úterý 12. února 2019

Přízraky



Kůže plná stínů je zvláštní a trochu hrůzu nahánějící příběh, ve kterém poletují přízraky, které hledají své hostitele. Tuhle fantasy má na svědomí autorka, která si potrpí na temné a mrazivé příběhy. Nedá se jí odepřít, že pokaždé přijde s neotřelým nápadem nebo nevšedním zpracováním. Od Frances Hardinge jsem četla Strom lží a musím připustit, že mě tenhle příběh zaujal více než Kůžeplná stínů, promíchává totiž několik žánrů a odehrával se na tajuplném, odlehlém ostrově, kde roste rostlina s neobyčejnými účinky.

„Mrtví se podobají těm, co se topí. Potácejí se v temnotě a snaží se zachytit čehokoli, na co dosáhnou. Nemusí ti chtít ublížit, ale když jim to dovolíš, tak to udělají.

Hlavní hrdinka Makepeace živoří v malém kamrlíku, kde dře pro své příbuzné. Nezná svého otce a je tak odkázaná na tvrdou odtažitou výchovu své matky. Odmala je zamykána na hřbitově, aby se učila čelit náporu přízraků, které dokáže vidět a kteří ji chtějí ovládnout. Navíc ji sužují noční můry. Jeden by si myslel, že už její osud nemůže být horší, ale Makepeace přijde o matku a končí u hodně podivné rodiny, která skrývá děsivé tajemství a především uvěznění hrdinku, ta se dostává do velkého nebezpečí.

Kůže plná stínů je takový podivný tajuplný příběh plný tajemství, které se postupně odkrývají. Kromě fantasy části se v knize nachází i několik stran věnovaných politice a machinacím. Příběh se odehrává v minulosti v 17. století za vlády krále Karla I., kterému se autorka v poděkování omlouvá, že jeho fiktivní verzi nechala podepsat jeden nekalý dokument. Politická část vypráví o Anglii, kde dochází k roztržkám mezi přívrženci krále a těm, kteří lobují za parlament. Pouliční roztržky jsou denním chlebem a schyluje se i k revoluci. Dvě protichůdné strany jsou připraveni bojovat.

Když odhodíte veškerou svoji hrdost, úpěnlivě někoho o něco prosíte a je to marné, už nikdy potom nebude stejní. Něco ve vás umře a něco jiného se probudí k životu.



Kniha je zasazená do historie a přináší temný, drsný příběh plný nočních můr, přízraků, dědictví, čarodějnictví a válčení. Kůže plná stínů je specifická a rozhodně nesedne každému. I pro mě byly některé pasáže zbytečně roztahané.  Navíc politikaření není můj šálek kávy a hrdinové mi byli nesympatičtí. Na druhou stranu je dílo netypické a své. Není dopředu jasné, co příběh přinese a čtenáře čeká řada šokujících odhalení. Kůže plná stínů zaujme milovníky temných fantasy a příznivců duchů a čtenářů s otevřenou myslí.

Frances Hardinge je anglická autorka, která se specializuje na psaní mystických příběhů. Je známá tím, že nosí černý klobouk. V mládí vyrůstala ve starém domě v Kentu a snad odjakživa měla ráda temné příběhy. Už v šesti letech napsala svůj první příběh, který zahrnoval například otravu čin falešnou smrt. Frances se rozhodla studovat angličtinu na univerzitě v Oxfordu. Trvalo několik let a mnoho přemlouvání, než byla autorka svolná poslat své dílo vydavateli, strach se v tomto případě ukázal jako zbytečný, protože autorce byla hned nabídnuta smlouva. 

Ukázka:
Musela se před ním chránit – byl prosycený šepotem. Ale okenice uprostřed nedoléhaly, jejich petlice byla rozbitá. Za škvírou mezi nimi se šklebila odporná noc, v níž se hvězdy houpaly a třpytily jako uvolněné knoflíky. Makepeace se opřela do okenic celou svou silou, ale noc vdechovala své přízraky do místnosti se stejnou intenzitou. Tváře jako z rozteklého vosku nebo rozplývajícího se dýmu se na ni s kvílením vrhaly ze všech stran.Makepeace si zakryla uši a pevně zavřela oči i ústa, protože věděla, že se chtějí dostat dovnitř, do její hlavy. Hučely a skučely jí do uší a ona se snažila jim nerozumět, nenechat ty vtíravé chorobné zvuky, aby se proměnily ve slova. Mezi víčka se jí vkrádalo bledé světlo, šeptání pronikalo do jejích uší a vzduch jejich přítomností zhoustl, takže se nedalo ani nedechnout. A když už to nemohla bez dechu vydržet…

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!!



4 komentáře:

  1. Ja sa neviem dočkať, kedy sa k nej konečne dostanem. Aj keď moje očakávania vždy trochu klesnú, keď čítam recenziu, ktorá knihu nevychváli do nebies. Ale o to viac som zvedavá ako príbeh sadne mne. Mám rada temné príbehy, ktoré sú originálne, takže sa nechám prekvapiť.

    OdpovědětVymazat
  2. Temné fantasy (so štipkou politizovania) je absolútne niečo pre mňa, ďakujem za tip :) a veľmi sa mi páči Tvoja naozaj úprimná recenzia

    OdpovědětVymazat