sobota 2. dubna 2016

Přírůstky za březen

V březnu jsem získala 6 knih. :)

Začalo to balíkem, který obsahoval Brooklyn. :)


Román irského autora Colma Toibína Brooklyn vypráví prostý příběh obyčejné mladé ženy, která na popud rodiny odejde za prací do New Yorku. Dobrý úmysl sestry a matky podpořený tou nejlepší vůlí ze strany samotné Eilis vede k tomu, že dívka nastoupí cestu do neznáma, do světa, který s ní nemá (alespoň zpočátku) nic společného, do života, který si sama nevybrala. Eilisina ztráta je tím palčivější, že se jí bolestně stýská po něčem tak žalostně omezeném, jako bylo její dosavadní živoření v rodném Enniscorthy. Brooklyn však není jen naléhavým příběhem jednoho smutného osudu. Tóibínova tichá, vyrovnaná a přesto bezprostřední próza podává detailně prokreslený obraz minulosti, konkrétně irského maloměsta a několika málo ulic ve starém Brooklynu první poloviny padesátých let minulého století. Samozřejmým kořením tohoto obrazu je humor. Humor bezděčný, nucený i bláznivý, ale vždy nevtíravý, tak jak jej přináší sám život.

Potom jsem si v Neoluxoru koupila Moře klidu, knihu jsem už dříve četla a hrozně se mi líbila, a když měli tu slevu, tak jsem prostě neodolala.


Dva a půl roku. Tolik času uplynulo od té hrozné tragédie. Po ní už nic nebylo jako dřív. I z Nastyi Kashnikové zbyl jen stín holky, kterou byla před tím. Teď je rozhodnuta nechat temnou minulost za sebou a držet si všechny lidi pěkně daleko od těla. Tenhle úmysl jí ale vydrží jen do chvíle, kdy se potká s Joshem Bennettem. Je osamělý stejně jako ona. A neuvěřitelně přitažlivý. Joshův příběh zná kdekdo: všichni lidé, které miloval, zmizeli z jeho života. Teď má sedmnáct roků a zůstal úplně sám. A když je vaše jméno synonymem pro smrt, lidi se s vámi moc nebaví. Až na Nastyu. Ta se naopak Joshe drží jako klíště a postupně se stává součástí každé stránky jeho života. Táhne je to k sobě, jiskří to mezi nimi stále silněji. Ale zároveň se Josh začíná zamýšlet nad tím, jestli se někdy dozví všechna tajemství, která před ním Nastya skrývá. A vlastně ani sám neví, jestli se je dozvědět chce.

První recenzní výtisk od Moby


 Alain Bonnard, majitel malého kina v Paříži, je nostalgikem z přesvědčení. Rád promítá filmy a má rád lidi, kteří na ně chodí. Hlavně tu okouzlující, plachou ženu v červeném kabátu, která přichází každou středu a vždy sedává v řadě číslo sedmnáct. Jaký je asi její životní příběh? Jednoho večera najde Alain odvahu a pozve neznámou krásku na večeři. Tak začíná jeden z nejúžasnějších milostných příběhů, v němž svou roli hraje i film Woodyho Allena.
Recenzi na knihu najdete na blogu. ;-)

Poté následovala krásná výhra v soutěži od baronetu ;-)



Jack Taylor odjakživa potřeboval k životu dobrodružství a adrenalin. Pro vládu testoval výzbroj a výstroj v nejrůznějších drsných prostředích, od vyprahlých pouští přes hlubiny oceánů po ledové vrcholky hor. Až mu byla i samotná Země malá… Dalším krokem v Jackově slibné kariéře je zvlášť extrémní kousek – na vlastní kůži vyzkouší možnost strategických výsadků z kosmu. A nejde o „pouhý“ skok ze stratosféry, jaký absolvoval Felix Baumgartner nebo Joseph Kittinger. Jack se chystá vrhnout se do prázdna až z nesmlouvavé žhavé termosféry, překonat rychlost zvuku a čelit řadě předvídatelných nebezpečí: vzplanutí v atmosféře, selhání výstroje či vlastního organismu. Jenže na to, co ho čeká dole na Zemi, ho žádný výcvik nepřipravil! 

A nakonec tyto dva historické romány. ;-)




18 komentářů:

  1. Brooklyn bych si taky chtěla někdy přečíst. Vypadá opravdu kouzelně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se chystám na jeho přečtení, ale knížek mám doma tolik, že nevím, kterou dřív. :D

      Vymazat
  2. Moc krásné knížky, gratuluji jak výhře tak ke koupím.
    Já mám za měsíc jen jednu novou knížku a to Tetovaný coby můj první recenzní výtisk, tak už jsme vcelku zvědavá, až se pustím do čtení :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) To bych nebyla já, kdybych si něco nepořídila. :D

      Vymazat
  3. Brooklyn mám doma taky, vyhrála jsem ho v soutěži :). A Poldarka bych si moc ráda přečetla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Poldarka se pustím, co nejdříve ;-) Ale ještě mám nějaké resty v knihovně. :D

      Vymazat
  4. Moc pěkné přírůstky :) Brooklyn mě hodně láká a na Pád mám zálusk do té doby, co vyšel :) Přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Doufám, že se mi všechny knihy budou líbit. ;-)

      Vymazat
  5. Pěkné pěkné :) Gratuluju k novým přírůstkům, ať se jim u Tebe pěkně daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned jsem jim uvolnila místo v knihovničce, která se rychle plní ;-) Budu muset hledat nové prostory. :D

      Vymazat
  6. Pád i oba díly Poldarka jsem četla- úžasné čtení!! :3
    Moře klidu mám doma a pořád jsem ještě nečetla, stejně tak i knihu Brooklyn :/
    Přeji pěkné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že máme doma podobné typy knih a málo času je všechny přečíst. :D

      Vymazat
  7. ♥☺ Jak já si chci přečíst Brooklyn ☺. Přeji příjemné chvíle strávené nad těmito knihami☺.

    Krásnou neděli, Mimozemšťanka

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Lásku v Paříži jsem včera dočetla :-)
    Jinak pěkné přírůstky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Já mám zatím přečtenou jen Lásku v Paříži a Moře klidu. Do Poldarka jsem se právě pustila. ;-)

      Vymazat
  9. Krásné přírůstky! :) V mém hledáčku je především Pád, ale také bych ráda dala šanci Poldarkovi :) Přeji příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat