pátek 28. ledna 2022

Téměř zapomenuté recepty


 Téměř zapomenuté recepty jsou pestrobarevnou kuchařkou od českých autorek a především sester Michaely Smolové a Kataríny Dimoulatos. Ruku k dílu přidala i zkušená fotografka Jarka Lempochnerová.

Celé dílo je rozděleno na několik sekcí. Začíná se momentálně aktuálními vánočními recepty. Zde nechybí mé nejoblíbenější vanilkové rohlíčky, sádelníky, rumové měsíčky nebo ořechové štangličky. Pak se přechází na slavnostní recepty, jako jsou kremrole, originální Sacherův dort či pálený mandlový dort s citronovou polevou. Recepty na víkend nabízí pečené buchty s tvarohem, bublaninu, mramorovou bábovku, piškotovou roládu nebo kynutý meruňkový koláč s drobenkou. Část je věnována i chlebu a pečivu, můžete si upéct vlastní makové loupáky či domácí veku. Na řadu přichází podzimní recepty jako je domácí tažený štrůdl, švestkové taštičky se strouhankou či ořechový koláč. A v samotném závěru nechybí ani nejrůznější sirupy, zavařeniny, nápoje, sušenky a drobné pečivo.

Michaela Smolová spravuje blog Sisters Bakery, který si vytvořila díky lásce k dobrému jídlu a především sladkostem a zatáhla do něj i svoji sestru. Kromě toho je manželkou, matkou dvou dětí a marketingovou konzultantkou na volné noze. Mimo pečení, ráda hraje na klavír, venčí pejska nebo jen posedává s rodinou.

Jarka Lempochnerová je fotografka, fotografování patří mezi její vášně stejně tak jako čokoláda, cestování, běh, vaření, pečení, rodina a přátelé. Kamarádí se s Michaelou a její sestrou, které ji přivedli k foodstylingu a fotografování jídla a úzce spolu spolupracují.

Katarína Dimoulatos je mladší sestra Michaely, která si našla řeckého manželka, s kterým má dvě děti. Pracuje jako matrikářka. Chuť k jídlu, pečení i vaření ji odmalička vydržela dodnes.

Protože dobré jídlo a po něm skvělý koláček udělají krásný den ještě krásnějším.

Cukrářská kniha je plná receptů, na které již padal prach, a které pekly naše babičky. Jsou sesbírané ze starých zápisníků a ze zažloutlých kuchařských knih. Nakonec byly upraveny do finální podoby, aby se daly upéct i dnes. Takové nostalgické zavzpomínání na dobu dětství.

Krásně graficky zpracované dílo doprovází řada fotografií, nechybí sepsané ingredience i jednoduše popsané postupy na hned několik pečlivě vybraných starých, ale za to lahodných receptů. Takové pečení pro radost.

Autorka Michaela Smolová odmalička ráda zaznamená všechno možné, je to taková kronikářka. A tak se rozhodla sepsat i její nejoblíbenější recepty, na které by nerada zapomněla a které si zaslouží vytáhnout na světlo. Jsou samozřejmě zmodernizované, aby chutnaly i v dnešní době. Téměř zapomenuté recepty jsou připomínkou starých dobrých časů, když jsme ještě ochutnávaly dobroty od svých babiček.

Po delším vybírání jsem se rozhodla upéct bublaninu, která byla rychlá a především chutná.

Přikládám na ukázku i tento recept.

Ingredience:

250 g moučkového cukru
150 g másla
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 vanilkový cukr
Kůra z poloviny citronu
20 g hladké mouky
100 g dětské krupičky nebo hrubé mouky
250 ml mléka
Polovina prášku do pečiva
Asi 200 g ovoce

Postup:

Máslo s cukrem a vanilkovým vyšlehejte do hladkého nadýchaného krému a poté postupně zašlehejte žloutky a citronovou kůru. Ke směsi prosejte oba druhy mouky a prášek do pečiva zlehka promíchejte. Poté přidejte mléko a dobře promíchejte, nejlépe gumovou stěrkou, aby těsto zůstalo nadýchané. Nakonec opatrně vmíchejte pevný sníh z bílků. Těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na povrch rozložte ovoce a pečte v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 30 minut do zlatohněda. Bublaninu podávejte posypanou moučkovým cukrem.


Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. kuchařka vypadá pěkně :) škoda, že doma už sladkých mám dost :D

    OdpovědětVymazat