středa 19. července 2023

Dračí plamen

 Dračí plamen je standalone fantasy román vydaný pod značkou booklabu, který je zaměřený na knihy pro mládež. Sepsal ho známý autor Patrick Ness.

Patrick Ness je americký autor, který se narodil poblíž armádní základny ve Virginii. Když začal pracovat na svém prvním románu, osud ho zavedl do Londýna, kde se usadil a dodnes zde žije. Je autorem příběhu My ostatní tu prostě žijem, Něco více nebo série Chaos.

"Vesmírů je nekonečný počet," vysvětloval Kazimir. "Existují vedle sebe, jsou tvořené volbou učiněnou v každém z nich a rozvětvují se do odlišných možností."

Sára Dewhurstová a otec jsou vyděděnci, žijí ve Frome - washingtonském městečku, ve kterém tlučou bídu s nouzí. Snaží se ze všech sil udržet farmu nad vodou, ale mají velké dluhy. Trápí je obavy, aby jim zůstala střecha nad hlavou. A tak se rozhodnou k velkému kroku a najmou si draka. Ve smluvený čas k nim tedy přiletí modrý drak Kazimir. Lidé se všeobecně těmto bytostem vyhýbají, pohrdají jimi, povídá se, že nemají duši. Přesto se Sára nebojí a s drakem si dokonce povídá. A tak vyslechne dávné proroctví a zjistí svůj temný osud. Hrozí, že svět skončí v ohni.

Kromě Sáry se v knize objevují i agenti FBI, který řeší nadpřirozené úkazy, nebo třeba klučina z kultu uctívačů draků, který hodlá spáchat vraždu. Postapokalyptické vypravování je plné pomsty, vykoupení, draků i magie. Tahle young adult kniha pracuje s alternativní historií. 

"Jak tento svět skončí?" "Samozřejmě skončí v ohni," odpověděla. "Ale my tento osud změníme. Od základu jej změníme." "Jakou v tom mám úlohu?" "Jsi bodem zvratu. Postrčíš historii správným směrem a vše se změní."

Patrick Ness je osobitý autor a jeho díla jsou prostě svá a svým způsobem zvláštní.  Bohužel jsem si s jeho stylem doposud úplně nesedla a něco mi na jeho příbězích prostě schází. Mrzí mě, že Patrick Ness je pro mě tolik netypický, protože většina ostatních čtenářů je z jeho děl nadšená. Já osobně bohužel vždycky končím čtení s depresivní náladou a totálně zmatená. 



Kniha má přes 380 stran a je složená ze dvou částí. Popisuje alternativní historii roku 1957, tedy období studené války. V tomhle konkrétním světě, je zcela normální potkat draka, který navíc mluví. Ale draci a lidé se nesnáší, mají mezi s sebou dohodu, že se nebudou navzájem zabíjet. V knize nechybí předsudky, nenávist i rasová nesnášenlivost. Modrý drak znamená, že pochází z Ruska a je učenec, jelikož je období studené války a děj se odehrává v Americe mají ho lidé za zvěda.

"Lhali jsme," opakovala. "Nemáme dost zlata, abychom mu po skončení práce zaplatili." "Říkal jsem ti, že si s tím nemáš dělat starosti." "Jak bych si je neměla dělat? Draci jsou nebezpeční. Tomuhle jsme lhali. Vina padá na nás oba."
Do knihy Patrick Ness vnesl na můj vkus přehršel věcí. Takový mix - kult věřících, uctívače draků, jadernou válku, rasovou nenávist, ohrožení rovnováhy, bod zvratu, náboženství, poslání, nebo gay láska. Zamotaný příběh vypráví o obyčejné dívce a neobyčejném osudu. Existují totiž odlišené světy a různé možnosti. Já osobně jsem si čtení příliš neužila, a to i přes fakt, že kniha má nádhernou obálku a ještě hezčí ořízku. Přesto věřím, že fanoušci Nesse budou nadšeni, ale já se k nim bohužel nikdy řadit nebudu. :D

Ukázka:

"Něco se musí stát. Něco, co nelze přerušit." "A ty máš zajistit, aby to nebylo přerušeno." "Ano, mám."
"Tím, že někoho zabiješ." "Pokud budu muset." "A ty budeš muset. Viděl jsem, v co věříš. Takže kdo je to?" Malcolm opět neodpověděl. Neznal jméno té dívky. Mitera Thea měla pocit, že to pro něj bude snadnější, když se je nikdy nedozví. Že díky tomu pro něj bude její zabití nějak méně osobní, což byla absurdní, obscénní myšlenka, ale v dané situaci se hodila. Nemyslel si ale, že by tohle mohl říct Nelsonovi. "Tohle je šílenství," pravil Nelson. "Jak ti může něco  z toho vůbec dávat smysl?" "Bylo to předpovězeno." "Kým?" "Draky. To proroctví je staré tisíce let." Na tohle Nelson neřekl nic. Vůz před nimi se opět pohnul a Malcolm jej následoval dolů z dlouhého kopce. Hory kolem nich se zcela ztrácely v mlze a sněhu. "Ty tomu opravdu věříš?" zeptal se Nelson po chvíli. "Věřím." "A věříš tomu, že když to neuděláš, tak-" "Všichni zemřou. Všichni." "Jak?" "Cože?" "Jak všichni zemřou? Přesně?" Malcolm se k němu otočil, třebaže odlepit pohled byť jen na okamžik od vozovky bylo riskantní. "V ohni."

Hodnocení:2,7/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!


6 komentářů: