čtvrtek 11. března 2021

Opium a absint

Opium a absint je osobitá historická detektivka, kterou má na svědomí Lydia Kangová tedy americká autorka, která se věnuje různorodým žánrům – poezii, literatuře faktu, beletrii pro dospělé i příběhům pro mládež. Kromě toho, že Kangová píše knihy je i lékařkou interní medicíny a dokonce radí i jiným autorům v oblasti medicínských témat. Taktéž publikuje řadu odborných článků a navíc je matkou tří dětí.

Dílo nás přenese do Ameriky roku 1899 a přináší s sebou nevyřešené vraždy, které vypadají jako dílo upíra. V tělech obětí totiž chybí krev a na krku jsou patrné dva vpichy.

„Však se naučíš, jak tuto situaci přestát, Mathildo. Žádná žena neprožije svůj život bez újmy. Díky tomu jsme silné. Život nás zlomí, ale my se pokaždé vzchopíme a začneme znovu. Musíme, jinak nás to zničí.

Mathilda neboli Tillie Pembrokeová je neohrabaná mladší sestra, kterou dokonalá Lucy ve všem zastíní. Má krásného snoubence a dokonce se stará o sirotky, ale nečekaně se jednoho dne nevrátí domů a zničená Mathilda později objeví v novinách článek o mrtvé dívce, který si spojí s Lucy. Tillie propadá zármutku, nyní je z ní dědička a nesouhlasné pohledy matky a babičky se upírají jen na ni. Nedokáže se ze zármutkem vyrovnat a radši upadá díky opiátu do zapomnění. Brzy si na látce vypěstuje závislost, a jelikož si policie neví rady, tak se zvídavá hrdinka i přes zákaz rodiny rozhodne vyšetřit případ a spojí se s pouličním prodavačem novin, který se zajímá o zločiny. Tillie postupně odkrývá mnohá tajemství, ale nemá to jednoduché, je pořád hlídaná, žije totiž ve zlaté kleci.

Tahle tajemná kniha plná vražd v New Yorku je inspirovaná filmem o Draculovi z roku 1992, ve kterém si zahrála Winona Ryder a Keanu Reeves – především scéna, kde společně pijí absint Kangové utkvěla v paměti. Dále samotné dílo Brama Stokera – Dracula konkrétně s poznámkami Leonarda Wolfa. Taktéž muzikál Newsies (Kameloti), autorka využila i útržky z dějin lékařství konkrétně část zabývající se opiáty. A poslední inspirací se stalo dílo Šarlatánství: Stručná historie nejhorších způsobů, jak léčit všechno možné, (které napsala sama autorka) kdy při pátrání a bádání objevila neskutečně ujeté metody. Například lidský tuk se dříve užíval jako balzám nebo proti epilepsii se pila krev padlých gladiátorů.


Opium sice stimuluje mozek, ale ve velkých dávkách vyvolává snivým nepřirozený stav, v němž se deformuje úsudek a představy se stávají extrémně živými. Dokonce i poté, co oběť nabývá schopnosti patřičně soustředit svou mysl, je stále pod vlivem opia, neboť opiát v ní vytvořil touhu po další droze.

Součástí díla jsou pro zpestření články z novin či dopisy. Navíc jednotlivé kapitoly jsou uvozeny nejrůznějšími citáty. A na úplném konci knihy autorka připsala, kde v případě potřeby hledat pomoc, protože je důležité se nebát a požádat o pomoc. Příběh také nabízí vyšetřování, zlomené srdce, omamné látky, hysterii, vraždy i zapálení a zvídavost.

Opium a absint mě okamžitě zaujalo svojí nádhernou obálkou a zároveň hned nalákalo svojí anotací. Dílo mě i přes fakt, že jsem čekala poutavý příběh, překvapilo svojí čtivostí a svérázností. Kniha mě během chvilky vtáhla do děje a hlavní hrdinku jsem si upřímně oblíbila. I když sama autorka se k Tillie nevyjadřuje jako k úplně kladné postavě, tak mě se právě líbilo, že není dokonalá. Kangová ukazuje i hrdinčiny temné stránky osobnosti, a tím spíš je Tillie uvěřitelnější a opravdovější. Kromě postav musím podtrhnout i zajímavý námět, čtivě vybranou éru i zapojení omamných látek do děje. Styl autorky mi opravdu sednul a mrzí mě, že jde o samostatný román, ráda bych pokračovala ve čtení o Tilliíních patáliích.

Ukázka:

Bylo to zvláštní být vzhůru a prožívat noční můru. Prodavač novin položil Tillie na sedadlo s polštáři a opřel se o dveře kočáru. „Jste v pořádku, slečno?“ Nepotřebujete pomoc, abyste se dostala domů?“ „Ne, ne,“ ujišťovala ho Ada a počestně přikryla Tillie kotníky. „Je v šoku.“ „Povězte, nezná ona tu mrtvou dámu?“ vyzvídal. Při těch slovech zbledla i Ada a chvilku hrozilo nebezpečí, že tam budou dvě dámy v mdlobách, Ada se však vzpamatovala a dveře kočáru se zavřely. Kamelot nedostal odpověď na svou otázku, ale Tillie měla dojem, že než se koně dali do pohybu, krátce si pohovořil s kočím – a vstrčil mu do dlaně peníz. Následující hodiny probíhaly jako v mlžném oparu. Tillie sotva zvládla dýchat, sotva vykoktala pár slov.

Hodnocení: 4,6/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Tak to zní hodně dobře. :) Knihu už jsem viděla u více lidí, a čím víc recenzí čtu, tím víc mě kniha láká.

    OdpovědětVymazat
  2. Zjaímavá recenze na zajímavou knihu :) Vypadá to lákavě a originálně, tak jsem na ni zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. O tuto knížku jsem soutěžila v klubu knihomolů. Bohužel nic. Ten námět mě taky velmi zaujal. Určitě si ji přečtu :-)

    OdpovědětVymazat