pátek 7. dubna 2023

Stínem políbená a Krvavý slib

Stínem políbená je třetím dílem fantasy série Vampýrská akademie, která je složená dohromady ze šesti částí. V českém překladu již vyšla před lety, ale tentokrát vychází v novém přebalu pod značkou booklab patřící nakladatelství Slovart. Autorkou obálky je mladá talentovaná Adéla Stopka.

"Když jsem s tebou, jsem pořád blázen, Rose. A teď ti složím báseň." Zaklonil hlavu a zakřičel do nebe:
"Rose sluší rudá,
ale modrá ne.
Jak trn je ostrá,
právě tak bojuje."

Tohle čtivé fantasy dílo sepsala oblíbená autorka Richelle Mead a po vydání zaznamenala obrovský úspěch. Na ten navázala sérií nesoucí název Pokrevní pouta, ve které vystupují některé postavy z VA, takže pokud jste si tohle dílo oblíbili stejně jako já. Můžete sáhnout po téhle náhradě. Taktéž musím vyzdvihnout povedenou autorčinu sérii Sukuba či samostatný román Neslyšno. Ani jedno z těchto děl mě osobně nezklamalo.

Nechápala, jaké to je, cítit lásku tak silnou, až vás z toho bolí hrudník - lásku, kterou můžete jen prožívat, ale ne vyjádřit. Došlo mi, že dusit v sobě lásku je totéž jako dusit v sobě vztek. Užírá vás to zevnitř, až byste z toho nejradši křičeli nebo do něčeho kopli.

 Do děje se vracíme přesně v místě, kde jsme v minulé části skončili. Opět se zde řeší milostné vztahy přeci jen jsou hlavní hrdinky středoškolačky, které teprve hledají své místo ve světě. Adrian je naprosto poblázněný a touží po Rose, ta má oči jen pro jejího učitele, s kterým být nemůže jelikož je dělí nejen věk, ale i jejich práce strážců. Adrian tráví hodně času s Lissou a společně se snaží učit od sebe vše, co souvisí s éterem a Christian žárlí, jelikož se kvůli jeho pověsti k princezně nehodí, není pro ni dobrou partií. Rose se po smrti Masona změnila - mimo jiné začala vídat jeho ducha a to ji trápí, ale nechce se s tím nikomu svěřit. Vrhá se do všeho bez přemýšlení a ani tentokrát se jí nevyhnou průsery. Blíží se závěrečná zkouška, která rozhodne, koho dostanou dhampýři za Moroje, a jelikož chce Rose svoji nejlepší kamarádku musí se snažit, jelikož v nynějších terénních praxích má dost problémy. Vybrali ji totiž Christiana, který je sarkastický a těžko s ním vycházela, ale postupně si k němu nachází cestu.

Ukázka:
 Eddie spolu s Lissiným přítelem Christianem a Morojkou Miou byli se mnou a s Masonem, když nás zajali Strigojové. Eddie sice neumřel, ale neměl k tomu daleko. Strigoj, který nás věznil, se z něho po celou dobu našeho zajetí krmil, aby vyprovokoval Moroje a vyděsil dhampýry. Fungovalo to, byla jsem vyděšená. Chudáček Eddie byl skoro celou dobu v bezvědomí, protože ztratil spoustu krve, a navíc u něj taky zafungovaly endorfiny z vampýřího kousnutí. Byl Masonův nejlepší kamarád a byl skoro stejně zábavný a lehkomyslný. Jenže poté, co jsme unikli, Eddie se změnil, stejně jako já. Pořád se čato usmíval i smál, ale v očích se mu usídlil pochmurný vážný výraz, který prozrazoval, že je vždy připraven na nejhorší. To bylo samozřejmě pochopitelné. Vždyť byl svědkem toho nejhoršího. Stejně jako jsem si vyčítala Masonovu smrt, cítila jsem se zodpovědná i za tuhle Eddieho proměnu a za všechno, co si od Strigojů vytrpěl. Možná to není tak docela spravedlivé, ale stejně si nemůžu pomoct. Teď mám dojem, že mu něco dlužím. Jako bych ho měla ochraňovat nebo mu to nějak vynahradit.


Hodnocení: 4|/5  
Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!


Krvavý slib je čtvrtým dílem fantasy série Vampýrská akademie a je zatím nejdelší částí, má přes čtyřista stran. A  úplně prvně se hlavní hrdinky rozdělují. Mezi nerozlučnou dvojici vložila klín tragédie. Navíc má příběh novou kulisu a čtenář se dostává do Ruska - na Sibiř i do velkých měst.

Rose se najednou zhroutil svět a její život se změnil v noční můru. Z její velké lásky se stala krvelačná příšera - Strigoj. A Rose to nemůže nechat jen tak a vydává se na nebezpečnou misi. Kdysi si s Dimitrijem slíbili, že raději zemřou než být monstry, kteří ztratí dřívější osobnost a zabíjejí pro zábavu. Je tedy na výpravě, s cílem najít Dimitrije a zabít ho. Což pro ni bude extrémně těžké, jelikož se hrozně  milovali a byl mezi nimi naprostý soulad. Ale zároveň ctí jeho přání a osvobodit ho, i když nebude vůbec lehké ho přemoci, jelikož je teď rychlejší i silnější. Ale aby se mohla v životě posunout dál, všechno opustila. 

Protože jestli se mi vážně povede uskutečnit tenhle šílený plán, pokud skutečně zabiju muže, kterého miluju, bude to znamenat, že Dimitrij zmizí ze světa. A já si nejsem jistá, jestli v takovém světě chci žít.

Jelikož je Rose stínem políbená může poutem kontrolovat Lissu a čtenáři je tak nabídnut i děj z akademie, kde Lissa pomalu ztrácí sebe samu a kde se rozbíhají pletichy u dvora i nejrůznější manipulace. V ději se objevují i nové postavy. Hned v úvodu se seznamujeme s alchymistkou Sydney, která je vázaná mlčenlivostí a zároveň posláním ukrývat před lidmi nadpřirozeno. Hlavně proto, aby lidé nezačali toužit po nesmrtelnosti a nechtěli se stát dobrovolně Strigoji. Bere to tak, že zachraňuje lidstvo, a Rose považuje za zvrácenost. I přes neshody si protagonistky navzájem sedly a pomáhaly si navzájem. Což se Rose v cizí zemi, kde mluví odlišným jazykem a nikoho tu nezná rozhodně hodilo.



Obě díla se čtou skoro sami, opravdu je příběh neskutečně čtivý a napínavý. V mém případě se jedná o rereading. A stejně jako před lety mě knihy moc baví. Autorka stvořila čtivý magický svět, ve kterém se pohybují různé bytosti. Kniha v žánru fantasy přináší středoškolské drama plné pravého přátelství, krve, magie, upírů, nebezpečí, drbů, vztahů i bojů. Jsem přesvědčená o tom, že většina tuhle sérii již v minulosti zaznamenala, ale pokud je tu někdo, kdo ji ještě nečetl, tak to napravte. Nebude zklamáni. Richelle Mead je opravdu schopná autorka, která umí zaujmout. A mě tato díla baví snad ještě víc, než kdysi. Společně s protagonisty prožívám jejich trápení, jelikož autorka je umí tak věrohodně popsat, že se do nich čtenář umí vžít a hlavně ho zajímá, co s nimi bude. 

"Zabíjíš mě, Rose," poznamenal melodramaticky. "Každý den bez tebe je pro mě utrpením. Jsem sám. Trápím se kvůli tobě a pořád si říkám, jestli jsi ještě naživu."

Ve Stínu políbené i Krvavém slibu na čtenáře čeká šokující konec, který rozhodně láká k přečtení další části. Tahle série mě nepřestává udivovat, nepamatovala jsem si, jak dojemně a srdceryvně mnohé scény Mead napsala, a jak snadno lze propadnout kouzlu hrdinů. Kteří se milují, ale osud jim nedovoluje být spolu.

Jedinou výtkou je autorčina podrobná rekapitulace děje. Mead hodně věcí neustále opakuje, což se může hodit, když čekáte na překlad dalších dílů několik měsíců, ale když je čtete za sebou, tak je to poněkud otravné.

"Když nemáš oči otevřené, nepoznáš rozdíl mezi sněním a bděním."

Richelle Mead pochází z Michiganu a nyní žije v Seattlu ve státě Washington. Než se stala spisovatelkou, vyzkoušela si několik různých kariér. Získala diplom z několika fakult - svobodné umění, náboženství a učitelství pro středí a vysoké školy. Nakonec se rozhodla, že svou cestu vidí ve psaní. Je přesvědčená, že všechno její vzdělání ji na to připravilo. Richelle jako celoživotní čtenářka byla vždy fascinována mytologií a folklórem. Když nepíše, dívá se na špatné reality show, cestuje, zkouší zajímavé koktejly nebo nakupuje oblečení. Sama o sobě tvrdí, že je závislá na kávě a bojuje s prokrastinací. Série Vampýrská akademie je její nejprodávanější. Byla na seznamu bestsellerů NY Times a US Today, získala ocenění od Americké knihovní asociace a byla přeložena do třiceti jazyků.


Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. VA jsem četla s původními obálkami již před mnoha lety a tenkrát se mi knihy líbily hodně. :) Musím říct, že tohle nové zpracovaní vypadá krásně.

    OdpovědětVymazat