čtvrtek 11. dubna 2024

Mráz

 Mráz aneb Nebezpečný turnaj, sladká odměna je prvním dílem nové romantasy. Dílo sepsala dvojice autorů píšící pod pseudonymem C. N. Crawford. Zaměřují se především na knihy v žánru fantasy a urban fantasy. Jsou to partneři, kteří spolu vychovávají dva syny. Christine dříve pracovala jako školní psycholožka a celý život se zajímá o folklór Nové Anglie. Má zvláštní zálibu ve starých strašidelných hřbitovech. Nick vyrůstal ve Vermontu a během dlouhých zim trávil čas četbou fantasy a science fiction. Než se stal spisovatelem, působil jako biolog na Pensylvánské univerzitě.

Hlavní hrdinka je Ava Jonesová, která se vyhýbá vílám a žije ve světě lidí. Myslela si, že našla svoji spřízněnou duši. S laskavým přítelem měla společné plány a chystala se koupit si vlastní bar. Ale na svoje narozeniny přišla na nevěru. Tahle zrada způsobila, že přestala věřit v lásku a přišla o všechno. Je zdrcená, ale dostane nečekanou příležitost, která se neodmítá.

Shodou okolností  arogantní král Torin zrovna hledá nevěstu. Organizuje se velkolepý a nebezpečný turnaj s dlouhou tradicí, který bude vysílán v televizi. Torin chce zachránit království a svůj lid. A právě královna Letního dvora má zajistit proudění magie, která zažene vlezlou zimu. Král se rozhodl osobně pozvat všechny účastnice. A v jednom baru potkává zlomenou Avu, která mu vzdoruje a neprokazuje dostatek úcty. Rozhodne se, že jí pomůže vyhrát, aby získal ideální partnerku jen naoko. Ava netušila, čemu se za finanční odměnu upsala. Brzy zjišťuje, že víly jsou dravé a chtějí vyhrát za každou cenu. Především princezny, které mají nadpřirozené schopnosti a nebojí se je použít. Účastnice čekají různá klání a souboje, ve kterých se násilí nezakazuje, jelikož královna má být nemilosrdná. Mnohdy účastnice přijdou o život.

"Jsme prostě takoví. Víly. Jsme bytosti země a mlh. Jsme bojovníci. A když jsme v nejlepší formě, přesáhneme naše těla a komunikujeme s bohy, Kdy ses naposledy cítila skutečně plná života, Avo?"

Hlavní hrdinku jsem si ihned oblíbila. Je to silná osobnost, která nikam nezapadá. Vlastní druh ji opustil, byla vychovávaná mezi lidmi, ale ti ji také zradili. Když už si myslela, že našla své místo na světě, tak o vše přišla. Líbí se mi i chemie mezi hrdiny, kteří se navzájem vytáčí. On je panovačný agresivní snob a ona ušmudlaná servírka. Absolutně se k sobě nehodí, on je vládce a ona pochází z prosté rodiny a má neotesané způsoby.

Mráz přináší jedno velké dobrodružství, ve kterém z dramatického turnaje vzejde jen jedna nevěsta. Tahle mrazivá romantasy má téměř 300 stran a nechybí v ní napětí ani humor. Tenhle jednoduchý příběh je psaný ve vtipném duchu - mnohdy s nadsázkou. Vystupují v ní nadpozemské bytosti a užíváme si magie. kouzel, strašlivého prokletí i hrozivého tajemství.

Hrdinka nikdy dříve nebyla ve vílí říši Faerii, takže ji společně s ní objevujeme a dozvídáme se i o její minulosti. Víly jsou národem lovců a jsou nespoutané, krvelačné a děsivé. Postupně poznáváme, jak to v jejich říši chodí, spolu s tradicemi či rituály. Zaujalo mě i zasněžené prostředí, v kterém stojí majestátní hrad pod přikrývkou sněhu.

Opravdu jsem sem nepatřila a zoufale jsem toužila vyběhnout ven. Měla jsem pocit, jako by mě chtěl hrad vypudit, zbavit se jedu ve svých žilách.

Kniha je přirovnávaná ke směsici Hunger Games a Selekce. Můžete se těšit na souboj o krále i nebezpečné hry, ve kterých půjde o život. Tenhle new adult titul okořeněný trochou erotiky je psán s vtipem. Taková trochu tragikomedie. V díle nechybí pohrdání, vzrušení, démoni, podvody, agrese, intriky, přitažlivost, i násilí.

Moc děkuji Humbook blogerům, díky kterým jsem si mohla knihu přečíst s předstihem. Mráz oficiálně vychází 25.4.2024. Takže si toto datum poznamenejte v kalendáři, pokud vás kniha zaujala. V zahraničí v roce 2023 vyšel druhý díl nesoucí název Ambrosia a já se už nemohu dočkat českého překladu. 

Ukázka:

Už nikdy nebudu milovat. Už nikdy nesmím milovat. Mám pouze jediný úkol - je to jediný způsob, jak smýt krev ze svých rukou -, a to zachránit svůj lid. A nejenže by mě láska naprosto zničila, mohla by způsobit zánik mého království.

Velice děkuji Albatrosmedia za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: