pondělí 2. září 2019

Spasitelka lidstva


Dcera života je prvním dílem sci-fi série určené mládeži, kterou má na svědomí sympatický manželský pár Giovanna a Tom Fletcherovi. Díky tomuto spojení, došlo k realističtějšímu pohledu na svět z mužské a ženské perspektivy. Dcera života ukazuje možnou budoucnost lidstva, z které až mrazí.

Neotřelý příběh vypráví o době, ve které se postupně přestanou zcela rodit dívky. Začíná tedy éra mužů.  Eva je jedinou ženu v produktivním věku, která může zachovat lidskou rasu.  Je tedy spasitelkou lidstva.  A zároveň nejdůležitější osobou na světě a na svých bedrech nosí tíhu světa. Eva je odmalička vychovávaná stranou od ostatních, ve vysoké věži a připravována na svoji důležitou úlohu. Spasitelka se neobjevuje ve společnosti mužů, ale je obklopena starými ošetřovatelkami. Není ji dána volba svobodně se zamilovat, ale vůdci vybírají ti nejlepší adepty s nejvhodnějším genetickým materiálem pro pokračování rodu.

„Prý to s ní ve stejné místnosti nevydržel ani pět vteřin. Předvedl, co měl k snídani,“ drmolí Hartman. Connor se proslavil pod novou přezdívkou Zvradept č. 1.


Kniha vychází pod značkou booklab, která se zaměřuje na knihy v žánru young adult. Takže mladší čtenáře jistě potěší nejen nevšedním námětem, sympatickými hlavními hrdiny, ale především povedenou obálkou.

Eva je jedinečná, talentovaná, krásná, silná a odhodlaná.  Eva jako jedinou naděje na záchranu lidstva, nezažila klasické dospívání. Její život odlišný, uzavřený, předem nalinkovaný, neví nic o skutečném světě.  Její život neustále monitorován a manipulován. Vše změní láska – takže i příznivci romantiky si přijdou na své.

Námět je dechberoucí a zároveň strašidelný, protože se může naplnit. Oslabená planeta, ukazuje svou temnější tvář. Taková možná verze budoucnosti. Autoři čtenářům ukazují, kam se může lidská společnost dostat, pokud se nebude k Zemi chovat lépe.



Sleduji muže před sebou. Nevypadá jako zvrhlík, i když je jeho vzhled v tuto chvíli odstrašující. Je velký, silný a statný. Mohl by mi snadno ublížit. Nevím, jak ho zastavit.

Myšlenka je zajímavá a neobvyklá, ale samotný svět není moc dobře vykreslený ani dotažený. Na druhou stranu si pro nás možná autoři nechávají více informací do dalších dílu. Přesto jde o napínavé sci-fi s dobrým začátek a s nastíněnou zápletkou. Uvidíme, jak se vyvrbí pokračování tohoto dystopického příběhu.

V ději se střídají ve vyprávění dva hlavní hrdinové, kteří jsou sympatičtí, zásadoví, ale především mají dobré srdce. Kteří se vzájemně více a více poznávají a navzájem si otvírají oči. Tenhle příběh s poselstvím, určitě stojí za zamyšlení i přečtení.  Řeší se zde nejen problémy doby, ale i morální hodnoty. Zaujme především dívky s oblibou v romanci, kterým nevadí sci-fi prvky, a které jsou z řad mládeže.

Ukázka:
Určitě si myslí, že jsem se zamilovala do prvního muže, kterého mi předhodili. Ve skutečnosti jsem jenom fascinována. Chci nasát každý jeho pobyt, každé jeho slovo. Nenechali ho říct mnoho, ale je to to jediné, co znám ze života pode mnou. Sdílíme stejnou noční oblohu, ale jinak jsou naše životy diametrálně odlišné. Většinu života jsem strávila za bezpečnými zdmi věže, kdežto on má svobodnou možnost pohybu. Může volně žít. Jen pokud se zítřek nezdaří. Pak se jeho život přizpůsobí mému. Nebo když budu mít štěstí, můj život se bude podobat jeho… „Určitě to bude zábava,“ řekne Holly a podívá se mi zpříma do očí. „Budu na tebe myslet.“ „Opravdu?“ Zkřivím ústa, protože ve svém hlase slyším zoufalství. Občas věřím, že je skutečná. Že je to doopravdy můj jediný spojenec. Zoufale se jí držím a trnu strachy, že mě opustí. „jo. Samozřejmě. Je… je to důležitý den pro nás všechny,“ zadrhává se jí hlas. „Bude ti držet palce celý svět.“

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

Hodnocení: 3,7/5

2 komentáře:

  1. Knize se musí nechat, že na první pohled vypadá vážně skvěle. :) Člověk má hned chuť se začíst. :)

    OdpovědětVymazat