středa 2. června 2021

Víno a čáry

Víno a čáry je kouzelnou romancí od americké autorky Luanne G. Smithové, která žije na úpatí Skalistých hor a ráda chodí na túry, oblíbila si zahradničení a nepohrdne sklenkou vína. Víno a čáry je jejím debutem, který se dokonce stal bestsellerem Amazonu i Washington Post.

Hlavní hrdinku postihla děsivá kletba, která ji proměnila v ropuchu. Ztratila roky života, než se ji povedlo se osvobodit a nyní se chce pomstít. Ze svého utrpení podezřívá Bastiena jejího bývalého snoubence, s kterým se před proměnou pohádala. Nyní má novou ženu a dokonce chtěl koupit její vinici, zradil ji, i když sliboval věčnou lásku.

Zdejší půdu měla v krvi, místní mlhu v dechu, hlínu v kostech, zdejší úroda bylo její nenarozené dítě.

Elena se po prožité noční můře vrací do rodného kraje a zjišťuje, že žena, která ji vychovala, byla nucena prodat vinici, jelikož se dostala do finančních problémů. Majitelem je nyní mladý bývalý právník Jean- Paul. Je to velkorysý, inteligentní smrtelník, ale omezený – nevěří na magii, ale spoléhá se na vědu. Elena se ho snaží přemluvit, aby ji nechal dělat její práci. Jelikož důvěrně zná zdejší kraj a její znalosti a dovednosti mu mohou posloužit a udržet tak vinici nad vodou. On má pod palcem technické postupy a ona se spoléhá na intuici a instinkt. Postupně vzniká křehké spojenectví se společnou snahou udržet vinici nad vodou a kromě toho se začíná probouzet i vzájemná přitažlivost.

Čtení této kouzelné knihy jsem si opravdu užila. Vůbec nechápu, jak je možné, že tento příběh je autorčiným debutem, jelikož autorčin styl psaní není vůbec kostrbatý, právě naopak je vzletný a líbí se mi autorčiny popisy. Navíc mě úplně uhranulo prostředí vinic. Díky Smithové jsem si úplně dokázala představit, jak se pne vinná réva a jak se stáčí víno.

Ocitáme se v magickém prostředí, kde čarodějnice volně žijí a nejsou ničím výjimečným. Na světě je jich hodně a navíc se specializují na určitá odvětví a v nich vynikají. Naše hrdinka je například vinná čarodějnice, která je spjatá s místním půdou a specializuje se na víno a díky svým schopnostem je velkou pomocnicí na vinicích. Díky jejím kouzlům a talismanům se hroznům daří a vzniká tak lahodný nápoj.


Můžu pracovat jako vaše partnerka. Podělím se s vámi o své znalosti, jak vyrobit víno, za které lidé budou ochotni zaplatit obrovské částky. A za to požaduju jenom to, abyste mi poskytl střechu nad hlavou a naslouchal mi během výroby.

Jelikož je řeč o čarodějnicích, autorka Luanne G. Smithová neopomněla zmínit procesy s nimi, vězení i soudy. V díle jsou popisovány úmluvy, což jsou zákony, které upravují práva a povinnosti. Například je zakázáno působit kouzly na smrtelníky a existuje Úřad, který sleduje dodržování všech bodů úmluv a případné porušení se tvrdě trestá.

Od první stránky mě dílo vtáhlo do děje. Víno a čáry jsou takovou pohádkou pro dospělé plnou čarodějnic, kouzel a vína. Nechybí ani kletby, odvary, lektvary, zrada, vášeň, touha či pověry a klepy. Kulisou roztodivného příběhu se stala vinice v údolí Chanceaux, konktrétně je hrdinčiným domovem Château Renard. Kniha je velice čtivá a poutavá. Navíc se pyšní krásnou obálkou, která okamžitě zaujme.

Já jen doufám, že se brzy dočkáme pokračování tohoto pozoruhodného díla i v českém překladu. Druhý díl má název The Glamourist.

Ukázka:

„Už to bude sedm let.“ Pak se obrátila a napřímila ramena, jako by se jí vrátila odvaha. „Kde jsi celou dobu byla?“ Sedm let! Po té zprávě se jí rozbušilo srdce. Ani by ji nenapadlo, že v tom páchnoucímrybníčku, kde požírala můry a slimáky, jen aby se udržela naživu, strávila sedm zim. „Byla to kletba. Právě jsem se osvobodila.“ „Celou dobu? Já si říkala, že jsi možná… začala znovu někde jinde.“ „Měla trvat věčně.“ Stáhla obočí. „Jenomže někdo si ten lektvar neprozkoumal důkladně. Nepočítal s tím, že když člověk pojídá bufotoxiny, účinky kouzla se tím postupně naruší.“ „Trvalá kletba?“ grand – mere si dala ruku na srdce. „Dobrý bože, jsi si jistá?“ Elena hodila mokrý hadr do dřezu a posadila se ke kuchyňskému stolu. Poprvé za dlouhou dobu si připadala v bezpečí, proto začala popisovat své utrpení, včetně toho, jak si uchovala poslední zbytky zdravého rozumu.

Hodnocení: 4,2/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Vypadá to na zajímavé čtení, hned mám na knihu zálusk :) Děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím. :) Já byla z knihy nadšená a spojení Francie, čarodějnic a vína je naprosto geniální. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak na túto knihu som už natrafila, zaujala ma obálka, ale viac som sa o ňu nezaujímala, čo je teda škoda, lebo to vyzerá na skutočne skvelý príbeh!♥ Júj, píšem na wishlist...krásna recenzia ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Já si čtení tohoto kouzelného příběhu užila. :)

      Vymazat