středa 28. dubna 2021

Hrad fantomů

Hrad fantomů je čtvrtým dílem ze sedmidílné série Cesta šamana, která je napěchovaná akcí. Jedná se o žánr Litrpg, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Knihu vydalo nakladatelství Fantom Print, ve kterém je podobných dobrodružných příběhů celá řada. A nejen fanoušek virtuální reality si jistě přijde na své.

Série Cesta šamana obsahuje celkem sedm dílů a má ji na svědomí ruský autor Vasilij Mahaněnko. Čtenáři je nabídnuto nevšední dobrodružství, u kterého se ani na chvíli nebude nudit. Já osobně se již nemohu dočkat další části, nesoucí název Karmadontova šachovnice.

Karmadontova šachovnice je jedinečný artefakt, který lze využít pro vstup do hrobky stvořitele Barliony. Dvacet odvážlivců, kterým se při hledání hrobky podaří překonat nástrahy a zkoušky, získá nepředstavitelné předměty prostoupené Stvořitelovou mocí.

Vracíme se do známé Barliony neboli virtuálního světa, ve kterém si odsouzený hacker Mahan odpykává svůj trest. Přidělení třídy šaman se čím dál více ukazuje, jako dar. Mahanova intuice už mu mnohokrát pomohla. Navíc se dostal na pozici nejvyššího šamana, která mu zajišťuje mnohé výhody. Kromě toho pracuje na alchymii i cvičení totemu i sebe sama. Neustále objevuje nové možnosti a schopnosti.

Hrad fantomů, jak už samotný název napovídá, přináší dobyvatelské dobrodružství. Mahan se svým klanem získal darem hrad, ovšem s takovým drobným problémem a tím jsou fantomové, kteří hlídají jeho vstup. Mahan má jen omezený čas na získání svého majetku jinak mu nárok propadne. Kromě děsivých fantomů na vysokém levelu mu situaci ztěžují i samotné klany a tak se schyluje k epické bitvě armád.

Jak už bývá zvykem, každý díl nás přivítá jiným prostředím. Autor má spoustu nápadů a vybírá si zajímavé lokality, které stojí za přečtení. Čtenáři tak mohli strávit čas ve vězení, v malé opuštěné osadě, na prokletém místě a nyní v hradu plném děsivých fantomů.

Zvýšena úroveň draka.
Aktuální úrověň: 6
Vaší postavě přibyla nová schopnost: Let probuzeného, nikoli spícího. Rychlost letu v dračí formě zvýšena na 200 %.

V knize čtenář nalezne taktiky, strategie, pletichaření, spoustu nepřátel, bitvy, monstra, levelování i romantiku. Důležitou roli hraje i instinkt a intuice.


Po necelém roku hry, kdy se náš hrdina vyšplhal na stý level, neustále zkoumá nové možnosti i schopnosti. Cestuje po rozlehlém světě, objevuje i trénuje. Svými činy si získal i mnoho fanoušků a není se čemu divit, že je známou postavou. Soustředí se na svůj nový klan, nabírá nové členy, prozkoumává jeskyně i je cvičí.

V tomhle díle se zase více posunou vztahy mezi hrdiny. Hodně času Mahan tráví právě s Anastarií, odkrývá mu řadu tajemství, on sám zjišťuje pravdu o minulosti draků. Takže čtenář zjišťuje spoustu zajímavých informací.

Hrad fantomů stejně jako předchozí díly je nabitý akcí. Je to čtivé, dramatické dílo, které by nemělo chybět v žádné knihovně u čtenářů, kteří si oblíbili žánr Litrpg. Já za sebe mohu jedině doporučit. Pokaždé jsem „zažraná“ do každé strany a nechci, aby byl konec.

Ukázka: 

„Mahane, za tvé činy jsem vděčný, ale dovol mi zničit tvé představy. Nemáš žádný důvod k úsměvu či radosti. Císařova odměna je monstrozitou. „Krantine!“ ozvalo se zvolání dalšího známého hlasu. Temný lord! „nevím, proč se rozhodli změnit jméno hradu na Urusai. Zbytek světa ho zná pod názvem Altameda – hrad fantomů, kartosské prokletí! Před mnoha milénii se hradní pán rozhodl zradit svého vládce a byl proklet. Temný lord té doby byl velmi krutým vládcem, který nadevše pohrdal zrádci. Proto na ten hrad padla hrozná kletba: každý z jeho obyvatel se proměnil ve fantoma a samotný hrad ztratil právo stát nejen na kartosské půdě, ale na jakékoli půdě. Z důvodů tohoto hrozného prokletí se Altameda každých šest měsíců stěhuje z místa na místo, což znemožňuje obyvatelům hradu, aby žili své životy v klidu, protože, jak je dobře známo, duch potřebuje celý rok, aby se spojil s místem, na kterém straší.

Hodnocení: 4,8/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí tohoto akčního dílu z úžasné série!

2 komentáře:

  1. Tak tohle nebude nic pro mě. :) Ale kamarádovi by se kniha (resp. série) mohla líbit. Zvlášť když píšeš, žes do ní byla "zažraná". :) Takže děkuju za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač. :) Určitě ho to pohltí, je to zaručená jistota. :D

      Vymazat