středa 9. června 2021

Dívka beze jména


Dívka bez jména
je již druhým případem Josie Quinnové, který si vysloužil nálepku světový bestseller. Sepsala ho americká autorka Lisa Reganová, která se výhradně zaměřuje na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

Josie Quinnová je neústupná, zásadová a snaží se něco změnit. Bojuje proti zajetým pořádkům, pere se za spravedlnost, i když jí to mnohdy přináší velké problémy. Nyní je z ní šéfka policie, polepšila si v kariéře, ale v osobním životě se jí nedaří. Její snoubenec Luke se změnil, poznamenaly ho rány osudu a navzájem se odcizili.

„Žádná hranice neexistovala. Misty s nimi měla vztah. Prostě si v tom libovala. Nezapletla se s každým chlapem, který si myslel, že ji miluje, ale bylo jich hodně. Někdy to trvalo měsíce. Brala to jako nějaké dobrodružství.“

Na scéně se objevuje i Misty Perossiová – manželova milenka a známá striptérka je nalezena zbitá v domě a navíc zmizelo její novorozené dítě. Misty přede všemi tajila otce, nyní je ve vážném stavu v nemocnici a již nemůže odpověď na otázky.

Na místě činu je nalezená neznámá žena, která tvrdí, že má amnézii. Tudíž policie nemá žádné stopy ani svědky. A aby toho nebylo málo, tak na Josie tlačí samotná starostka.

Tenhle krimi thriller autorka zasadila do USA, konkrétně do místa nazvaného Denton. Autorka využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které Lisa Reganová dobře zná.

„Byla jste v domě,“ řekla Josie. „Kdo jste? Co tady děláte?“ „Nevím. Přísahám vám, že nevím. Nic si nepamatuju. Nemám nejmenší tušení, kde jsem nebo čí je ten dům.“

Případ se Josie začíná opět dotýkat osobně. S hrdinkou se život nemazlí, po strašné ráně, kdy byl zabit její manžel, ji čekají další hrůzy. Oběť bojuje o život, novorozeně zmizelo neznámo kam, žena s amnestií je jediné možné vodítko. Navíc narůstá počet pohřešovaných osob a zdá se, že pachatel je pokaždé o krok napřed.

V centru napínavého, dramatického děje je opět silná, statečná hlavní hrdinka, která neochvějně bojuje proti zločinu. Nezalekne se nebezpečí, a i když se pohybuje na ostří nože, nepolevuje. Postupně odkrývá děsivá tajemství.

Ode dveří sledovala krvavé šmouhy do kuchyně, kde krev vytvořila na bílých skříňkách ohromný cákanec, ze kterého stekla na dlážděnou podlahu a rozlila se do louží. Pozorně si prohlížela skříňky, stěny i strop, jestli nenajde díry po kulkách. Ale jen aby měla jistotu, protože rozstřik krve více odpovídal bodnému zranění.

Mrazivá kniha vtáhne čtenáře do děje. Jde o napínavé, dramatické a nepředvídatelné čtení. Součástí díla jsou děsivé úryvky z televizního zpravodajství. Dívka beze jména je knihou bez hluchých míst a plnou tajemství.

Lise Reganové v angličtině již vyšlo deset případů o oblíbené vyšetřovatelce Josie Quinnové. Čeští fanoušci se mohou těšit, jelikož se připravuje překlad třetího dílu, který ponese název Matčin hrob.

Ukázka:

Vedle lehátka se válel malý vycpaný slon a zmačkaná zelená deka, dost velká jen na to, aby do ní zabalili novorozeně. „Tady bylo mimino? Ona měla dítě? Je…?“ „Dítě tu není,“ odpověděl Noah rychle. Jeho odpověď ale nezabránila tomu, aby se Josie nesevřel žaludek příšerným pocitem úzkosti. „Ani jsem nevěděla, že je těhotná.“ Noah přikývl. „Sousedka říkala, že má Místy každým dnem porodit. Na základě toho, co jsme našli v koupelně v patře, se domníváme, že porodila tady. Po dítěti ale nezůstaly žádné stopy. V suterénu jsme našli zamčeného psa, který štěkal jako pominutý.“

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Tahle série jde tak nějak kolem mě, ale je super, že se čeští čtenáři můžou v budoucnu těšit na tolik dalších dílů. :)

    OdpovědětVymazat