pátek 28. května 2021

Řetěz ze zlata

Řetěz ze zlata je prvním dílem nové fantasy série o lovcích stínů nesoucí název Poslední hodina od úspěšné autorky Cassandry Clare, jejíž díla mají vždy nádherné obálky a především čtivý obsah plný akce.

Příběh se odehrává v minulosti roku 1897 v deštivém Londýně. Dlouhou dobu je nejen v podsvětí klid a lovci duchů polevují a ztrácí obezřetnost. Ovšem hrdinové cítí, že se blíží něco děsivého a že jde jen o klid před bouří.

Jamesův děda byl mocný démon a čím dál častěji ho k sobě strhává do říše stínů a to i přes fakt, že se James snaží ze všech sil bojovat. Jeho sestra Lucy zase řeší problém, o kterém s nikým nemůže mluvit, skamarádila se totiž s milým duchem.

Nedovol těm, kdo nevidí pravdu, aby ti říkali, kdo jsi. Jsi plamen, který nelze uhasit. Jsi hvězda, která se neztratí. Jsi tím, kým jsi vždycky byl, a to stačí. Víc než stačí. Kdokoliv na tebe hledí a vidí temnotu, je slepý.

Kordélie Carstairsová je spjata s rodinou Herondaleových. Lucy se má stát její parabátai a do Jamese je už nějaký ten pátek zamilovaná. Jenže on má oči jen pro tajemnou a uzavřenou Grace, která doposud žila mimo civilizaci, zavřená ve starém, strašidelném domě. James byl jejím jediným přítelem a postupem let ho plachá, tichá dívka uhranula. Kordélie tedy svůj zájem zaměří na hledání spravedlnosti pro odsouzeného otce.

Tahle romantika v žánru young adult má více než 500 stran a tentokrát je obohacena využitím perských slov. Opět nechybí zakázaná láska, neopětované city i spalující touha. Těšit s čtenáři mohou i na černou magii či útoky démonů.

„Kordélie chce být hrdinka,“ odporovala mu Anna, „a toho nelze dosáhnout, pokud bude sedět doma a vyšívat dečky.“

Jde o literaturu v žánru LGTTQ+. Sama autorka Cassandra Clare velice ráda poukazuje na fakt, že na sexuální orientaci nezáleží a velmi ráda zakomponovává nejrůznější romantické pletky do svých děl bez ohledu na pohlaví i rasu.

Jedinou menší nevýhodu vidím ve velké množství postav, ve kterých jsem se ztrácela. Rozhodně bych uvítala nějaké shrnutí, soupis či rodokmeny rodin. V díle se kromě lásky řeší právě rodinné a přátelské svazky.


„Já jsem Herondale. My milujeme jen jednou.“ „To je jen legenda.“ „Tys to ještě neslyšela?“ zeptal se hořce James. „Všechny legendy jsou pravdivé.“

Řetěz ze zlata je romantickým fantasy příběhem přinášejícím lásku, magii, boje, komplikace, pletky či pomstu. Hrdinové se potýkají s mnoha problémy. Samotná série chronologicky navazuje na trilogii Pekelné stroje.

Na další ságu o lovcích stínů jsem se hrozně těšila. Autorka totiž umí psát akcí nabité, dramatické, romantické a především čtivé příběhy, které čtenáře strhnou. A Řetěz ze zlata nebyl výjimkou. Další skvěle našlápnutá série, u které již vyhlížím pokračování.

Ukázka:

A vedle Tessy stál James. Kordélie si vzpomněla, jak si jednou, ještě jako malé děvčátko, chtěla pohladit labuť, která plavala na jezírku u jejich domu. Labuť na ni však zaútočila a narazila do ní tak zprudka, že jí vyrazila dech. Po několik minut ležela Kordélie na trávě, kuckala, snažila se nadechnout a hlavou jí vířily děsivé představy, že už nikdy nedostane do plic doušek vzduchu. Tušila, že to asi není velká romantika, cítit se pokaždé, když spatří Jamese Herondalea, jako kdyby ji napadlo cosi podobné huse, ale bylo to zkrátka tak. Byl krásný, tak krásný, že zapomínala dýchat, kdykoliv ho spatřila. Měl nepoddajnou, rozcuchanou hřívu černých vlasů, která vypadala, že musí být hebká na dotek, a jeho dlouhé, tmavé řasy lemovaly oči barvy medu nebo snad jantaru. Ve svých sedmnácti vyrostl z té někdejší klackovité podoby a byl elegantní, pohledný a dokonale stavěný jako nějaká ukázka skvostného architektonického díla.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Já od autorky ještě nic nečetla. Ale ráda bych. :) Už mám vyhlédnutou sérii Město z kostí... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně Město z kostí je taková klasika, já mám ale raději sérii Temné lsti. ;-)

      Vymazat