pátek 14. ledna 2022

Matčin hrob


 Matčin hrob je již třetím dílem série o vyšetřovatelce Josie Quinnové, která je neústupná, zásadová a snaží se něco změnit. Bojuje proti zajetým pořádkům, pere se za spravedlnost, i když jí to mnohdy přináší velké problémy.

Tento krimi thrillerem sepsala americká autorka Lisa Reganová, která se výhradně zaměřuje na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

Gretchen ukázala nalevo a Josie cítila, jak jí po celém těle naskakuje husí kůže. Lesy se táhly do vzdálenosti skoro pěti kilometrů, ale přesto věděla, téměř instinktivně, že mají namířeno do té části, do které se bojí znovu vstoupit ze všeho nejvíc.

Lisa Reganová hlavní hrdince pořádně nakládá. V každém dílu ji provádí hrozné věci. Tentokrát se Josie musí postavit svému největšímu strachu a to jednomu monstru – svojí pomstychtivé matce. Alkoholičce, která bere drogy, a která ji neustále ztrpčovala život. Nebezpečné osobně, ničící druhým životy.

Autorka příběh zasadila do Spojených států amerických, konkrétně do místa nazvaného Denton. Autorka využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které Lisa Reganová dobře zná. Lise Reganové v angličtině již vyšlo deset případů o oblíbené vyšetřovatelce Josie Quinnové. Čeští fanoušci se mohou těšit, jelikož se připravuje překlad čtvrtého dílu.

„Stará se jen sama o sebe, což znamená, že ostatní ji zajímají, jen když mají něco, co chce nebo potřebuje. Jakmile splní svůj účel, s potěšením je nechá trpět. Je zlomyslná, žárlivá a pomstychtivá, a ze všeho nejvíc je nepředvídatelná. A hodně, hodně nebezpečná.“

Velitelka místní policie Josie je statečná vyšetřovatelka, která jde proti proudu. Je nucena si vzpomínat na svoji děsivou minulost, kdy žila v osadě s obytnými přívěsy. Josie bydlela v úděsných podmínkách, chudobě, trpěla hlady, byla týraná a nenáviděná. Není se čemu divit, že na všechna prožitá dramata zkoušela zapomenout. Bohužel nový případ ji to znemožnil. Je objeveno tělo dospívající dívky. Kosti několik let staré přinesly šokující odhalení a zároveň spojení s Josiinou matkou, která není tou, za kterou ji považovala. Hrdinka je tak nucena znovu čelit démonům z dětství. Navíc se objevuje šikana, žertíky, obtěžování a útoky na její osobu a to je teprve začátek.

Volné pokračování oblíbené série přináší vzpomínky z dětství. Čtenářům jsou popisovány události a momenty z dětství hrdinky. Nejrůznější ukázky hrůz, které prožívala. Rozhodně se nejedná o lehké čtení. Z děje mnohdy až mrazí. Mísí se zde minulost s přítomností. A celý děj opravdu čtivý a poutavý. Navíc rozhodně nechybí dramatičnost a napětí.


„To není možné,“ dostala ze sebe a hlas jí přeskakoval. „Co není možné?“ „Belinda Roseová nemůže být mrtvá. Nemůže být mrtvá více než třicet let.“ „Vážně? A proč?“ „Protože Belinda Roseová je jméno mojí matky, a pokud vím, tak ta pořád žije.“

Dílo je složeno z 360 stran a 82 kapitol. V úplném závěru nalezneme ukázky z předchozích částí. Mizející dívky vypráví o sériovém vrahovi a únosci, který řádil v okolí celá léta. Dívka beze jména přináší unesení novorozeněte, které zmizelo neznámo kam a žena s amnestií je jediným možným vodítkem. Počet pohřešovaných osob postupně narůstá a zdá se, že pachatel je pokaždé o krok napřed. Nechybí ani kontakt na samotnou autorku, která chce, aby jí její fanoušci psali.

Hluboko pohřbená tajemství, šokující skutečnosti i temná minulost to vše nabízí dramatický Matčin hrob. Podle mého osobního názoru se jedná o nejlepší a nejnapínavější autorčino dílo.

Ukázka:

„Starosti mi dělá ten blbec, který ty inzeráty zveřejňuje. Jak můžeš vědět, že je to někdo z tábora Lloyda Todda?“ „No, coby policejní šéf jsem nechala zavřít spoustu lidí. Může to být kdokoli, ale začalo to po Toddově zatčení, poté co jsem vystoupila přinejmenším na třech dalších tiskovkách. Jestli jeho lokajové hledají, na kom si vybijou svůj vztek, budu tou osobou já. Jedná se jen o obtěžování. Nedosáhlo to takových rozměrů. Aby mě hlídala jednotka.“ Noah otevřel pusu, aby něco řekl, ale Josie ho zarazila zvednutou dlaní. „Nevylučuju možnost dohledu – i když se o sebe určitě dokážu postarat sama. Ale ne teď, ano? Právě teď musím jít do obchodu s telefony, abych si tam nechala změnit číslo. Znovu.“ Noah znal Josii natolik dobře, aby na ni netlačil. „Dobře,“ přitakal. „Budu na tom dělat. Pak mi to nové číslo pošli.“

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Kniha vypadá zajímavě! Není to žánr, který bych četla, ale znám pár lidí, které by tahle knižní série mohla zaujmout ♥ Pěkně sepsaný článek!

    L.V.
    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat