sobota 30. března 2024

A co bylo dál

 A co bylo dál je pátým dílem série Milesův klub, jedná se o erotický román od australské spisovatelky T. L. Swanové, která pochází ze Sydney, ale nyní se svými dětmi a mnoha domácími mazlíčky žije v přímořském městečku. Než se stala spisovatelkou, pracovala v nadaci pomáhající lidem se schizofrenií. Její díla mají dobře vykreslené charaktery - k tomu využívá své znalosti z psychologie. Ráda vytváří charismatické muže a důvtipné ženy. V českém překladu Swanové u nakladatelství Metafora vyšly již čtyři romány: Jednou za život, Na druhý pokus, Bez zábran a Jen mezi námi. Autorka si ráda vychutná margaritu či kávu a k tomu přikusuje něco sladkého.

Tělem mi proběhne záchvěv vzrušení. "A ty budeš svého prohřešku ještě litovat." Rukama mě agresivně popadne za vlasy. "Viď?" "Ne, pane." Povytáhne obočí. "Ty jsi mi řekla ne?" Kývnu a v břiše mi poletují motýli. 

Tak tohle je úplné rozloučení a krásné uzavření všech dobrodružství Milesů. Uvnitř díla zjišťujeme, jak to s bratry a jejich láskami pokračovalo dál, když jejich příběh v knize skončil.

Je to taková jednohubka, která má kolem 200 stran. Jedná se o svižné a především čtivé vypravování, ve kterém se střídají vypravěči a nechybí chtíč. Každý bratr má svoji část (závěrečný epilog) pojmenovanou podle názvu své původní knihy. Ale samozřejmě vystupují i v dalších částech, ale tam už jen okrajově.

"Vždyť jsem tě sotva našel. Klidně si mysli, že jsem sobec, ale rád bych tě měl aspoň chvíli jenom sám pro sebe." "Sotva jsi mě nenašel." Usměje se. "Jsme svoji už osmnáct měsíců, Ele." "A že to bylo dokonalých osmnáct měsíců. Ani to není zas tak dlouho, co?

Jednou za život je skvělý rozjezd s vystresovaným Jameson, který extrémně potřebuje dovolenou, aby si konečně odpočinul. Je neustále ve stresu a neumí vypnout. S tím by mu měl pomoci očistný pobyt, který mu zařídila jeho láska, kterou již unavuje žít s nervákem. Netuší, že rozpoutává manželskou válku. Jameson bojuje s léčebným pobytem od začátku - musí totiž odevzdat mobil, není povolen alkohol ani maso a naordinované jsou meditace, masáže či jóga. Jamesonovi vstávají vlasy hrůzou a o vtipné momenty není nouze. Vystresovaný workoholik si neustále stěžuje a vzájemně se se ženou provokují.

 Na druhý pokus řeší především svatbu a lapálie kolem ní spolu s podnikáním a rodičovstvím. Bez zábran se točí kolem jednoho citlivého tématu a s Jen mezi námi opět najede na vtipnou notu. Kdy se zhýčkaný hoch z velkoměsta, snaží naučit žít na farmě. 

Závěrečné rozloučení s provokativní sérií, ve které dochází k uzavření jedné divoké éry plné sexu, narážek, touhy, vtipu, i radosti. Prostě taková milá a šťavnatá třešnička na dortu.  Jedná se o četbu pro čtenáře starší 18 let. Tedy jiskřivé a poutavé čtení plné chtíče.

 a povedené zakončení všech jejich lásek. Taková jednohubka, ale řeší se v ní i vážnější témata. 

"Zamiloval jsem se do holky z venkova a snažím se jí udělat radost, tak se teď učím, jak být farmářem." Keith se usměje a vzápětí propukne v smích. "To tedy máte před sebou ještě hodně učení, zvlášť jestli je to holka od krav."

 Moc milé a uspokojivé rozloučení se čtyřmi žhavými bratry Milesovými. Já si tenhle čtivý erotický román užila, nejen kvůli tomu, že si potrpím na šťastné konce. I když tohle byla chvílemi šílená emocionální jízda, kdy se slzy mísily se smíchem. V jiskřivém ději se totiž řešila i vážnější téma. Přesto je to ideální odpočinková četba. A abych řekla pravdu, tak se mi s Milesovými nechtělo vůbec loučit. Uklidňuje mě jediné - u nakladatelství Metafora se chystá další autorčina série a tu si rozhodně nemohu nechat ujít.

Ukázka:

"Zařídím nám dovolenou, musíme vypadnout." Obrátí oči v sloup. "A teď se mnou půjdeš domů." "Teď domů nepůjdu." Nakloním se přes něj a vypnu mu počítač. "Tebe se nikdo na nic neptal." Zůstane nehybně sedět na židli a já si mu znovu sednu na klín a obejmu ho. "Zlato... poslouchej mě. Miluju tě, chci, abychom spolu měli dlouhý a šťastný život. Copak nechceš to samé?" "Chci." "Je čas, aby sis dal na chvíli pohov. Vážně si myslíš, že necítím, co se v tobě teď odehrává?" Očima se vpíjí do těch mých. "Ty uzávěrky a tabulky, ředitelé... nic z toho nemá žádný význam, pokud nežiješ kvalitní život." Zlehka ho políbím a odhrnu mu vlasy z čela. "Máš práci, kde jsi pod nesmírně velkým tlakem, a je naprosto přirozené, že jsi napjatý. Ale musíš se naučit taky někdy vypnout."

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat