pátek 5. dubna 2024

Tíživá lehkost lásky

 Tíživá lehkost lásky je prvním dílem nové romantické série Westell od německé autorky Leny Kiefer, která vystudovala němčinu a pedagogiku na Univerzitě Alberta Ludwiga ve Freiburgu a poté pracovala jako redaktorka v marketingu. Žije se svým manželem nedaleko Brém. Píše romantické a fantasy romány pro mladé dospělé.

Jedná se o novodobého Romea a Julii. Jejich rodiny rozdělila tragédie a jdou si navzájem po krku. Hrdinové se navzájem fascinují a jejich prvotní nenávist postupně otupuje vzájemná přitažlivost. Citům se nedá poručit, i když proti vám stojí celý svět. 

Bylo ohromující představit si, že bychom se od té bolesti mohli osvobodit společně. Že bychom mohli být šťastní. Ale pak se zase vrátila realita a zasáhla mě s ledovou jistotou, že to tak nikdy nebude. Ne v tomto životě. Ne s našimi příjmeními.

Jessiah je volnomyšlenkář, který potřebuje sport a adrenalin, aby cítil, že je naživu. Trápí ho pocit viny a smutku, který uzavřel jeho srdce před světem. Po smrti bratra je tíha odpovědnosti na něm. Nechce pracovat v rodinné firmě, příčí se mu to. Přesto se nadále přizpůsobuje, aby ochránil mladšího sourozence, který trpí panickými záchvaty. Takže nedobrovolně chodí na společenské akce a předstírá zájem, aby dostál své povinnosti. Nechtěl se citově vázat, ale poté potká fascinující Helenu, která mu vezme dech. 

Helena je pod neustálým drobnohledem. Stálo ji hodně práce vykoupit se z vyhnanství a dostat se zpátky do rodného města. Aby zde mohla znovu žít a studovat musí dodržovat jistá pravidla. Ona je ochotná vše zkousnout, jen aby zrealizovala svoji pomstu. Její milovanou sestru Valerii pošpinili a tahle křivda ji nedá spát. Je odhodlaná zjistit pravdu a vykřičet ji do světa, a tak se zaplétá do nebezpečné hry. Mnoho se toho v její nepřítomnosti změnilo. Pomluvy pošpinily rodinné jméno a pověst utrpěla, což se projevilo nejen na podnikání.

"Třeba že bez toho člověka nechceš žít. Že jen při pohledu na něj se celý chvěješ - a trhá ti to srdce, když s ním nemůže být. Nebo nemůžeš uvěřit, že jsi našel někoho, kdo tě vnitřně povznese tak, jak jsi o tom nikdy ani nesnil. Tohle se říká, když se člověk s někým zasnoubí. A ne: Ona je milá.

Kniha má kolem 400 stran a v ději se střídají dva vypravěči, kteří před 2 lety a osmi měsíci přišli o sourozence a stále se s tím nevyrovnali. Helena a Jessiah, kteří pomaluju zjišťují, že mají společného víc, než si myslí. Pohybují se ve falešném prostředí a rodina na ně vyvíjí přehnané nároky, ale především zažívají stejnou bolest ze ztráty.

Tíživá lehkost lásky nás zavede do New Yorku do vyšší společnosti. Kde vládnou bohatí a úspěšní a nechybí zde intriky, velká očekávání a boj o moc. Hlavní hrdinové sice mají velká privilegia, ale neprosili se o ně. Mnohdy neschvalují, co rodina dělá a rádi rebelují. Chybí jim teplo rodinného kruhu a podpora blízkých. Nemohou si dovolit říkat ani dělat, co cítí. Tahle škrobená fasáda je dusí.

Jedná se o začátek vzrušující trilogie s krásnou obálkou, která se mi zalíbila na první pohled a navíc s povedenou barevnou ořízkou. Weswell je vlastně označení příjmení dvou hrdinů sloučené do jednoho slova. V knize naleznete i velice povedený playlist. V ději nechybí napětí, drogy, bojová umění, bolest, pomsta, ale i křehký milostný příběh.

Jaké nemilé překvapení, že přitom kápl zrovna na mě! Na holku, kterou zaručeně nikdy nepoblouzní. Jsme totiž odsouzeni k tomu, abychom se až nadosmrti vzájemně nenáviděli. Jako bychom byli hlavními hrdiny v knize, jejíž konec je dávno předurčený.

Tahle kniha v žánru new adult o newyorské smetánce byla pro mě po čtení temných a krvavých fantasy vítaným zpestřením a balzámem pro duši. Je to vypravování plné rodinných dramat, hněvu a neodolatelné přitažlivosti. Některá setkání jsou osudová a navždy změní život. Příběh je čtivý, milý a navíc romantický. Takže ideální čtení pro dámy.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře: