neděle 29. září 2024

Dům v olivovém háji

 Dům v olivovém háji je ženský román od britské autorky Emmy Cowellové. Bývalé herečky a moderátorky BBC. Která nyní pracuje jako vedoucí oddělení filantropie národní dobročinné organizace. Mezi její koníčky patří rybaření či cvičení jógy, ráda by se naučila řecky a je nadšenou lingvistkou.

Maria žila svůj sen, v New Yorku vlastnila úspěšnou restauraci a byla šťastně vdaná. Ovšem nečekaná nehoda vše změnila. Její vztah se rozpadl, kariéra stagnovala a ona se vrátila do rodného města. Chtěla najít klid v přímořském útočišti, ale v malé vesnici Petalidi se všichni vzájemné znají a pomlouvají. Od začátku má Maria pocit, že místní jí nerozumí. Ani v mládí kvůli svému daru nezapadala. Ale poslední dobou jí začaly chodit i zlověstné smsky a objevují se i vzkazy v zahradě. Hrdinka se nechce nechat vypudit a bojuje za to, jaká je. Kromě toho musí snášet kritický pohled matky, která ji neustále vnucuje nějakého ženicha.

Alessandra Rosiová je kreativní, zábavná duše z Říma, která vyrábí šperky. Bývalá tanečnice, které táhne na 60 let si vždy uměla užívat. Uzavřela dohodu s manželem a nechali si otevřený vztah, Rosiová žila nespoutaně, nekonvenčně, ale svým výstředním chováním zapudila vlastní dceru, která s ní odmítá promluvit.

Kayla Mossová je slavná televizní hvězda a autorka kulinářských knih. Má stále noční můry o autonehodě jejich rodičů. A bojí se otevřít, zůstal v ní blok a potřebujeme mít všechno pod kontrolou. Má úspěšnou kariéru, ale stále něco předstírá, její styl života způsobil rozkol v manželství.

 Tvůrčí proces vaření je často motivuje k nalézání odpovědí na vlastní problémy, které se postupem času začnou vynořovat z hlubin jejich podvědomí a stoupat na povrch. 

Hřejivé i dojemné čtení vypráví o rozličných osudech a životních komplikacích. Nechybí emoce, láska, naděje, sebepřijetí i postupné uzdravování. Začíná další turnus školy vaření, který pomáhá ztraceným duším uzdravit se. Vybírají si ho hlavně lidé na rozcestí, kteří se nemohou rozhodnout. Přináší jim novou perspektivu, povzbuzení či sílu najít řešení.

Jedná se o autorčin druhý román, ale i debut se odehrává na stejném místě a tím je milované Řecko. Dům v olivovém háji je takovým milostným dopisem téhle kultuře a zemi, která Cowellové ukradla velkou část srdce. Některá místa v příběhu jsou vymyšlená, jiná místa a události vycházejí z osobní zkušenosti.

V tomhle gurmánské dobrodružství je popisovaná cesta za sebepoznáním, spolu s různými traumaty a doznáními. Dílo by mělo přinést naději, že ještě není všechno ztraceno a má cenu bojovat a vážit si sebe sama. Příběh o třech rozličných ženách přináší přátelství i zlomená srdce, která se pomalu začínají otvírat. V ději se nahodile střídají vypravěčky - Kayla, Alessandra a především Maria.

Poprvé za neuvěřitelně dlouhou dobu také s jistotou vím, že jsem tam, kde mám být. 

Dům v olivovém háji mě nalákal svoji obálkou, místem, kde se odehrává a zmínkou o kuchařské škole v přímořské vesnici. Ale tentokrát mi kniha nesedla. Dočkala jsem se sice několika řeckých pokrmů, ale mnoho z kulinářské školy ukázáno nebylo. Spíš byl děj zaměřen na životní dramata, každá hrdinka se trápila něčím jiným, ale já osobně jsem si k nim nenašla cestu. A musím připustit, že mnohdy mi přímo vadily a už vůbec mi neseděla v tomhle románu "magická" linka a vycítění věcí mezi nebem a zemí. 

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat