasy série, který vychází pod značkou Booklab. Kniha mě zaujala na první pohled svojí obálkou s drsně vyhlížející hlavní hrdinkou, jejíž pohled slibuje pořádnou pomstu.  Na čtení jsem se začala okamžitě těšit, zvlášť když v knize chybí anotace a mohla jsem si jen domýšlet, o co v Síle ohně půjde.

Hlavními hrdiny jsou Jenna a Ash, které spojuje obrovská nenávist ke králi. Gerard zabil jejich blízké a připravil jim tak trpkou budoucnost. V podstatě je zahnal do kouta a oni nemají, co ztratit, v životě je pohání pouze touha po pomstě. On je synem královny a k tomu čaroděj s léčitelskými schopnostmi. Ona je nadaná pyrotechnička, sabotérka a špionka, která musela tvrdě pracovat v dolech.
Král Ardenu Gerard je zlomyslný, zlý a bezcitný netvor, který rád zastrašuje a zabíjí. Zanechal za sebou spoustu obětí a zničil mnohým život.

„Víš, co se týče pocitu viny,“ řekl otec, „tak toho je na světě odjakživa nadbytek. A existuje jen jedna skupina lidí, kteří odmítají přijmout svůj díl – ti, kteří jsou skutečně vinni.“


V knize nechybí mapa, kde je vykreslená Sedmiříše, která už se stala předlouhou autorčiny předešlé série. Tahle zem autorku zaujala natolik, že se jí rozhodla zapojit i do jejích dalších děl a její fanoušci jsou jistě nadšení.  Sedmiříše je bezesporu zajímavá, skrývá mnohá tajemství, dochází k ní k válkám a revolucím, žijí v ní hrdinové i padouši, ale především je protkaná magií.

Hlavní hrdinové mi byly sympatičtí nejen svoji bojovností, ale i tím, že se nevzdávali. Zažili mnohé hrůzy, ale neztratili lidskost. Jelikož jde o knihu pro mládež, bylo mi hned jasné, že se v ději neobejdeme bez romantické linky. Bohužel v tomhle případě jsem zamilovanosti mezi hrdiny nevěřila, postrádala jsem i nějakou tu chemii, bylo to prostě hrozně uspěchané a city mezi těmi dvěma nedotažené.

Kniha byla čtivá, mnohdy i poutavá. Přesto bylo cítit, že jde o rozjezdový díl a doufám, že si pro nás autorka v dalších dílech připravila ještě více akce a šokujících odhalení. Rozhodně čtenáře navnadila na druhý díl, protože neprozradila všechna tajemství, právě naopak. Spousta otázek zůstala nezodpovězena a o to víc se těším na pokračování.

Možná že by se ten, kdo tu koblihu hodil, nakonec přiznal, jenomže král mu nedopřál dost času. Rychlým, brutálním pohybem Maggie zlomil vaz. Tělíčko odhodil stranou a rozhlédl se po davu. „A takhle budeme pokračovat, dokud se někdo nepřizná. Tak kdo dál?“




V příběhu nechybí i drsné a krvavé momenty, právě naopak různých potyček a úmrtí je uvnitř díla požehnaně.  Síla ohně je kniha v žánru young adult plná magie, pomsty, nenávisti, ztráty, boje, zášti, odplaty, stesku a bolesti. Tahle fantasy kniha nabízí několik dramatických scén, při kterých jsem měla husí kůži. Příběh se mi dobře četl, ale brada mi zatím nespadla, doufám, že v dalších dílech mě autorka uhrane více.

Cinda Williams Chima je americká autorka píšící knihy pro mládež. Na svědomí má například pěti dílnou sérii s názvem  The Heir Chronicles nebo sérii The Seven Realms Series, na kterou navazuje Sedmiříše v troskách. V České republice se brzy dočkáme pokračování téhle magické fantasy série, které ponese název Síla stínů a v zahraničí by v květnu měl vyjít již čtvrtý díl.  

Ukázka:
„V jedné věci jsme se s tátou nikdy neshodli. On viděl za každým rohem číhat nějakou katastrofu.“ „Vidíš, měl pravdu,“ hlesl Adam a pohrával si se svým obojkem, jako by ho tlačil. „Měl… ale až po šestnácti letech,“ opáčila. „Takovou část života trávíme tím, že se bojíme, že nám něco zlomí srdce. Ale proč byl nás místo katastrofy nemohlo potkat štěstí? Možné je přece všechno, ne?“ „Možné je všechno,“ souhlasil Adam. Zíral do stropu a na čelisti mu škubal sval. „Vem si například takového vlka,“ pokračovala Jenna. „Když má v tlapě trn, je nešťastný a nevrlý, jako by byl i člověk. Ale když mu ho vytáhneš, dělá si starosti, jestli mu rána zhnisá? Anebo snad jde a šlápne na další trn?“

Hodnocení:3,9/5

Velice děkuji Slovartu za poskytnutí tohoto ohnivého díla!


10 komentářů:

  1. Mě si knihy kupují podle obálky.. Jsem v tomhle ten nafrněný knihomol, co soudí podle obalu, přiznávám se. Každopádně tato kniha se mi líbila vzhledově a nyní po tvé recenzi si jsem jistá, že se k ní určitě dostanu. Zní to jako skvělej příběh, který mě bude bavit a už teď se na tu všechnu krutost těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se také klidně přiznám, že hodně dám na obálku, ale musí mě zaujmout i obsah. Ale nejlepší je kombinace obojího jako v tomhle případě. ;-)

      Vymazat
  2. Vypadá to dost dobře. By bylo fajn se pohrouřit do podobného příběhu. Nakonec Sílu ohně asi zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám pocit, že se v poslední době roztrhl pytel s knihami s dobrým námětem. Všechny je chci přečíst, ale kde na to brát ten čas? To je děs :D Připíšu si na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzerá to veľmi zaujímavo, ďakujem za tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, fantasy mám mor ráda:) Knížka zní super:)

    OdpovědětVymazat
  6. Nemám ráda knížky bez anotace - nikdy nevím, co od nich čekat a nerada kupuju zajíce v pytli :D je super, že tam člověk najde i mapu, pak se v tom mnohem lépe orientuje :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat