pátek 19. dubna 2024

Z kopce

 Z kopce je humorný román od Kateřiny B. Pavkové, která je nadšená kartografka. Mimo to ráda cestuje za dobrodružstvím, objevuje, vymýšlí a učí se nové věci a to napříč kontinenty.

Jedná se o krátkou humornou knihu inspirovanou zkušenostmi autorky. Děj se odehrává v lyžařské středisku Nakiska. Tedy ve fotogenickém prostředí, kde nechybí alkohol, drby a emoce.

Čekání je taková nuda zmanipulovaná trpělivostí. Nebo naopak?

Tereza je 24 letá dívka z Vyškova, která se rozhodla, že chce být sportovkyní. A tak se stěhuje do Kanady do hor. Kde se chce zlepšovat v jízdě na snowboardu. Co nejčastěji chce po práci v kuchyni, být na svahu, aby se dostala a olympiádu.

Hrdinka utekla před nudou v Brně do zasněžených hor, kde je pořádná zima a mráz. Je ubytovaná v lyžařském středisku v zapadákově s podivnou partou, kde se řeší vztahy i láska. Prožívá tu nejen Vánoce a Silvetra, ale i party či její první závod. Tereza zatím neví, co chce v životě dělat. Stále se hledá a užívá si nová dobrodružství. 

Rockies jsou ráj. Každý, kdo tu žije, to ví, a každý, kdo tudy projíždí, to potvrdí. A ten, kdo si to nemyslí, se odtud už dávno odstěhoval.

Líbí se mi originální nápad - udělat z knihy sitcom. Autorka začala úvodem, ve kterém popsala, kdo v díle vystupuje, přešla k upoutávce, následovalo 32 jednotlivých a hlavně krátkých kapitol (epizod), ve kterých je na prvním místě humor. A které končí hláškou v příštím díle uvidíte. 

Jedná se o českou literární jednohubku, která má jen něco kolem 120 stran. Nevšední kniha je psána s humorem a nadsázkou. Uvnitř se nachází informace o historii místa, kde se nachází, Kanadě, indiánech, informace o střediscích, či zimní olympiádě v Calgary v roce 1988.

Netypický životní styl je přibližován vtipnými historkami a lapáliemi. Autorka používá opravdu zajímavá přirovnání - například vyletím ze spacáku jak mol z kabátu, nechybí ani originální hlášky - právě mi omrzla celulitida (to mě opravdu pobavilo). Mnohdy tedy zábavné čtení. Příběh především pro příznivce zimních sportů. Z kopce se čte rychle a je to taková jednoduchá oddechovka.

Ukázka:

Co jsem si to vymyslela? Jet do Kanady jezdit na snowboardu? To dřív vyhraji zlatého slavíka. S takovou na tu olympiádu v životě nenatrénuji. Neměla bych zkusit curling?

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Backstage Books za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: