neděle 10. dubna 2016

Smolná sezóna

rok vydání v ČR: 2016
autor: Moïra Fowley-Doyle
nakladatelství:  Albatros Media - CooBoo
originální název: The accident season
překlad: Adéla Špínová
počet stran: 255



Tato kniha mě okamžitě zaujala svou obálkou, která je nádherná, neotřelá, krásně barevná a sama o sobě tajemná, stejně jako anotace a celý příběh. Působí to na mě snovým dojmem a okouzlila mě natolik, že jsem si ji prostě musela přečíst.

„Pokouším se to skrývat, pokouším se to zastavit, pokouším se to zadusit, ale prostě to nejde.“  
          
Celý děj se točí kolem jedné čtyřčlenné rodinky, kterou pravidelně každý rok ve stejnou dobu postihne smolná sezóna, jde o období, kdy musí být neustále na pozoru a ve střehu, protože jsou neuvěřitelně náchylní k různým zraněním a stávají se terčem všech možných nehod.  Hlavní hrdinové na sebe musí dávat opravdu velký pozor, protože o modřiny, pády, škrábance, zlomeniny a všelijaké jiné  úrazy není nouze. Bez ochranných vrstev oblečení radši nikdo nevychází ven, rohy a ostré předměty v domě jsou obalovány, popřípadě uklízeny nebo schovány, ale přes veškeré snahy a preventivní opatření k nehodám dochází nadále jako by byla rodina prokletá. Smůla a strach je v tomto období provází na každém kroku. V době smolné sezóny už několik příbuzných přišlo o život.

„Jako kdyby se smolná sezóna neměla přiznávat tak otevřeně. Jako kdyby si nás byla víc vědoma, když ji budeme nazývat jménem příliš často. Jako kdyby to ve skutečnosti byla nějaká bytost, která nám chce ubližovat.“

Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá Cara, která má nejlepší kamarádku Beu, sestru Alici a nevlastního bratra Sama. Na rozdíl od své sestry Alici, která se ve všem snaží nalézt racionální vysvětlení, má Cara bujnou fantazii, otevřenou mysl, své vlastní představy a obklopuje ji až příliš mnoho náhod. Cara se snaží ze všech sil vypátrat Elsie,nenápadnou dívku, kterou si ve škole nikdo nepamatuje a nikdo neví, kde bydlí. Elsie není nikde k nalezení, ale Cara hledání nevzdává, chce zjistit, proč je Elsie na každé její fotce. Proč si toho dříve nevšimla?  A proč vlastně Smolná sezóna pronásleduje jen její rodinu? Co je příčinou toho všeho?

 „Je spousta věcí, u kterých předstíráš, že jsi je neviděla.“



Příběh je proložený několika úryvky z minulosti, které nám postupně poodhalují pravdu. Spousta tajemství se dere na povrch a čtenář postupně nabírá jednotlivé střípky informací, které v závěru vytvoří nečekanou mozaiku. Děj ke konci doslova graduje a dostává se do obrátek a vy prostě musíte zjistit, jak to celé dopadne. Opravdu originální, tajemná kniha, u které se často prolínají sny a představy s realitou a čtenář se musí ujišťovat, co je pravda a co ne.

Ukázka:

Jak jsme dupali kolem ohně v tom, co zůstalo z hlavní ložnice, něco jsme probudili. Možná to bylo něco uvnitř nás – to záhadné cosi, co udržuje pohromadě všechny obratle našich páteří nebo co nám drží zuby v dásních. Možná to bylo něco mezi námi – něco ve vzduchu nebo v plamenech, které se kolem nás ovíjely. Anebo to možná byl dům samotný – duchové v jeho zdech nebo vzpomínky zamčené v každém zámku, příběhy ve spárách mezi prkny v podlaze.

Moïra Fowley-Doyle je napůl Irka a napůl Francouzka žijící s manželem a dcerkou v Dublinu. Od malička ráda píše strašidelné příběhy. V současné době je autorkou young adult literatury.

Recenze je psaná pro Literární svět.

11 komentářů:

  1. Panečku, zní to velmi zajímavě! :). A jsi vážně rychlík, že už to máš přečtené :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha se mi četla hrozně dobře a chtěla jsem zjistit, jak to všechno dopadne, takže jsem to měla přečtené rychle. :D

      Vymazat
  2. S touhle knížkou jsem se už několikrát setkala. Vypadá docela dobře, ale já se pořád nějak nemůžu rozhodnout jestli by mě tenhle žánr/téma bavilo :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému se líbí něco jiného no :D Mně se kniha líbila, ale netvrdím, že sedne každému. ;-)

      Vymazat
  3. S touhle knížkou jsem se už několikrát setkala. Vypadá docela dobře, ale já se pořád nějak nemůžu rozhodnout jestli by mě tenhle žánr/téma bavilo :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že se ti líbila, je to jedna z mých CooBoo oblíbenkyň, divné knihy, to je moje :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni! Na knihu si mě docela dost nalákala! Asi po ní mrknu! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle vypadá zajímavě! Přiznávám, že obálka mě nenadchla, nějak mi to připadalo jako dívčí román a víc jsem nepátrala. Ale miluju divný knížky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tedy zaujala i obálka. ;) Každopádně Smolnou sezónu můžeš zkusit a uvidíš, jestli se ti bude líbit nebo ne. :)

      Vymazat