pondělí 1. dubna 2024

Jak žijí zvířata v zimě

 Jak žijí zvířata v zimě jsou naučné obrázkové příběhy pro společné vyprávění a poznávání s dětmi. Autorkou je Lydia Hauenschild, která sepsala hned několik úspěšných knih pro děti a mládež. Mimo to píše příběhy i pro obrázkové divadlo. Žije nedaleko Freiburgu ve Schwarzwaldu. Ilustrátorem je Mile Penava, který vystudoval anglistiku a germanistiku v Sarajevu. Ilustruje knihy pro děti a také je to karikaturista, který žije ve městě Idstein v pohoří Taunus.

Jak žijí zvířata v zimě je publikace, která mi byla nabídnuta v rámci spolupráce. Moc děkuji za oslovení, díky tomu jsem objevila nakladatelství, které se zaměřuje na vydávání odborných publikací z oblastí pedagogiky, speciální pedagogiky a psychologie. Všechny informace jsou u nich vědecky ověřené a vyzkoušené. 

Naučné obrázky ukazují, co se děje v přírodě a to nejen v zimě, ale i na podzim. Na každém archu je pečlivě vybraný obrázek, který dětem přibližuje něco nového a zajímavého. Ale taky radí, například s tím, jak se chovat v zimě k zvířatům. Informuje děti, že některá zvířátka mění srst v průběhu ročních období a že existuje bílá zimní srst, kterou se mohou pyšnit třeba zajíci nebo lasice.

Součástí publikace je doprovodný text, který popisuje jednotlivé obrázky a co se na nich děje. Vypráví hravou formou o tom, co spolu zažívá Klárka s Toníkem, kteří společně staví sněhuláka, chystají se bruslit nebo objevují tajemné zvířecí stopy. Také pozorují při hře na zahradě tažné ptáky, kteří vyrážejí na podzim do tepla či ukládání zvířátek k zimnímu spánku.  

 Kniha je určena především dětem od čtyř do osmi let. A jednotlivé listy se mohou vkládat do dřevěného divadélka, které je taktéž k dostání na webu Passparty. Navíc v této edici již vyšly další naučné obrázkové příběhy. Konkrétně: Jak klíčí a roste brambora, Koloběh a vody v přírodě a Malý Bříškabol.

12 obrázkových karet je ve velkém formátu A3 (který mě poněkud překvapil při převzetí), ale který je právě ideální pro vkládání do divadélek. Na nich jsou vyobrazeny kresby vhodné pro děti, které jsou zasazeny do rámcového příběhu. Cílem je objevovat, vyprávět a pochopit. Obsahuje návod, jak o daném tématu s dětmi diskutovat a jak jim přiblížit problematiku. Jak žijí zvířátka v zimě a informuje děti o různých skutečnostech a díky tomu získávají nové informace. Součástí doprovodného textu jsou i přidané úkoly, které děti mohou zkusit a taky rozmanité otázky.

Nakladatelství Pasparta Publishing, s.r.o. se zaměřuje na vydávání odborných publikací z oblastí pedagogiky, speciální pedagogiky a psychologie. Vydává tituly, které zájemcům přinášejí informace a know-how použitelné v praxi, knihy pro děti (např. speciální piktogramové knihy a pracovní listy) i beletrii. Nakladatelství vedle vydávání knih pro různé cílové skupiny (pedagogové, asistenti pedagoga, psychologové a další odborníci, rodinní příslušníci lidí s hendikepem i tito lidé samotní) připravuje také didaktické pomůcky a pořádá různé vzdělávací akce.

Cílem a posláním je prostřednictvím všech aktivit zlepšovat každodenní život dětí a lidí s hendikepem. Jejich rodinným příslušníkům a odborníkům, kteří s nimi pracují, pak poskytnout v praxi tolik potřebné informace a návody, jak v každodenním životě při řešení různých problémů postupovat. Dbají na to, aby všechny informace byly vědecky ověřené a v praxi vyzkoušené. Nakladatelství také funguje jako sociální podnik, který vytváří kvalifikované pracovní pozice pro lidi s autismem. Aktuálně mají v nabídce více než 100 knižních titulů a didaktických pomůcek.

Velice děkuji nakladatelství Pasparta za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře: