pátek 31. března 2023

Oko hurikánu

 Oko hurikánu aneb Nikdy nepodceňuj holky  je třetím dílem young adult fantasy série Seafire od autorky Natalie C. Parker. Jde o dobrodružný pirátský příběh plný zrádných vln a touhy po pomstě.

Jedná se o vyvrcholení celé trilogie, ve kterém konečně dojde ke střetu Kaledonie a jejího největšího nepřítele. Půjde o velký boj, který si vyžádá mnoho ztrát. 

Oběti sice neodmyslitelně patřily do jejich světa, ale obětovat se bylo jednodušší, když jste neměli co ztratit. 

V úvodu knihy je popsáno první setkání Kaledonie a Lira - tentokrát z jeho pohledu. Opět jsme byli svědky toho, jak podrazil Kaledonii a způsobil zničení její lodi a zabití všech blízkých osob. Kapitánka se od té doby chce pomstít a hodlá tohoto zlosyna zničit. Nejvíc ji trápí, že její vlastní bratr Donally je na straně Lira, který po zabití Arica převzal vedení nad Střelami.

Kniha má kolem tři sta padesáti stran. Jedná se o dobrodružnou pirátskou výpravu, která může svrhnout tyrana a přinést svobodu a nebo může skončit zničením kapitánčiny flotily.

Kaledonii se zvedl žaludek.. Věděla, že je to pravda: svého bratra už vůbec nezná. Nezná ho už dlouho, ale ani tak si nedokázala představit takového Donnallyho, který by byl schopen udělat to, co tvrdila Remi. Ano, Střely zabíjely. Ale ne své vlastní lidi. 

Statečná kapitánka Kaledonie Stynx má v rukou osud celých moří, stojí proti velkému nepříteli a tak musí hodně riskovat, aby zvítězila. Připravuje se na válku, což ji přivede k nečekanému spojenectví, aby ochránila ty, na kterých ji záleží a které miluje. Kaledonie má stále více flotil i lidí. Po vyhraných bitvách na moři, opravuje lodě a pomáhá Střelám vytlačit z jejich těl návykový kal a pak je nechává si svobodně rozhodnout, co udělají se svým životem. Stále cvičí svou posádku a vymýšlí plány, tudíž nemá moc čas na romantiku. Ale i přes válečný stav se citům nedá zabránit.

Série vznikla jako taková pocta filmu Šílený Max: Zběsilá jízda, který autorku inspiroval, aby se připojila k dobrodružství a taktéž sepsala dílo. Věnovala ho čtenářům - především dospívajícím dívkám, které podňecuje k tomu, aby se nebály za sebe postavit. Aby si uvědomily, že dokáží víc, než si myslí. Taková oslava ženské síly.




Kniha ukazuje, že nic není jen černé a bílé, ale je důležité se nevzdat. Pirátský příběh je plný střetů, krve, zbraní, soli, strategií, střelného prachu, dobrodružství, rebélii, manévrování, bitevních lodí, kormidlování, navigování a především odhodlání. Odehrává se na otevřeném oceánu, kde se kapitánka dívčí posádky s odhodláním pouští do zničení krutého nepřítele.

Kaledonie byla odhodlaná ho zničit už od samotného začátku, kdy pozabíjel celou její rodinu, a teď, když se pomalu měnil v Aricovu kopii, jí ani nic jiného nezbývalo. Jediným způsobem, jak Lira zničit, bylo připravit ho o veškerou moc a využít ji k vytvoření světa, který by nebyl ovládaný strachem. 

Co se týká mého osobního názoru tak musím přiznat, že tohle oddechové čtení má vzestupnou tendenci, ale přesto jsem si čtení tolik neužila. Seafire nepatří mezi má oblíbená díla a navíc pirátské příběhy nevyhledám. Kromě toho k postavám jsem si za celou dobu nedokázala najít cestu, a tudíž mi tolik nezáleželo na jejich osudu. Navíc autorčin styl psaní není nijak propracovaný a je znát, že jde o žánr young adult. A já už bohužel nejsem cílovka.

Série Seafire anebo Nikdy nepodceňuj holky vychází pod značkou Booklab. Ve kterém nechybí popsané souboje i obsazování lodí. Jedná se o trilogii, tudíž se čtenáři tímhle dílem rozloučí s touhle fantasy pro mládež potažmo pro dívky, kterým ukazuje sílu přátelství, ale i odvahy. Hlavní roli v knize mají odvážné, kurážné a především schopné dívky, které se nevzdávají, ale jdou si tvrdě za svým. Příběh je tedy určený především čtenářkám, které si libují v bojích a nevadí jim dobrodružství na moři.

Ukázka:
"Měsíc v zárodku. Značí období rozvoje a nových příležitostí. Příslib věcí budoucích." Zvedl ruku k bledému měsíci její tváře a vklouzl jí prsty do vlasů, potěšený jejím překvapením. "Je to měsíc začátků a konců." Byli dvěma stranami jedné mince a to, co bylo koncem pro tuhle dívku, bylo novým začátkem pro něj. V očích se jí mihlo pochopení, jen vteřinu předtím, než se jí Lirova druhá dýka zabořila do jemné kůže břicha. Téměř zalitoval, jakou jí způsobil bolest. Lir položil její zmítající se tělo na písek, sklonil se k ní a zašeptal: "Díky, žes se mnou měla slitování. A díky za tvou loď, Ohnivý kvítku." Ještě netušil, jak obrovský dar mu porážka téhle holky přinese. Ani ho nenapadlo, že by mohla přežít. To až v letech, která měla teprve přijít, si uvědomí, že jí takhle ránu zasadil záměrně. Aby zajistil, že nezemře. Aby vyzval osud, že je může opět svést dohromady.




Hodnocení:

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!


3 komentáře:

  1. Mě osobně tahle série příliš neláká, ale je super, že je konečně nějaká pirátská kniha zaměřená primárně na čtenářky. :)

    OdpovědětVymazat