středa 30. června 2021

Karmadontova šachovnice

Karmadontova šachovnice je již pátým dílem úžasné sedmidílné série Cesta šamana, kterou má na svědomí ruský autor Vasilij Mahaněnko. Čtenáři je nabídnuto nevšední dobrodružství, u kterého se ani na chvíli nebude nudit. Výhodou pro čtenáře je, že všechny díly už mají český překlad, a tudíž není potřeba čekat na dovydání, což je rozhodně pozitivní, zvlášť když tahle díla končí vždycky velice napínavě.

Jedná se o žánr LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Knihu vydalo nakladatelství Fantom Print, ve kterém je podobných dobrodružných příběhů celá řada. A nejen fanoušek virtuální reality si jistě přijde na své. Za mě mohu ještě doporučit sérii Temný bylinkář, která je taktéž výborná.

Šaman musí zůstat věrný svému přesvědčení až do úplného konce, nebo dokud ho pokládá za správné. Myšlení je pro mágy. Šamani cítí.

Oblíbený hrdina Mahan je novým majitelem hradu Almeda. Jemu se ovšem daří v mnoha směrech a úspěchy jdou ruku v ruce se závistí a tak se musí mít na pozoru proti nepřátelům. Hrdina má opravdu dlouhý seznam věcí, které je nutné vyřešit. Musí si najít učně, vyrobit zbytek figurek do Karmadontovy šachovnice, zorganizovat výpravy, pustit se do úkolů, nabírat hráče, zvýšit si klenotnictví, zastavit Gereniku, starat se o finance, spravovat okolní vesnice, zaměřit se na rozvoj klanu Legendy Barliony, přečíst si o právech a povinnostech hraběte, opevnit hrad a upravit ho. Má prostě nabitý program o k tomu momentálně zablokované schopnosti. Mahan je ovšem vynalézaví a tak si srovnává priority a vymýšlí plány.

V knize čtenář nalezne taktiky, strategie, pletichaření, spoustu nepřátel, bitvy, monstra, levelování i romantiku. Důležitou roli hraje i instinkt a intuice. O Barlioně tedy virtuální realitě plné překvapení se v této části zase dozvíme o trochu víc. Poodhalí se nám více informací o historii i o jednotlivých postavách.

„Ty… Dane… ale to…“ zasekla se Anastarie a hleděla na mě s očima doširoka otevřenýma. To je neuvěřitelné. Podařilo se mi ohromit neotřesitelnou Anastarii! Jistě si teď zasloužím nějaký úspěch!

Tenhle příběh je prostě nabitý akcí a plný nejrůznějších dobrodružství. Jde o neskutečně poutavé, návykové a čtivé dílo. Při čtení jsem vždy maximálně spokojená a přijde mi, že každou částí je děj o trochu lepší. Téhle sérii mohu vytknout jedinou věc a to otřesné obálky, které mě a neměly by ani vás odradit od čtení tohoto úžasného děje plného výprav, nebezpečí, kořisti, úkolů, přátelství i lásky.

Pokud tuhle série neznáte, určitě ji vyzkoušejte a nebudete litovat. Autor vystavěl dílo velice povedeně, stupňuje se zde napětí a Karmadontova šachovnice se s námi rozloučí neskutečně napínavě. Okamžitě jsem se musela pustit do Šamanovy pomsty, jelikož závěr mě šokoval a já jsem nutně potřebovala vědět, jak se dílo vyvine dál. Takže za mě jedno velké doporučení!

Ukázka:

„Stacey, už mě štve se pořád usmívat a snášet příkoří. U pirátů se musím usmívat a snášet jejich triky. Při jednání s Plintem se musím usmívat a snášet ho. Ale když dojde na reálný život, nemůžu ani nic říct. Jsem tu prostě vězeň! Možná by to už stačilo?“ „Nepleteš si to náhodou?“ přimhouřila Anastaria oči. „Je tu hra, která má jasně daná pravidla, a pak je realita, ve které jsou ta samá pravidla velice odlišná. Ve hře se musíš usmívat a snášet příkoří, pokud chceš získat jedinečný předmět. V realitě je tvou povinností ozvat se, pokud se ti něco nelíbí, ale tady ne, Dane! V Barlioně se musíme my oba i všichni ostatní usmívat a snášet cokoli, co je v tu chvíli potřeba. Podívej se na Plinta, on dokonce za šílenosti, které dokázal, získal přezdívku Krvavý. Sám dobře víš, jak je střelený. Snažně tě prosím, nepleť si realitu s Barlionou!“ „Neplést si to? Následujících sedm let je mou realitou Barliona!“ Bohužel jsem nedokázal kontrolovat své emoce.

Hodnocení: 4,7/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Tuto sérii bych si chtěla hodně přečíst. :) Jen se k ní nemohu dostat. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super, že si série drží nastavenou laťku v dalších dílech. :) Otevřený, vygradovaný konec - je otázkou, jestli je to výhoda nebo ne. :D Ale pokud je možnost číst hned další díl...tak asi ano.

    OdpovědětVymazat