pondělí 14. června 2021

Hodná holka, zlá krev

Hodná holka, zlá krev je krimi thriller v žánru young adult, který se stal New York Times bestsellerem. Jedná se o druhý díl série nesoucí název Návod na vraždu pro hodné holky - od britské autorky Holly Jacksonové, která píše odmalička. Návod na vraždu pro hodné holky byl jejím debutem. Kromě psaní příběhů a čtení ujíždí na videohrách a sledováním dokumentů o zločinech a představuje si, že je vyšetřovatelkou. Jacksonová odpromovala z angličtiny a mnoho let ji provází láska k záhadám, kterou využila při psaní děl pro mládež.

„To se děje, když děláš detektiva. Lidem okolo tebe se může něco stát. A ty jim ubližuješ, aniž bys chtěl. Musíš zachovávat tajemství, o kterých si nejsi jistý, že bys zachovat měl. To je důvod, proč už to nedělám, s ty bys taky neměl.“

Tentokrát si posvítíme na zmizení Jamieho Reynoldse. Pipa při minulém vyšetřování málem přišla o život, a proto se rozhodla s pátráním nadobro skončit. Ovšem její spolužák ji poprosil o pomoc se zmizením milovaného bratra. Místní policie nemá dostatek prostředků na všechny případy, a tak případ Jamieho není jejich prioritou - je to totiž dospělý jedinec, který již v minulosti z domova utekl.

Malé zapadlé městečko Little Kilton skrývá mnohá tajemství a nyní rozbouří vody události spojené se zmizelým. Na světlo vyplouvají nejrůznější skutečnosti, věci, nejen ty hezké. Jamie se během poslední doby hodně změnil, objevilo se nevyzpytatelné chování, bitky i krádeže.

Kniha je nejen čtivá, má i povedenou obálku, ale především nevšedně zpracovaný vnitřek, který je plný textů, rozhovorů, skic, obrázků, emailů, poznámek k případu, nákresů a především důkazů. Opravdu různorodý obsah, který rozhodně dokáže zaujmout.

„Co když ho nezachráním? Co když nejsem dost dobrá, abych ho dokázala zachránit? Nejsem dobrá ani hodná, Ravi, já…“ „Najdeme ho,“ řekl Ravi.

Pipa si založila svůj detektivní podcast o zločinech a rozhodne se ho využít k hledání Jamieho. Nedokáže stát stranou, když někomu hrozí nebezpečí a tak i proti přání rodiny rozbíhá další vyšetřování. Taktéž se v ději vracíme i ke staršímu případu a sledujeme soudní proces s násilníkem Maxem, vidíme, jak drahý právník a vliv médií mění pohled lidí na zločince.

Hlavní hrdinka je nesmírně statečná a inteligentní osoba. Pipa otvírá staré rány i vyzrazuje tajemství, až se začne vše obracet proti ní, a i když jí ostatní nevěří, nevzdává se. Hodná holka, zlá krev přináší domněnky, tušení, stopy, důkazy, vyšetřování, výhružky, sledovačky, i lži. Hrdinka to nebude mít vůbec lehké a případ ji pěkně zamotá hlavu.

Opravdu čtivé a napínavé dílo a navíc propracované. Nese se v duchu oblíbené Nancy Drew.

Ukázka: 

„Ty víš, jak se to dělá. To všechno, cos loni zvládla místo policie. Vyřešila jsi vraždu. Dokonce dvě. A tvůj podcast,“ polkl, „má stovky tisíc posluchačů. To je asi mnohem účinnější než jakákoliv média, na která má kontakty policie. Jestli chceme Jamieho najít, tak jen rozšiř mezi lidi, že zmizel, aby nám řekli jakékoliv útržky informací, které mají, nebo jestli ho třeba neviděli. Jsi naše největší naděje.“ „Connore…“ „Když se pustíš do vyšetřování a použiješ to do podcastu, tak ho určitě najedeme. Najdeme ho včas. Musíme,“ Connor ztichl. Rozhostilo se těžké ticho. Pipa cítila jeho váhu. Věděla, o co ji požádá. Nemohlo jít o nic jiného. Vydechla a ta věc, co jí žila v útrobách, se zavrněla. Její odpověď byla ale nevyhnutelná. „Promiň,“ zašeptala, „nemůžu, Connore.“ Connor vykulil oči a vytáhl hlavu z ramen. „Já vím, že toho po tobě chci hodně…“ „Chceš příliš,“ řekla a zadívala se k oknu, jestli jsou rodiče pořád ještě na zahradě. „Já už tohle nedělám.“ „Já vím, ale…“ „Posledně jsem málem přišla o všechno.“

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Z prnvího dílu jsem byla nadšená, tenhle už mám připravený doma a ve velmi brzké době se na něj chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla taktéž z prvního dílu nadšená a na pokračování jsem se hodně těšila. :)

      Vymazat