pátek 7. října 2022

Víno od Bodláků

Krásný den,

v dnešním článku dnes netradičně nebudou středobodem všeho knihy, ale VÍNO. Které u většiny z nás tvoří nedílnou součást čtecího rituálu. Mnozí se celý den těší, až si vezmou do jedné ruky knihu, do druhé sklenici vína a zabalí se do deky. Já osobně sice dávám přednost čaji, ale v mém okolí mnozí čtenáři nedají na sklenici vína dopustit.

Ve spolupráci s vínem od Bodláků bych vám ráda představila moderní webové stránky nabízející garanci kvality vín a mající skladem vína od více než osmdesáti vinařů z celého světa. Navíc jsou k nalezení ve více než šesti set restauracích a objednávky odesílají do 24 hodin.


Jedná se o rodinnou firmu, která od roku 2003 zásobuje dobrým vínem restaurace a hotely po celé České republice. Projekt Víno od Bodláků má usnadnit porozumění vínu a pomoci k výběru těch nejzajímavějších kousků. V čele firmy stojí Radek Bodlák, který s gastronomií začal už na vojně. Ale opravdová vášeň k vínu u něj propukla v devadesátých letech, kdy pracoval v poděbradském hotelu Bellevue. Tehdy jako jeden z prvních v České republice absolvoval sommelierský kurz u pana Kopečka ve Vinařské Akademii Valtice. Jeho snem bylo otevřít si vlastní vinárnu a obchod s vínem. A to se mu nakonec splnilo, začínal spolu s manželkou Jitkou Bodlákovou (která se stará hlavně o administrativu a kontrolu kvality) v garáži, kterou společně přebudovali. Nyní mají už vlastní sklady a kancelář poblíž Poděbrad. Takto vznikla firma Harmonia Vini – přední dodavatel vína do české gastronomie. Syn Filip Bodlák má rovněž sommelierský kurz, a dokonce se účastnil jako hodnotitel významné soutěže Concours Mondial de Bruxelles. Oplývá zálibou v technologiích a nyní se věnuje internetovému obchodu.

Na jehož stránkách je opravdu velký výběr vín a já oceňuji především snadné vyhledávání. Lze vybírat například podle barvy vína, podle země původu, podle obsahu cukru nebo podle vinaře. Nechybí ani oblíbené kategorie, kde se můžete inspirovat u ostatních.

Pro ještě lepší usnadnění vyhledávání je možné zadat filtry: vybrat cenové rozmezí, typ produktu, sladkost, odrůdu, značku, typ uzávěru, sud, zemi (Argentina, Česká republika, Francie, Itálie, Izrael, Německo, Rakousko) či region. Podle barvy jsou vína rozdělena na bílá, červená, růžová a dokonce oranžová (která bych v budoucnu ráda ochutnala). Co se týká odrůdy tak v nabídce je Hibernal, Chardonnay, Merlot, Pálava, Primitivo, Rulandské šedé či Tramín červený. Podle obsahu cukru můžeme vybírat mezi suchými, polosuchými, sladkými a polosladkými. Z vinařů je zastoupen například Cantine De Falco, Mádl Malý vinař, Neustifter, Sedlák, Stará vinice, Vini Tonon, Vinselekt Michlovský.

Mě osobně překvapilo velké množství produktů, v nabídce jsou například perlivá a šumivá vína, originální dárky, tematické kolekce – spojující vína, která k sobě patří víc než jiná a člověk tak objeví a ochutná něco nového. Proto vznikly balíčky vín, v nichž jsou zastoupena i unikátní vína, což je ideální pro ty, kdo nechtějí trávit výběrem moc času. V nabídce jsou například nejlepší červená zahraničních vína nebo TOP vína z italského Veneta. Co se týká dárkových balíčků nalezneme v nich – dárkovou sadu italských bublin pro maminku, rakouská vína pro bráchu, italská vína pro ségru či prosecca pro kolegyni, atd. Bag in box nabízí dokonalé balení, ať už se jedná o bílé, červené nebo růžové víno. Mezi nejoblíbenější patří Tramín a Sauvignon. Tipem společnosti je italské Pioppo Grigio, Cabernet Franc, Rosso Cantalupo, Modrý portugal z Moravy nebo novinky odrůdy Pálava a Irsai Oliver.




 A tím ještě nabídka nekončí, na stránkách naleznete i víno v litrovkách, slámové či ledové. Nechybí ani perlíto, Cava, Champagne, Prosecco nebo perlivá vína, a to i v plechovce. Já osobně se rozhodla vyzkoušet neobvyklou příchuť grep. 

Mě především zaujala speciální vína z nabídky. Neodolala jsem limitované edici ve spolupráci s hokejistou Jaromírem Jágrem, kdy výtěžek z prodeje jde na podporu nadace Kapky naděje. Jde o příchuť černý rybíz a na láhvi nechybí ani podpis samotné hokejové hvězdy. A není jedinou známou osobností v nabídce je i limitka i od Jiřího Lábuse, Osmanyho Laffity, Martina Dejdara či Kateřiny Hrachovcové. Tohle víno moc ráda ochutnám, ale na to si budu muset nějakou chvíli počkat, jelikož jsem těhotná. O to víc jsem byla nadšená z objevu nealkoholických vín, o níž jsem doposud nevěděla, že existují. Ale udělalo mi to velkou radost. Nealkoholické víno nezatěžuje tělo alkoholem a současně má blahodárné účinky na trávení. Samozřejmě že chuť vína je jiná, ale vůbec není špatná, taková ovocnější a svěžejší. Vína jsou ze sklepů Miloše Michlovského a já si vybrala, bílé a růžové. V nabídce je ještě červené. Je to opravdu něco jiného, neobvyklého a v mém stavu ideální řešení.


Velice děkuji Vínu od Bodláků za zaslání krásného balíčku a možnosti vyzkoušet zase něco nového. Pokud i vás některé produkty zaujaly, určitě se podívejte na stránky a třeba uděláte radost sobě nebo někomu v okolí.


Co vy a vína? Která jsou pro vás ty nejoblíbenější? A znáte Víno od Bodláků?


1 komentář:

  1. Víno mám moc ráda, zejména bílé. O tomhle jsem ještě neslyšela, ale vypadá velmi zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat