pátek 28. května 2021

Shiny Broken Pieces

Shiny Broken Pieces aneb Krása, která bolí je pokračováním Tiny Pretty Things, které se staly předlohou seriálu Krasotinky z produkce Netflix. Autorkami knihy jsou kamarádky - Sona Charaipotrová a Dhonielle Claytonová, pro obě zmiňované jde o jejich debut.

Boj o místo v prestižním baletním souboru pokračuje, někdo zazáří a sny jiného budou ztraceny. Dílo je opět rozděleno na sezóny, tentokrát se vybírají představitelé pro Labutí jezero a především šťastlivce, kteří dostanou místo v souboru.

„Konečně mám všechno, o co jsem kdy v životě stála. O čem jsem snila. Ale nic z toho není takové, jak jsem si to představovala.

Román v žánru young adult je plný vášně, odhodlání, konkurence, úzkosti, vyčerpání, touhy, dřiny i úsilí. Studenti jsou pro tanec ochotni vzdát se všeho, ale je zde velká konkurence, zničující tlak a nenávist vzrůstá, naschvály se stupňují a boje se přiostřují.

Jak tomu bylo v Tiny Pretty Things i tentokrát dochází ke střídání vypravěček – Bette, Gigi a June nám poodhalují svůj život, každodenní problémy i radosti. U hlavních hrdinek dochází k poměrně výrazné změně charakteru, jelikož loňské děsivé události je zasáhly.

Bette Abreyová je podmíněně vyloučena za napadení Gigi. Svou vinu odmítá a rozhodne se hledat skutečného viníka incidentu. Spousta lidí ji nenávidí a ona chce očistit své jméno. Stále je rozhodnutá být tou nejlepší a tak doma pilně cvičí, aby byla připravená na návrat.

Možná nejsem dokonalá. Ale něco podobného bych nikdy neudělala. Nepokusila bych se někoho trvale zmrzačit a rozhodně bych se nikoho nepokusila zabít.

Giselle Stewartová dostala za své útrapy štědré odškodné, ale zažila ohromné trauma, které ji nevratně změnilo. Vyléčila své fyzická zranění a i přes protest rodiny se vrací na školu. Ale tentokrát se rozhodla, že už nadále nebude obětí – ostatní by se měli mít na pozoru.

June konečně zjistila, kdo je jejím otcem a dokonce si našla přítele. Stále bojuje s poruchou příjmu potravy a s konkurencí. Do toho všeho se na scénu vrací uzdravená a odhodlaná Cassie spolu s touhou se pomstít.

Mám chuť jí říct, že nechápe, co pro mě balet znamená. Mám chuť jí připomenout, že jsem o schopnost tančit málem přišla. Mám chuť jí říct, že nesmím nechat Bette a ostatní vyhrát. Mám chuť jí říct, že jsem silnější než kdy dřív a že mi ostatní holky zaplatí za to, co mi provedly.

Dílo je plné lží, tajemství, vydírání, pomluv, nepřátelských pohledů i naschválů. Nechybí pomsta, šikana, pomluvy, skandály, kvůli kterým trpí i pověst akademie. Shiny Broken Pieces se kromě tance zaměřuje i na osobní vztahy, které jsou často přelétavé. Často hrdinové neví, komu mohou věřit a je problém najít rovnováhu mezi láskou a dosažením snu.

Knihy z baletního prostředí jsem doposud nečetla, takže bylo zajímavé nahlédnout do tohoto nepřátelského, tvrdého a soutěživého prostředí – plného náročných zkoušek a překážek. Navíc v ohnisku nepřátelských, závistivých a nepřejících jedinců. Protagonisté musí mít pevné nervy, ale hlavně neochvějnou výdrž, aby přečkali všechny nesnáze. Dílo bylo dramatické, napínavé i čtivé. Pokud jste si oblíbili balet nebo máte rádi intriky, můžete bez obav tuto sérii vyzkoušet.

Ukázka:

Občas vám na něčem záleží tolik, že uděláte cokoli, jen abyste to získali. Mozek vám ten sen před očima hněte jako modelínu a tvaruje ho k dokonalosti. Vaše duše úzkostlivě šeptá: Tohle je jediné, na čem záleží. Srdce vám do žil vhání krev a adrenalin a naději. Každá pirueta, každý skok, každá role na jevišti je jenom další krůček, který vám připomíná, že balet je tlukot vašeho srdce. Boty s vyztuženými špičkami vás zdvihají nad všechny ostatní, stáváte se éterickou bytostí, která nic neváží. Protože takovou by baletka měla být. A taková chci být i já. Musím taková být. Udělám cokoli, abych se tím stala. Téměř cokoli. Jako pár hladkých obdélníkových očí na mě hledí dva malé prášky.

Hodnocení: 3,5/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. První díl mám připravený doma, další plánuju brzy dokoupit. :)) Snad nebudu zklamaná.

    OdpovědětVymazat