neděle 4. dubna 2021

Evina iluze

 

Evina iluze je druhým dílem dystopická série nesoucí název Nová Eva od britské manželské dvojice autorů Toma a Giovanny Fletcherových. Kteří spolu vychovávají tři syny a jejich společnou prvotinou je právě Dcera života, která vyšla u nakladatelství Slovart v roce 2019 a stala se světovým bestsellerem.

Evina iluze je prostředním dílem dystopické trilogie. Neotřelý příběh vypráví o době, ve které se postupně přestanou zcela rodit dívky. Začíná tedy éra mužů.  Eva je jedinou ženu v produktivním věku, která může zachovat lidskou rasu.  Je tedy spasitelkou lidstva.  A zároveň nejdůležitější osobou na světě a na svých bedrech nosí tíhu celého světa.

„Těch lidí tam venku se nemusíš bát, Evo,“ zašeptá a ukáže na dveře za sebou. „Jen ti chtějí vrátit tvůj život.“ „Život, o němž jsem ani nevěděla, že bych ho měla mít.“

Eva je poslední plodnou dívkou na planetě, je spasitelkou, která má naplánovaný osud. Vše se točí kolem ní. Odmalička byla zavřená ve zlaté kleci a předváděná jako cvičená opička. Žila v iluzi, byla jí ukázána jen část pravdy, ale teď konečně prozřela.  Povedlo se jí utéct a přidat se k rebelům, i když  organizace je jim v patách a proto musí být pořád ve střehu. Je symbolem naděje a celebrita, ke které všichni vzhlížejí.  A proto jí také všichni hledají, chtějí ji mít zase v bezpečí za vysokými zdmi. I když se jim povedlo utéct, tak uvnitř nechali svou rodinu. Pro záchranu Evy mnoho lidí riskovalo a ona chce nabitou svobodu ohrozit, vrátit se do jámy lvové a zachránit otce.

Eva neboli hlavní hrdinka prochází velikou přeměnou. Dříve žila v bublině, ale nyní chce znát pravdu a bojovat ze sebe. Už není ustrašená, ale odhodlaná. Nechce být dále pěšákem ve hře, ale rozhodovat o svém osudu samostatně. Už nehodlá žít v nevědomosti.

Součástí této knihy určené mládeži jsou intriky, zrada, naděje či boj za svobodu a lidská práva. Kniha ukazuje, co zbylo ze světa. Jak se lidstvo samo zničilo. Svět byl zničen válkami a přírodou, povrch je nyní  šedý, neútěšný a s málo zdroji potravin.  Je to takové varování, protože něco podobného se opravdu může stát.

A vážně utíkám? Prchám? Anebo jen hledám pravdu? Nezmýlila jsem se, když jsem Bramovi podala ruku a skočila? Setkali jsme se teprve podruhé, přestože ho – skrz ni – znám po celý svůj život. Ale znám ho doopravdy?

Kniha je vyprávěna z pohledu tří hlavních postav. Evy – spasitelky lidstva, Brama – osobní ochranky Evy, mezi kterými vznikl milostný vztah a Michaela – velitele stráží. Michael se stal novou hlavní postavou a zároveň i vypravěčem. V ději se tyto postavy náhodně střídají a ukazují nám své myšlenkové pochody a záměry.  Hrdinové, i když stojí na opačných stranách, jsou sympatičtí, zásadoví a především mají dobré srdce. Navzájem si otevírají oči a zjišťují pravdu a zároveň se více poznávají.  

Takže tenhle příběh s poselstvím, určitě stojí za zamyšlení i přečtení.  Řeší se zde nejen problémy doby, ale i morální hodnoty. Zjišťujeme, že je nepatrný rozdíl mezi věznitelem a zachráncem. Dílo nabízí záchranou misi, manipulaci, nové technologie, romantickou linku i blížící se nebezpečnou válku a krvavé boje. Navíc nám autoři odkrývají trochu více z toho, co zbylo ze zpustošeného světa. I přesto všechno mě autoři nedokázali stejně jako v prvním díle vtáhnout do děje. A nedokázala jsem se vžít do hlavních postav. Dílo má zajímavý námět, ale podle mě mohl být napínavěji zpracováno. Já tam postrádám nějaký nečekaný zvrat, hlubší propracování světa či zajímavější postavy.

Ukázka:

„Evo, byl to jeho nápad,“ promluví tiše. „Věděli jsme, že musíme odvést jejich pozornost. Že musíme udělat něco, čím od tebe odvrátíme jejich zájem a zdroje. Tvůj otec byl neústupný. Měla jsi vidět, co všechno dělali, aby ho od tebe drželi dál, Evo.“ Zavrtí hlavou. „Poté co ho před tou spoustou let odvlekli pryč, rozhlásili po celém světě, že zešílel, a uvěznili ho, aby nemohl nikoho přesvědčit o opaku nebo jim zabránit v tom, co dělali. Ale Ernie se nedal umlčet. Napochodoval rovnou zpátky do věže a otřásl jejich sebejistotou. Zatímco se snažili najít způsob, jak ho znovu zlomit, jejich ostražitost klesla, a v ten moment jsme tě dostali ven. Evo, tvůj otec se obětoval, abys mohla uniknout a žít svobodně, jak si zasloužíš.“ „Nechápu, pro to udělal.“ Hlesnu a prsty přejedu po jizvě na zápěstí. „Protože jsi jeho dcera a on tě miluje.

Hodnocení: 2,7 /5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

 

1 komentář: