čtvrtek 22. dubna 2021

Strážce ztracených měst – Věčnoplamen

Strážce ztracených měst – Věčnoplamen je již třetím dílem čtivé dobrodružné série psané pro děti a mládež. Příběh má na svědomí americká autorka Shannon Messenger. Kniha byla vydána již v roce 2014, naštěstí Ocelot objevil tenhle poutavý příběh v záplavě starších titulů a Radka Kolebáčová ho přežila do českého jazyka a konečně si ho čtenáři mohou vychutnat. Musím pochválit výběr Ocelotu, jelikož pod touto značkou vychází samé zajímavé tituly. A nejlepší zprávou je, že Věčnoplamen není posledním dílem, ale můžeme se těšit na pokračování.

Kniha je určena dětem, ale autorčin styl psaní, který je mimořádně čtivý a poutavý udrží pozornost i starších čtenářů. Přináší s sebou nevídané dobrodružství i ty nejroztodivnější tvory. Nechybí prolomení mysli, povstalci, teleporty, tajemství, nebezpečí či kamarádství. Věčnoplamen se rozkládá na více než pětiset stranách, což může mnohé mladé čtenáře odradit, ale to by byla velká škoda. Opravdu jde o příjemné čtení plné dobrodružství.

Rezervace byla domovem pro všechna zvířata, která elfové vzali pod svou ochranu – počínaje dinosaury a blbouny nejapnými konče, včetně všech tvorů, o nichž se lidé pošetile domnívali, že mají kouzelnou moc. Byli tu i ohrožené druhy, u nichž elfové usilovali o přežití.

Sophie Fosterová se postupně sžívá s vědomím, že není obyčejnou dívkou, ale elfkou, která byla speciálně přetvořena Černou labutí, která ji do vínku dala mnohé schopnosti a dovednosti, které se učí ovládat. Sophie je prostě jiná a jejich sil se mnozí bojí. Jelikož nezná pravidla elfího světa, často se dostává do problémům. A když se k tomu přidá její zkratkovité jednání, nemůže se divit, že tentokrát ji čeká trest a především sžírající pocit viny. I přes mnohé problémy nepolevuje v pátrání po své minulosti a hodlá získat veškeré potřebné informace. Naštěstí v tom není sama a stále existují jedinci, kteří se jí snaží pomoci.

Sophie je třináctiletá hrdinka, která je odhodlaná, statečná a věrná. Ale jak už to tak bývá i přes velkou snahu pomáhat, se mnohé činy obrátí proti ní. Sophie má dobré srdce, ale osud je nepředvídatelný a přináší mnohé překážky. A je důležité si uvědomit, že všechno, co děláme, má své následky. Důležité je si vše promyslet a pak teprve jednat.

Ale lidé došli k závěru, že vládnout světu chtějí oni, a aby se předešlo válce, elfové raději zmizeli. Od té doby lidskému konání jen přihlíželi ze svých úkrytů a hledali jemné způsoby, jak lidem předávat svou moudrost. Avšak lidé pokračovali v cestě násilí a zkázy, až byli elfové donuceni své kontakty s lidmi nadobro přerušit.

Já osobně jsem si tuhle sérii oblíbila i přes fakt, že již několik let nejsem cílovou skupinou. Ale v mých téměř dvacetiosmi letech umím ocenit čtivě napsaný román plný akce, silných hrdinů a především fascinujícího prostředí. Ve Věčnoplamenu je navíc odhaleno zase o něco více z elfské kultury a tradic.

Shannon Messenger je americká autorka, která má sice vystudovanou filmovou produkci, ale na filmy jí baví spíše koukat, než je vytvářet. Nakonec v sobě objevila vášeň pro psaní - především knih pro děti, ale na svém kontě má i romány pro mladistvé.

Ukázka:

Zrcadlo vyklouzlo Sophii z rukou a tlumeně břinklo o koberec vystlaný okvětními lístky. Ani jedna strana zrcadla se při nárazu nerozbila. Zato Sophie se uvnitř roztříštila na kusy. Na tváři jí dál pohrával nepřirozený úsměv, zatímco naslouchala zbytku příběhu a zoufale se v něm snažila objevit sebemenší detail nebo náznak něčeho, co by tu děsivou možnost vyloučilo. Ale ke konci už Sophie věděla své. Celou tu dobu. Během všech těch promarněných, beznadějných dní. Svého únosce měla celou dobu přímo před nosem. Sledoval ji. Čekal. Ukrýval se, a přitom byl všem na očích. Všechny stopy směřovaly celou dobu k němu. Ale Sophie byla příliš zaslepená, než aby si toho všimla. A teď už bylo pozdě.

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji skvělým Megaknihám za poskytnutí tohoto čtivého dobrodružného díla!

 

2 komentáře:

  1. O téhle sérii uvažuji už nějakou dobu, přestože také nejsem cílová skupina. :) Myslím, že jednou za čas je fajn vrátit se zpět do dětských let, aspoň díky knížce.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě ji zkus. :) Věř, že tě překvapí. ;-)

    OdpovědětVymazat