úterý 28. listopadu 2023

My všichni neřádi

 My všichni neřádi aneb Krev nade vše je prvním dílem temné fantasy duologie od dvou amerických autorek Amandy Foody (sepsala sérii Stínová hra) a C.L. Herman (sepsala Pohlcující šeď a Tonoucí léto). Obě to jsou podle New York Times bestsellerové autorky.

Kniha okamžitě zaujme svojí netradiční obálkou, ale především anotací. Mě nejvíce zaujalo přirovnání k mé nejoblíbenější sérii Hunger Games. Takže jsem začala být extrémně zvědavá. A příběh překonal má očekávání. Vůbec se nedivím, že se jedná o New York Times Bestseller.

Zabij, nebo budeš zabit. Byla to ponurá záležitost.

Sedm ilvernathských rodin bojuje o moc tak, že posílají své děti do arény. V každé generaci jsou vybráni šampioni, kteří mají zajistit svému rodu vítězství a výlučný přístup k vysoké magii, která již jinde vymizela. Všichni si chtějí zajistit vítězství, ale ne všechny rodiny na to mají prostředky, schopnosti či reputaci. 

Vždy je vybíráno sedm šampionů, každý z nich má jinou sílu, schopnosti i postavení. A tak si hledají spojence a především partnerství, aby vyhráli a přežili. Dříve bylo tohle krvavé klání světu utajeno, ale vše se změnilo, když vyšla kniha, která vše vyzradila. Nyní o vražedném řádění ví celý svět a snaží se do toho zasahovat a ze šampionů jsou rázem mediální hvězdy. Hrdinové vymýšlí nejrůznější strategie a připravují si mocná kouzla, aby měli v aréně šanci. Čarotvůrci a kletbotvůrci podporují jen ty nejschopnější, které vybaví mocnými kouzly různých úrovní. A zbytek si musí poradit sám.

A tak se rozhodla. Bude princezna, která dobrovolně vejde do dračí sluje a úpěnlivě draka požádá, aby ji zachránil.

Příběh má přes čtyři sta stran a obsahuje mapu Ilvernathu, aby si čtenář lépe dokázal představit, kde se šampioni pohybují. Tohle napínavé čtení vypráví o turnaji na život a na smrt. Kniha je popisována z pohledu více vypravěčů, kteří se v ději nahodile střídají. Jsou jimi:

Alistair Lowe pochází z té nejkrutější rodiny. Patří mezi favority,  jelikož většinou vyhrávají členové Looweů, kteří si pojišťují svůj zdar hrůzostrašným způsobem. Jsou to známí a velmi mocní vrazi.

Loweovi si z krutosti udělali korunu a tu nosí, jako by pro ně byla stvořena.

Isobel Macaslanová se stala první ohlášenou šampionkou turnaje, kterou si reportéři ihned oblíbili. Po dlouhým letech se v bídné rodině Macaslanů objevil velký talent a  konečně mají i oni šanci na výhru. A oprášení zašlé slávy. 

Gavin Grieve je outsider hned od začátku. Pochází ze slabé rodiny, která zatím nikdy turnaj nevyhrála. Jedná se o malý zahořklý klan, který je většině k smíchu. Gavin neuzavřel žádné spojenectví, nikdo ani jeho rodina nevěří, že má na to vyhrát. Je zoufalý a tak kývne na děsivou nabídku, která ho změní.

Briony Thorburnová jako jediná po vybrání do turnaje touží a celý život se na to připravovala. Odmalička se chce stát hrdinkou a trénuje, aby byla připravená. Je zdatná fyzicky i magicky, ale její sen se jí znenadání rozpadl.

Zachvátila ho vlna hněvu. Svět si na Ilvernath stovky let ani nevzpomněl. Na jeho podivné přírodní úkazy. Na jeho šeptané pohádky. Na cákance krve na tajných stránkách jeho dějin. Až doteď.

Hned v začátku autorky čtenářům přiblíží hlavní protagonisty a vysvětlí, jak funguje svět. V každé generaci, jakmile se objeví krvavý měsíc je potřeba vybrat svého šampiona s nejlepšími magickými schopnostmi a dovednostmi, který se utká v turnaji.

Tenhle bláznivý spletitý román si mě získal během prvních kapitol. Neskutečně napínavé čtení plné překvapivých momentů. Byla jsem napnutá, jak kšandy. Četla jsem celou knihu se zadrženým dechem a děsila se konce. A na něm čekal cliffhanger, ještě, že jsem měla doma hned po ruce pokračování, které vyšlo na podzim u nakladatelství Host.

Bylo jedno, jak surový, jak tvrdý bude muset být, ale nemůže si dovolit, aby mu na čemkoli záleželo. Ani na ostatních šampionech. Ani na vlastní duši.

Zprvu nadšený projekt dvou nejlepších kamarádek vyzrál v zábavný, ale i surový příběh plný zvratů, zrady, obětí, nespravedlnosti, komplikovaných vztahů, hrůzy i naděje. Autorky si pro nás připravily propracovaný svět, který je temný až brutální. Násilná tradice mocných rodin nutí jejich potomky mezi sebou bojovat na život a na smrt. Tenhle strhující příběh prostě nelze odložit.

Host prostě vydává naprosto famózní fantasy romány. A my všichni neřádi nebyli výjimkou. V díle se objevuje romantika, LGBT tématika, spousta magie, ale i krve. Já osobně jsem byla naprosto nadšená. Už ani nevím, kdy naposledy jsem nějakému dílu dala tak vysoké hodnocení. ;-)

Ukázka:

Loweovi ho na turnaj připravovali celý život, pěstovali v něm strach a rozdýchávali nemilosrdnost. Učili ho jako malého, jak překroutit příběhy, které ho děsily, v takové, které vyprávěl sám o sobě. U šampiona netolerovali žádnou slabost. Hendry byl už odmalička Alistairovým jediným důvěrníkem. Alistair chtěl turnaj vyhrát z mnoha důvodů. Chtěl přežít, samozřejmě. Chtěl, aby na něj rodina byla pyšná. Chtěl se vrátit za svým bratrem kvůli večerům, jako byl ten dnešní, kdy opile hráli pinball, šeptali si tajemství v místní hospodě a předstírali, že žijí normálním životem, který nikdy nepoznali. Ale ze všeho nejvíc si nechtěl představovat, jak ho jeho bratr oplakává. Nikdy nebyli jeden bez druhého. 

Hodnocení: 4,9/5

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!


1 komentář:

  1. Vypadá dobře, ale Hunger games jsem nečetla, tak nevím zda by mě bavila.

    OdpovědětVymazat