úterý 16. dubna 2024

Pojízdná čajovna splněných snů


 Pojízdná čajovna splněných snů je ženský román od pravé knihomolky Rebeccy Raisin  od americké autorky Rebeccy Raisin, která je pravá knihomolka. Její vášeň přerostla v touhu stát se spisovatelkou a autorčina díla se objevila v literárních časopisech i v řadě povídek. V současné době se soustředí na psaní románů pro ženy a do svých hrdinů se často zamilovává. Vykresluje takové protagonisty, s kterými by se chtěla přátelit.. Kterým záleží na vztazích a hlavně musejí hledají pravou lásku na celý život. 

Rosie Lewisová je 32 let a ze dne na den se ji změní život. Manžel se s ní nečekaně rozejde. Vmete ji do tváře, že je nudná, usedlá a předvídatelná. Vše má dopodrobna naplánované, nemá čas na zábavu a není spontánní. Rosie na sobě celý život pracovala, aby se dostala na místo zástupkyně šéfkuchaře v londýnské restauraci. A nyní tohle lukrativní místo hodlá opustit. Chce dokázat, že nic z toho není pravda. Zatouží po změně a rozhodne se udělat něco troufalého a nečekaného. Život jí mizí mezi prsty, plánuje životní změnu, ale váhá, zda je opravdu tohle život pro ni. Vše vyřeší jedna opilecká noc, za své finanční úspory koupí růžový pojízdný karavan, s kterým se vydává vstříc lepším zítřkům.

A přesto to chci. Cítit radost. Ale co když jsou někteří lidé předurčeni k radosti a jiní zase ke starostem? Nezbývá nic jiného než to vyzkoušet. Odhodit své staré já a zjistit, kdo se skrývá pod ním.

Celé je to takové miloučké a především jednoduché vypravování, u kterého nemusím přemýšlet. Ale naopak si pěkně odpočinete a třeba se inspirujete. Žít se dá i jinak, chce to jen odvahu. Jedná se o romantický příběh a hledání sebe sama.

Hlavní hrdinka je výjimečná, na první pohled působí odtažitě a přísně, ale je to jen sebeovládání. V lecčems je jiná, než ostatní. V ději je vidět její velký vývoj. Pomalu se naučila zpomalit a užívat si život. Přestat zatracovat věci, než je vyzkouší. Navíc si rozšířila obzory a získala nové životní zkušenosti.

Kniha o jednom bláznivém dobrodružství, přinášející nové zážitky. Který změní nejednoho člověk a otevře srdce. Stejně jako hlavní postava mám slabost pro čaje, takže mě nadchl nápad s výrobou literárních čajů s knižní předlohou jako je například Alenka v říši divů nebo Romeo a Julie, ke kterým se podává nějaký vhodný zákusek a to vše si při čtení vychutnat vedle v útulném pojízdném knihkupectví.


Jedná se o příjemné oddechové čtení s nenásilnou romantickou linkou. Tahle pohodová kniha má téměř 300 stran. A kromě lásky v ní důležitou roli hraje kamarádství. Rosie získá parádní společnici na cesty, obě se v pravý čas potkaly a vzájemně se podporují a povzbuzují. Mimo čajů a knih má své místo v příběhu jídlo a i veganství.

"Jde o to... jsi tak předvídatelná, Rosie. V tvojí budoucnosti, tedy vlastně v naší budoucnosti není žádné překvapení, protože ji máš naplánovanou na mikrosekundy! Nadosmrti budeš dělat zástupkyni šéfkuchaře, každý den si budeš od rána do večera plánovat. Od všech si budeš udržovat odstup.

Teď jistě potěším fanoušky autorky, nakladatelství Cosmopolis připravuje její další dílo. Tentorkát  navazující na Čajovnu a to Pojízdné knihkupectví šťastných konců. Hlavní hrdinkou bude naše známá  Aria, která miluje romantické příběhy. Ale zatím čeká na svůj šťastný konec.

Já tyhle miloučké oddechovky, u kterých se nemusí přemýšlet, čtu čím dál tím častěji. Je to skvělý relax pustit se do romantického románu s jednoduchým dějem. Knihovna se mi přeci jen líbila o něco víc. Ale autorčin styl mi očividně opravdu svědčí a sedí. 

Ukázka:

Ale místo toho mnou proudí nezkrotná energie, protože mi dochází, že se chystám udělat něco, co se mi vůbec nepodobá, cosi troufalého a naprosto nečekaného - sice si ještě nejsem jistá, co přesně to bude, ale náhle zatoužím po obrovské změně. Jejda. Vždyť já jsem přece předvídatelná Rosie. Žádné změny prostě nedělám. Ale teď světu dokážu, že to není tak úplně pravda. Že rozhodně nepřešlapuji na místě. Překvapím dokonce i Calluma tím, že udělám přesný opak toho, co čeká. Ale musím jednat rychle, protože jinak se k tomu nikdy neodhodlám.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku! 

3 komentáře:

  1. Četla jsem a líbilo se mi to. V podstatě souhlasím s tvým hodnocení - je to předvídatelné, ale milé a dobře se mi to četlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Stylem mi to trochu připomíná knížky od Caplinové a ty naprosto miluju. Věřím, že až si někdy přečtu něco od této autorky, také si ji oblíbím :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brzy bude autorce vycházet další kniha. Určitě nějakou z nich zkus. ;-)

      Vymazat