pátek 25. června 2021

Knihkupectví ztrát a nálezů

Knihkupectví ztrát a nálezů je ženským romantickým románem od americké autorky Susan Wiggsové, jejíž díla se pravidelně umisťují na seznamu bestsellerů deníku New York Times. Podle jejího románu V jabloňovém sadu dokonce vzniká filmová adaptace. Wiggsová je bývalá učitelka, absolventka Harvardovy univerzity a kromě toho vášnivá turistka, amatérská fotografka, lyžařka i golfistka. Momentálně žije na ostrově v Pugetově zálivu.

„Nikdy není urážkou být nazývána tím, o čem si někdo myslí, že je nadávka. Jen ti to ukazuje, jak je ta osoba ubohá. Neubližuje ti to.“

Natalie během hrozného neštěstí přišla o milující matku i přítele. V jeden den ztratila nejbližší lidi a ještě musela opustit práci, aby se stíhala postarat o dědečka, který trpí stařeckou demencí. Ujímá se taktéž knihkupectví – matčina útočiště. Zcela se jí změnil život, nyní čelí mnoha překážkám a útrapám, ale nehodlá se vzdát.

Natalie Harperová najednou zjišťuje, že nebyla ve svém životě spokojená. Dělala práci, která ji nenaplňovala, jelikož byla stabilní a dobře placená. Cítila prázdnotu, v partnerském životě vyprchala jiskra, tížila ji nuda, prostě v životě stagnovala. Kvůli souhře osudu zjistila, že nutně potřebovala změnu.

Nyní chápala matčinu oddanost obchodu. Na rozdíl od mužů byly knihy jednoduché. Naplní člověka všemi emocemi na světě – radostí, hrůzou, strachem, bolestí, uspokojením – a pak skončí. Lidé jsou jiní. Nepředvídatelní. Nedají se ovládat.

Dílo je vyprávěno z pohledu Natalie, jejího dědečka s děravou hlavou a Peache. Je zajímavé, jak se liší vnímání a myšlenky protagonistů. Odkrývají se nám jejich radosti, ale i starosti, myšlenky, nápady a touhy. Peter (Peach) Gallagher je šikovný, milý, hodný řemeslník, který pomáhá s rekonstrukcí domu. Natalie je vytrvalá, trpělivá a laskavá žena. Nevzdává se, i když ji drtí rozpadající se budova, jejíž chod nevynáší i milovaný dědeček, který ztrácí sám sebe. Je pro ni náročné postarat se o všechno.

Matka za sebou nechala hromadu dluhů a tak na hrdinku čeká pořádná výzva – postavit milované knihkupectví zpátky na nohy a tak vymýšlí nejrůznější akce a například pořádání autogramiády. Ráda by získala světově proslulého spisovatele, který je shodou okolností neuvěřitelně pohledný. Do knihy tedy kromě smutku vstupuje i láska, rodinné vazby, přátelství nebo třeba píle.

„A především, sledujte s rozzářenýma očima celý svět kolem vás, protože ta největší tajemství jsou vždycky ukryta v těch nanejvýš nepravděpodobných místech. Ti, kteří nevěří v kouzla, je nikdy nenajdou.“

Jedná se o milostné, něžné i vřelé čtení. Kulisou čtivého románu je knihkupectví, a zároveň prostřednictvím protagonistů získává čtenář zajímavé tipy na čtení, což je vítaným zpestřením. Taktéž během čtení prozkoumáváme starý dům, který je plný nejrůznějších tajemství a zkoumáme rodinnou historii.

Knihkupectví ztrát a nálezů je dojemný příběh, který mi vháněl slzy do očí. Hrdinka čelí mnoha ranám osudu, přišla o své blízké, zdědila obchod i s dluhy a dědečka s děravou hlavou. Ale zároveň mě nabíjel nadějí a optimismem. Je důležité se nepoddat ranám osudu a především se nebát jít za svými sny.

Ukázka:

„Ach, Natalie. Je to strašné. Hrozné. Je mi to tak líto. Nemůžu ani…“ Miriam ji vzala za ruku. „Pojď si sednout.“ Natalie ustoupila a ucukla rukou. „Nepotřebuju sedět. Potřebuju… já… já…“ Neměla ponětí, co v téhle neskutečné, nesnesitelné chvíli potřebuje. Zalapala po dechu. „Řekl, že bude celý den pryč. Jo. Řekl, že to na moji oslavu v práci nestihne. Měl nějaký zkušební let. Bože, zřítil se během toho lete? Letěl… letěl…“ „To… nebyl zkušební let.“ „Takže je v pořádku?“ Natalie si zoufale přála, aby to tak bylo. V očích Miriam se mihla panika. Vypadalo to, že má potíže podívat se Natalii do očí. Pak se zhluboka nadechla. „On, hm… Měl spolucestující.“ „Slyšela jsem to ve zprávách, ano.“ Hlavou se jí honily myšlenky. Proboha. Rick. Srdce ji divoce bušilo. Dlaně měla vlhké a plicím se nedostával vzduch.

Hodnocení: 3,2 /5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Knihu popisuješ moc krásně. Člověk má hned chuť se do ní pusiti. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásna recenzia♥♥♥ Mňa kniha láka už dlhšie, už som na ňu čítala pár recenzií a ako tak čítam, tak by sa mi naozaj páčila, už je to isté :D

    OdpovědětVymazat